The die is cast - Trade Talk 07 iunie 2024: Diferență între versiuni
Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px BCE a dat ieri tonul reducerilor de dobanda, luand-o inaintea FED, care deocamdata nu da semne ca va incepe reducerea costurilor de imprumut. Actiunile europene au inchis in crestere joi, sustinute de actiunile bancare, tehnologice si din domeniul sanatatii, desi au terminat sub maximele sedintei dupa ce BCE a redus dobanda cheie pentru prima data din 2019, dar a lasat neclar calendarul pentru urmatoarele reduceri. I...) |
(Nicio diferență)
|
Versiunea de la data 8 iunie 2024 08:00
BCE a dat ieri tonul reducerilor de dobanda, luand-o inaintea FED, care deocamdata nu da semne ca va incepe reducerea costurilor de imprumut.
Actiunile europene au inchis in crestere joi, sustinute de actiunile bancare, tehnologice si din domeniul sanatatii, desi au terminat sub maximele sedintei dupa ce BCE a redus dobanda cheie pentru prima data din 2019, dar a lasat neclar calendarul pentru urmatoarele reduceri. Indicele pan-european Stoxx 600 a inchis cu 0.7% mai sus, sub nivelul record atins mai devreme in timpul sedintei.
Investitorii de pe bursele europene cauta acum actiuni care ar putea beneficia, pe termen lung, de reducerea costurilor de imprumut. Desi reducerea era asteptata, analistii vad in aceasta masura un potential punct de cotitura pentru sectoarele depreciate, cum ar fi utilitatile si companiile small-cap. Utilitatile si sectorul imobiliar au fost doi perdanti ai dobanzilor ridicate, avand cele mai slabe performante in Europa de la inceputul anului. Unii administratori de portofolii din Europa se pregatesc deja ca roata sa se invarta si in favoarea acestor sectoare. Vazute ca proxy pentru obligatiuni din cauza sensibilitatii lor extreme la ratele de dobanda, utilitatile ar putea primi un impuls si din pariurile privind evolutia preturilor de energie. Imobiliarele, care tind sa aiba performante superioare pe pietele cu cresteri ale cotatiilor obligatiunilor, ar putea beneficia de atenuarea factorilor care au aruncat unele segmente ale acestui sector intr-o criza profunda. Dobanzile mai mici ar putea incuraja demararea de noi proiecte, cresterea valorii activelor si scaderea costului la imprumuturi.
Actiunile small-cap sunt vazute ca unul dintre cei mai probabili castigatori ai reducerilor de dobanzi din Europa. Aceste actiuni au ramas in urma dupa ce BCE a inceput sa majoreze ratele in iulie 2022. Amundi, cel mai mare manager de fonduri din Europa, crede ca situatia s-ar putea echilibra curand in favoarea acestor companii.
Totodata, unii analisti cred ca reducerea dobanzilor ar putea oferi investitorilor din Europa un motiv fundamental pentru a cumpara actiuni shortate, in special in cazul companiilor care se confrunta cu datorii. Alstom si BT Group sunt astfel de exemple. Constructorul de trenuri puternic indatorat Alstom, cea mai shortata actiune din Stoxx 600, a crescut cu aproape 30% in luna mai.
Apropo de cumparat actiuni shortate: facem o paranteza si aruncam un ochi peste Ocean, unde brokerul Robinhood Markets tocmai a cumparat Bitstamp, una dintre cele mai vechi burse de criptomonede din lume, intr-o tranzactie de circa 200 mil. USD. Achizitia, care ar trebui sa se incheie in prima jumatate a anului 2025, va sustine unul dintre obiectivele strategice ale Robinhood prin extinderea prezentei companiei in afara SUA.
In conditiile in care inflatia anuala din zona euro a fost 2.6% in luna mai si se preconizeaza ca va ramane peste tinta BCE de 2% pana anul viitor, BCE nu a indicat clar cat de rapide sau de profunde ar putea fi viitoarele reduceri de rate.
Tocmai de aceea, dupa o sedinta verde, actiunile europene au decis sa ia o pauza vineri. Investitorii se bucura probabil de venirea verii, cu un cocktail in mana, in timp ce asteapta datele privind ocuparea fortei de munca din SUA, pentru a evalua traiectoria dobanzii FED.
TOP TRENDING
AI with a British accent: Salesforce deschide un centru de inteligenta artificiala la Londra, facand un pariu optimist pe Marea Britanie ca centru tehnologic global.
Sub lupa: Autoritatile de reglementare din SUA investigheaza un acord incheiat intre Microsoft si Inflection, un startup de inteligenta artificiala. In martie, Microsoft a fost de acord sa plateasca startup-ului 650 mil. USD pentru a licentia software-ul sau AI si a angajat o mare parte din personalul Inflection.
Realitate vs asteptari: Arabia Saudita a vandut actiuni de peste 11 mld. USD la compania petroliera nationala Saudi Arabian Oil Group (Aramco) la un pret situat la limita inferioara a asteptarilor sale, ceea ce sugereaza ca investitorii raman prudenti in ceea ce priveste perspectivele.
A big slice: Pentru prima data incepand cel putin din anul 2000, trei business-uri americane, adica Microsoft, Nvidia si Apple, reprezinta mai mult de 20% din valoarea S&P 500, arata datele Dow Jones Market Data. Asta inseamna ca cele trei companii mentionate au o capitalizare cumulata peste sute de alte componente la un loc.
Make your own exchange: O noua bursa de valori americana, cu sediul in Dallas si sustinuta de nume grele de pe Wall Street, precum BlackRock si Citadel Securities, vrea sa se ia la tranta cu faimoasele New York Stock Exchange si Nasdaq. Grupul TXSE, nou infiintat, si-a anuntat planurile de a depune cererea de inregistrare la SEC in cursul acestui an.
Powered by AI: Meta Platforms adauga noi functii de inteligenta artificiala la aplicatia WhatsApp, inclusiv un asistent AI care poate ajuta companiile sa se conecteze cu clientii, sa raspunda la intrebari si sa-si vanda bunurile si serviciile.
STIAI CA?
Faptul ca nivelul de concentrare pe piata de capital americana a crescut in ultimul timp nu e neaparat un motiv de ingrijorare si nici ceva nemaintalnit. Astfel de situatii par normale mai ales in perioade de hype tehnologic.
Spre exemplu, dupa ce dominatia asa-numitelor actiuni Nifty 50 (care includeau IBM, American Express, General Electric, Polaroid si Xerox) din anii 60-70 s-a redus, boom-ul dotcom a dus din nou concentratia celor mai valoroase 10 companii la peste 25% din capitalizarea totala la sfarsitul anilor 90.