Sectoarele care vor fi avantajate in 2022 sunt cel energetic si cel bancar - 04 ianuarie 2022

De la TradeVille.ro wiki

Anul 2021 a fost un an caracterizat de stabilitate în ceea ce privește piață de capital, consideră Elena Uleia, broker Prime Transaction. Ea ne–a răspuns la câteva întrebări despre evoluția pieței bursiere în 2021 și așteptările pentru 2022. În opinia să, sectoarele care vor fi avantajate în 2022 sunt cel energetic și cel bancar.

BET, principalul indice al BVB a încheiat anul 2021 cu o creștere de 33,2%, iar dacă adăugăm și dividendele distribuite de companiile din componența să, avansul este de 40%, fiind reflectat de indicele BET–TR.

Cum caracterizați evoluția pieței de capital în 2021? Elena Uleia: Atât local cât și la nivel internațional, anul 2021 a fost un an caracterizat de stabilitate în ceea ce privește piața de capital. Am avut un trend puternic ascendent al pieței și o volatilitate redusă. O evoluție pozitivă, care, într-o oarecare măsură a ignorat contextul și problemele macroeconomice, cum ar fi creșterea prețurilor materiei prime, problemele din lanțul de aprovizionare sau creșterea inflației.

Care au fost principalele evenimente care au influențat piața? Elena Uleia Criza energetică a avut cea mai mare influență transpusă în evoluția acțiunilor de pe piață locală. Pe de-o parte, producătorii au beneficit de prețurile crescute la energie și gaze, iar pe de altă parte, Electrica, Transelectrica și Transgaz ies învinși din actuala criză de pe piața energetică.

Am văzut în ultimele luni ale anului trecut, o volatilitate crescută în piață, justificată prin evoluția pandemiei, care generează panică în rândul investitorilor, nefiind cunoscute implicațiile economice pe care nouă tulpină a virusului le poate avea.

Cum a evoluat sectorul bancar la BVB? Elena Uleia Sectorul bancar a avut o evoluție bună în ceea ce privește rezultatele raportate ale băncilor listate, rezultate susținute și de evoluția pozitivă a cotațiilor acțiunilor în piață. Băncile au beneficiat de reducerea costului riscului, înregistrând profituri din reversarea provizioanelor. Pe de altă parte, menținerea dobânzilor la un nivel redus, a avut o influență negativă asupra profitului obținut din activitatea principala a băncilor.

Cum a evoluat sectorul energetic? Elena Uleia: Setorul producției de energie a înregistrat o evoluție spectaculoasă atât din punct de vedere al rezultatelor financiare cât și al cotațiilor bursiere. Majoritatea producătorilor de energie listați la Bursă de Valori București produc energie din surse puțin poluante, evitând astfel plățile semnificative pentru certificatetele CO2. În egală măsură, companiile de transport și distribuție a energiei, și aici mă refer la Transgaz, Transelectrica și Electrică, au fost puternic afectate de prețurile mari de pe piață energetică.

Ce estimări aveți pentru 2022 în privința evoluției BVB? Elena Uleia: După un an 2021 stabil, lipsit de fluctuații semnificative pe piață de capital, cred că anul 2022 va fi un an marcat de volatilitate. Sunt elemente precum politica monetară sau creșterea inflației, dar și elemente extra-bursiere precum evoluția pandemiei, care creează instabilitate din punct de vedere economic, ceea ce se transpune în piață prin volatilitate.

Pe piața locală, cred că sectoarele care vor fi avantajate în 2022 sunt cel energetic și cel bancar. Sectorul energetic, referindu-mă la producători, este în continuare avantajat de prețul ridicat al energetiei și gazelor, avantaj ce mă aștept să se transpună în mod pozitiv în rezultatele financiare ale Nuclearelectrica, Romgaz și OMV Petrom. Sectorul bancar este avantajat de presiunile inflaționiste la care mă aștept ca BNR să răspundă prin majorarea dobânzii de referință.

Ce așteptări aveți pentru 2022 în privința listărilor de companii private? Dar a emisiunilor de obligațiuni?

Elena Uleia: Evoluția pieței de capital, creșterea numărului de companii românești prezente în indicii piețelor emergente, dar și poveștile de succes ale companiilor care s-au listat în 2021 pe piața locală, cred că întărește încrederea companiilor private și le impulsionează să aleagă finanțarea prin intermediul pieței de capital.

Ce așteptări aveți privind evoluția dividendelor acordate de companiile listate, în 2022?

Elena Uleia: Piața românească ne-a obișnuit cu randamente ale dividendelor care ocupă poziții de top la nivel european. Cred că și în 2022 vom vedea randamente ale dividendelor atractive pentru investitori, chiar dacă inflația și creșterea cotațiilor bursiere ale acțiunilor pun presiune pe nivelul potențial al randamentelor. Mă aștept să vedem un dividend semnificativ la BRD, având în vedere volumul mare de profituri nerepartizate din trecut, dar și la companiile din sectorul energetic, care sunt avantajate de contextul crizei energetice. De asemenea, Prime Transaction a realizat un material de analiză în care am estimat dividendele la care ne putem aștepta în 2022 ( https://www.primet.ro/documente/materiale-analiză/Estimare%20dividende%202021.pdf )