Energie la bursa pentru urmatorii 10 ani - Trade Talk 13 mai 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Nu-i deocamdata niciun grup de energie in top 10 al celor mai valoroase business-uri din SUA... ExxonMobil e-abia #13. Francezii de la TotalEnergies sunt #8 intr-un clasament similar al companiilor europene. In schimb, Microsoft si Apple par sa fi blocat de-o eternitate primele doua pozitii la nivel global. Oare de unde vor cumpara gigatii sectorului de tehnologie energia necesara in urmatorul deceniu?  1. Energie...)
 
(Nicio diferență)

Versiunea curentă din 14 mai 2024 09:00

Trade talk logo.png

Nu-i deocamdata niciun grup de energie in top 10 al celor mai valoroase business-uri din SUA... ExxonMobil e-abia #13. Francezii de la TotalEnergies sunt #8 intr-un clasament similar al companiilor europene.

In schimb, Microsoft si Apple par sa fi blocat de-o eternitate primele doua pozitii la nivel global. Oare de unde vor cumpara gigatii sectorului de tehnologie energia necesara in urmatorul deceniu? 

1. Energie la BVB

Investitorii retail au subscris circa 1 mld. RON, adica in jur de 200 mil. EUR, in primele trei zile ale ofertei publice Premier Energy. Asta inseamna cu 30% mai mult decat valoarea IPO-ului.

Pana vineri dupa-amiaza s-au strans peste 12,000 de ordine pentru 47 de milioane de actiuni, transa retail fiind supra-subscrisa de-aproape 7x. Cele trei zile au coincis cu perioada in care investitorii retail puteau beneficia de discount 5% aplicat pretului final de oferta.

IPO-ul consta in vanzarea a circa 36 de milioane de actiuni, in principal prin majorare de capital cu actiuni noi (bani noi care intra in companie), la care se adauga si vanzari din partea unicului actionar, fondul ceh de investitii EMMA Group. Numarul total de actiuni poate fi majorat cu 20%.

Pretul final de oferta va fi determinat de Premier Energy in coordonare cu intermediarii ofertei, pe seama interesului de participare exprimat pe transa investitorilor institutionali.

IPO-ul celui mai mare jucator privat de infrastructura energetica integrat pe verticala continua pana miercuri, 15 mai (inclusiv, insa pana la ora 12). Prin TradeVille se poate subscrie super-simplu si rapid, cu asistenta non-stop in timpul sesiunii de tranzactionare. Ca de obicei, inaintea subscrierii, autorii acestui TradeTalk va recomanda sa parcurgeti cu atentie prospectul.

Pretul final de oferta si alocarile precise de actiuni in conturile investitorilor care subscriu vor fi anuntate pe 16 mai, la o zi dupa incheierea cu succes a IPO-ului.

Debutul la tranzactionare pe piata reglementata (segmentul principal) a Bursei de Valori Bucuresti se va intampla pe 27 mai.

Exista mult interes din partea investitorilor internationali... vom fi o companie de crestere si platitoare de dividende, spune Petr Stohr, CFO-ul grupului. Investitorii retail arata din nou ce forta redutabila pot fi pe piata noastra de capital, titreaza ZF.

2. Energia lui Sam Altman

Asteptam de cel putin jumatate de an acest moment: Oklo, business-ul de energie al fondatorului OpenAI, a debutat vineri la NYSE.

Compania e specializata in tehnologia unor reactoare nucleare (si mai) mici si modulare, intentionand sa furnizeze energie verde in special noilor centre de date si aplicatii AI. Sunt abordati, totodata, producatori importanti de petrol si gaze naturale, precum si companii din sectorul de aparare. Publicatia TIME a desemnat Oklo drept una dintre cele mai spectaculoase inventii din 2023.

Debutul de vineri a semanat cu o listare tehnica, intrucat Oklo si-a facut intrarea pe bursa americana pe seama fuziunii cu AltC Acquisition Corp., entitate tip SPAC. La momentul cuplarii, Sam Altman era CEO in ambele companii.

Oklo a inchis vineri la putin peste 8 USD pe actiune, minus 54% raportat la ultima cotatie a SPAC-ului inregistrata joi seara. Compania valoreaza acum 364 mil. USD. Ca perspectiva: NextEra Energy, cel mai mare jucator in sectorul american de utilitati, are o capitalizare bursiera de 152 mld. USD. Constellation Energy, alt nume important al aceluiasi sector, care opereaza cea mai extinsa retea de centrale nucleare cu tehnologii traditionale din SUA, valoreaza 68 mld. USD. 

3. Energie in urmatorii 10 ani

Preturile energiei electrice au plonjat dramatic in ultimul timp, pe seama unei cereri tot mai scazute. Statisticile devin de-a dreptul tulburatoare.

In Romania, consumul de electricitate a coborat de Paste la noi minime istorice, sub 3,000 MW, al patrulea record negativ de la final de martie incoace. Apropo, fotovoltaicele au fost sursa #1.

Energia electrica se tranzactioneaza acum la preturi negative in majoritatea pietelor europene. Cotatii sub zero au fost inregistrate si in America, la inceputul acestei luni, in state cu economii puternice precum Texas, California si Arizona.

Nu doar apetitul de consum al populatiei s-a retras puternic, ci (mai ales) cererea din partea energofagilor traditionali, exponenti industriali ai economiei vechi. Prognozele in privinta noii economii, insa, ies cu totul din grafice.

Bucurestiul si Ilfovul pot deveni un hub regional pe segmentul centrelor de date, cu infrastructura de 1,000 MW, de peste 10x mai mare decat in prezent. Suntem avantajati de pozitionarea geografica, conectivitatea foarte buna si logistica excelenta de telecomunicatii.

In 2022, centrele de date, aplicatiile AI si minerii Bitcoin inghiteau doar 2% din cererea totala de electricitate la nivel mondial, adica in jur de 460 TWh. Cifra s-ar putea dubla pana in 2026, egaland consumul anual al Japoniei.

Surprize si volatilitate exceptionala pe partea cererii pot inca sa apara, chiar si-n absenta unor noi consumatori. La finalul saptamanii trecute, pretul electricitatii in Texas a sarit de-aproape 100x, la peste 3,000 USD per MWh, pe fondul unor brese repetate in ciclul local de productie. Colac peste pupaza, abia ce-am trecut si prin cea mai severa furtuna solara din ultimii 19 ani, care-a afectat retelele de distributie peste tot in lume.

Inca nu realizam ce presiune uriasa vor pune noile tehnologii pe consumul de electricitate, ne-a avertizat Sam Altman in ianuarie de la Davos. Nu-i intamplator, asadar, interesul antreprenorului pentru solutii eficiente si ergonomice de infrastructura energetica. Despre subiect promitem sa revenim curand in TradeTalk. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Record: Indicele de referinta BET a inchis vineri la 17,292 de puncte, un nou maxim istoric, reusind sa bata precedentul record atins la inceputul lunii trecute. La varf in topul aprecierilor a fost MedLife (+3.7%), in schimb Sphera Franchise Group, TeraPlast si Transport Trade Services au pierdut in jur de 1%. Rulajele au fost la mai putin de jumatate din media zilnica a acestui an, cele mai tranzactionate actiuni fiind Hidroelectrica, OMV Petrom si Banca Transilvania.

Raportari: Banca Transilvania a indicat pentru primele trei luni din 2024 un profit net de peste 1.1 mld. RON la nivelul grupului, in crestere cu 35% (vs intervalul identic din 2023), pe seama intermedierii unui numar de-aproape 500,000,000 de tranzactii. Inceputul anului e incurajator, suntem in grafic, ne concentram pe cresterea volumelor, indica Omer Tetik, CEO. MedLife a inregistrat profit net cu 55% mai mare, la incasari in crestere cu 22%, cu evolutii pozitive pe toate liniile de business, cel mai mare operator privat al sistemului medical din Romania fiind interesat de noi achizitii in 2024. La Aerostar, afacerile au crescut cu 24%, contributia exporturilor pe pietele europene majorandu-se, insa profitul net s-a diminuat cu 16%. La SafeTech Innovations, business romanesc de securitate cibernetica cu birouri in Bucuresti, Londra si Abu Dhabi, atat incasarile totale, cat si profitul net s-au dublat, primele trei luni din 2024 aducand companiei mai multe contracte importante. In schimb, Bittnet Systems si-a triplat pierderea neta, la aproape 10 mil. RON, grupul precizand ca primul trimestru genereaza de obicei maximum 15% din veniturile anuale. Din indicele BET, maine raporteaza Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Transelectrica, iar miercuri vin Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet, Transport Trade Services, Sphera Franchise Group, Purcari Wineries, Digi Communications si Fondul Proprietatea.

Imobiliare: Vrem sa dezvoltam trei locatii cu apartamente premium din segmentul accesibil, pentru a livra pana la 1,000 de apartamente la fiecare doi ani in proximitatea polilor de dezvoltare, spune Victor Capitanu, co-fondator si co-CEO, One United Properties. Un fond elvetian de investitii a cumparat de la dezvoltator 37 de apartamente in valoare totala de 37 mil. EUR, in proiectele One Cotroceni Park si One Lake District, marcand cea mai mare tranzactie din istoria ONE.

Agribusiness: Holde Agri Invest a semnat patru contracte semnificative de vanzare cumparare, in valoare totala de-aproape 20 mil. RON, numele clientilor nefiind dezvaluite. Listate pe piata AeRO din octombrie 2020, actiunile operatorului de terenuri agricole sunt minus 11% in acest an.

Parteneriate: OMV Petrom va furniza energie din surse regenerabile francezilor de la Saint-Gobain in Romania, livrarile incepand din 2026. Digi Communications e aproape de un acord de retea mobila pe termen lung cu spaniolii de la Telefonica. Magazinele MAM Bricolaj tocmai ce-au facut loc produselor iHunt Technology si Norofert. Pentru MAM Bricolaj, decizia face parte din strategia de diversificare anuntata la inceputul anului, cu scopul atragerii de noi clienti si cresterii valorii bonului mediu, spune Marius Alexe, membru al Consiliului de Administratie la MAM Bricolaj si Norofert.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a urcat pentru a 4-a saptamana consecutiv (si cea mai buna de pana acum in 2024), in timp ce indicele S&P 500 a reusit sa inchida vineri la peste 5,200 de puncte. Goldman Sachs a atins un nou maxim istoric, dupa un avans de 17% in ultima luna. In schimb, Intel e mai jos acum decat in urma cu-aproape 25 de ani, cand a fost primita in indicele DJIA. Desi exprimase indoieli anul trecut pe vremea asta in privinta capacitatii de-a ramane in viata, Novavax s-a dublat vineri, dupa ce-a dezvaluit un parteneriat surprinzator cu francezii de la Sanofi care va include distributia propriului vaccin anti-Covid. Peste 1/3 din totalul actiunilor Novavax erau vandute in lipsa de speculatori inaintea anuntului de vineri.

Calendar: Maine raporteaza Alibaba, Sony si Home Depot. Miercuri vin cifrele de inflatie pentru aprilie din SUA, la pachet cu performantele trimestriale ale celor de la Cisco Systems. Joi ies la tabla Applied Materials si Walmart, precum si chinezii de la Baidu, JD.com si iQIYI. 92% din companiile incluse in indicele S&P 500 si-au publicat deja rezultatele primului trimestru, 81% din ele depasind asteptarile in privinta profiturilor.

AI: Apple e cat pe-aci sa bata palma cu OpenAI pentru a folosi ChatGPT pe iPhone-uri, indica surse citate de Bloomberg. Gigantul din Cupertino a discutat si cu Alphabet, care detine Gemini, insa cele doua parti n-au ajuns deocamdata la vreun acord. Sam Altman zice ca va anunta o noua chestie chiar azi, ceva magic (stim doar ca nu va fi GPT-5).

IPO: Producatorul chinez de masini electrice Zeekr, controlat de Geely, a debutat vineri la NYSE cu un salt de 35%, prima listare majora a unei companii chinezesti din 2021 incoace. Reuters zice pe surse ca Shein, gigantul chinez fast-fashion, se grabeste cu listarea pe bursa din Londra, dupa ce-a incercat fara succes la New York.

Auto: Au fost miscari mari de protest vineri la fabrica Tesla de langa Berlin, circa 800 de activisti militand contra planurilor de extindere. Tesla indicase anterior ca va opri fabrica vineri, fara sa explice motivele. Chinezii de la BYD, in care Warren Buffett continua sa aiba o detinere importanta via Berkshire Hathaway, vrea sa depaseasca Tesla la vanzari in Europa pana la finalul acestui deceniu.

Bariere: Administratia Biden pregateste o noua runda de tarife contra importurilor chinezesti, de data asta vizand masinile electrice (taxe de 4x mai mari) si sistemele fotovoltaice, confirmarea oficiala fiind asteptata maine. Luna trecuta, autoritatile de la Washington au impus supra-taxarea otelului si a aluminiului importate din China. Apropo, America tocmai i-a devansat pe chinezi pentru postura de cel mai important partener comercial al Germaniei.

Macro: In SUA, increderea consumatorilor a picat luna asta la cea mai redusa valoare din ultima jumatate de an, in schimb asteptarile inflationiste pe termen scurt si mediu au crescut (potrivit estimarii Universitatii din Michigan). In China, preturile de consum au crescut in mai pentru a treia luna consecutiv, in schimb cele de productie scad neintrerupt de-un an si jumatate.

Europene: Indicele principal Stoxx Europe 600 a inchis vineri la un nou maxim istoric, la fel indicii DAX (Germania), CAC 40 (Franta) si FTSE 100 (Regatul Unit). Enel si EDP (cea mai mare companie de utilitati din Portugalia) au sarit cu 4%, dupa ce-au anuntat cresteri ale profiturilor nete pentru primul trimestru. Zalando a urcat cu peste 3%, dupa ce analistii Berenberg au recomandat cumpararea actiunilor retailerului german.

Bitcoin: Marathon Digital Holdings, cel mai proeminent miner BTC din America de Nord, a indicat un profit net record pentru primul trimestru, de-aproape 4x mai mare decat cel obtinut in aceeasi perioada de raportare a anului trecut, dar incasarile au deceptionat asteptarile pe seama unor dificultati operationale. Compania a minat doar 2,811 BTC in primele trei luni din 2024, cu 34% mai putini decat in trimestrul precedent. Cu ajutorul achizitiilor recente, care ne permit extinderea capacitatii de minare, suntem pozitionati pentru crestere in 2024 si 2025, spune Fred Thiel, CEO. Actiunile au picat 13% vineri (si sunt minus 27% in acest an).

Cupru: S-a intors vineri la peste 10,000 USD tona. Pana in 2050, consumul e estimat sa creasca de 11x in transporturi si (apropo de subiectul acestui TradeTalk) de-aproape 5x pentru extinderea infrastructurii energetice la nivel global. Despre riscul unui deficit cronic de cupru si potentialul celui mai mare producator nord-american, Freeport-McMoRan, am scris de mai multe ori in ultimul timp. Cuprul e un pariu grozav pentru urmatorii 5 6 ani, crede celebrul investitor Stanley Druckenmiller, care detine deja actiuni Freeport-McMoRan.

 

STIAI CA?[edit | ]

La finalul primei sesiuni de tranzactionare, Oklo valora cu 180 mil. USD mai putin decat NuScale Power Corporation, americanii care-ar trebui sa ne ajute cu constructia reactoarelor mici si modulare de la Doicesti.