(EBS): Finantele se concentreaza pe pretul finantarii la zi, nu pe crearea unei piete de lei - 17 august 2011: Diferență între versiuni

(csv2wiki)
 
(csv2wiki)
 
(Nu s-a afișat o versiune intermediară efectuată de același utilizator)
Linia 1: Linia 1:
    
    
Daca Romania vrea sa-si construiasca o piata mai adanca a finantarilor in moneda nationala, este esential ca Ministerul Finantelor sa emita instrumente de referinta care sa acopere toata curba de randamente, cu precadere pe termen lung, pentru a stabili repere de pret valabile, spune Manfred Wimmer, vicepresedinte executiv pe financiar al Erste Group - actionarul principal al BCR.  Fost CEO al BCR, el afirma ca in ciuda semnalelor date anul acesta prin cresterea numarului de emisiuni pe 5 si 10 ani, ramane vizibila aceeasi politica de a pune accentul pe pretul la zi, in detrimentul construirii pietei pe termen lung. "Vedem ca Ministerul Finantelor prefera sa se concentreze doar pe finantarea deficitului si a datoriei publice la dobanzi cat mai mici, nu sa creeze curba de randamente necesara pentru a promova piata de [[lei]]." Cat priveste dezbaterea privind descurajarea creditarii in euro, Wimmer spune ca nu pot fi ignorate aspectele obiective - economia este deja euroizata, multe preturi, incepand cu cele ale activelor imobi liare, sunt deja in euro, iar Romania nu va putea cres te din punct de vedere economic fara creditare in euro. El considera ca BNR are o perspectiva realista si echilibrata in analiza "pro si contra creditarii in euro", tocmai pentru ca stie ca economia nu poate creste pe deplin fara credite in euro. De asemenea, spune ca exista resurse substantiale in euro pe piata locala, care sunt atrase de banci in depozite si asigura o parte din necesarul de finantare. In pofida actualelor turbulente care zdruncina zona euro, bancherul austriac crede ca este bine ca Romania sa-si pastreze obiectivul de adoptare a monedei unice pentru ca acesta va mentine concentrarea pe procesul de convergenta. Cel putin pe termen scurt atractivitatea leului ca moneda de credit este subminata de nivelul evident mai mare al dobanzilor comparativ cu euro, mai ales la finantarile pe termen lung. "In plus, nici nu exista resurse pe termen lung. Din aceasta cauza nu ar functiona nici programul «Prima casa» exclusiv in lei." BCR, cea mai mare banca de pe piata, nici macar nu are o varianta in lei pentru creditele "Prima casa". Wimmer crede ca semnalul scaderii dobanzilor la lei trebuie sa vina de la BNR, care in opinia lui a facut "o treaba foarte buna" in perioada de criza. "Inflatia merge mai bine mai ales dupa disparitia efectului majorarii TVA. Sper ca BNR sa lase loc pentru reducerea dobanzii mai degraba mai devreme decat mai tarziu."
Daca Romania vrea sa-si construiasca o piata mai adanca a finantarilor in moneda nationala, este esential ca Ministerul Finantelor sa emita instrumente de referinta care sa acopere toata curba de randamente, cu precadere pe termen lung, pentru a stabili repere de pret valabile, spune Manfred Wimmer, vicepresedinte executiv pe financiar al Erste Group - actionarul principal al BCR.  Fost CEO al BCR, el afirma ca in ciuda semnalelor date anul acesta prin cresterea numarului de emisiuni pe 5 si 10 ani, ramane vizibila aceeasi politica de a pune accentul pe pretul la zi, in detrimentul construirii pietei pe termen lung. "Vedem ca Ministerul Finantelor prefera sa se concentreze doar pe finantarea deficitului si a datoriei publice la dobanzi cat mai mici, nu sa creeze curba de randamente necesara pentru a promova piata de lei." Cat priveste dezbaterea privind descurajarea creditarii in euro, Wimmer spune ca nu pot fi ignorate aspectele obiective - economia este deja euroizata, multe preturi, incepand cu cele ale activelor imobi liare, sunt deja in euro, iar Romania nu va putea cres te din punct de vedere economic fara creditare in euro. El considera ca BNR are o perspectiva realista si echilibrata in analiza "pro si contra creditarii in euro", tocmai pentru ca stie ca economia nu poate creste pe deplin fara credite in euro. De asemenea, spune ca exista resurse substantiale in euro pe piata locala, care sunt atrase de banci in depozite si asigura o parte din necesarul de finantare. In pofida actualelor turbulente care zdruncina zona euro, bancherul austriac crede ca este bine ca Romania sa-si pastreze obiectivul de adoptare a monedei unice pentru ca acesta va mentine concentrarea pe procesul de convergenta. Cel putin pe termen scurt atractivitatea leului ca moneda de credit este subminata de nivelul evident mai mare al dobanzilor comparativ cu euro, mai ales la finantarile pe termen lung. "In plus, nici nu exista resurse pe termen lung. Din aceasta cauza nu ar functiona nici programul «Prima casa» exclusiv in lei." BCR, cea mai mare banca de pe piata, nici macar nu are o varianta in lei pentru creditele "Prima casa". Wimmer crede ca semnalul scaderii dobanzilor la lei trebuie sa vina de la BNR, care in opinia lui a facut "o treaba foarte buna" in perioada de criza. "Inflatia merge mai bine mai ales dupa disparitia efectului majorarii TVA. Sper ca BNR sa lase loc pentru reducerea dobanzii mai degraba mai devreme decat mai tarziu."
[[Categorie:EBS]][[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
[[Categorie:EBS]][[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
{{DEFAULTSORT:-2011-08-17}}
{{DEFAULTSORT:-2011-08-17}}

Versiunea curentă din 16 mai 2023 17:34

Daca Romania vrea sa-si construiasca o piata mai adanca a finantarilor in moneda nationala, este esential ca Ministerul Finantelor sa emita instrumente de referinta care sa acopere toata curba de randamente, cu precadere pe termen lung, pentru a stabili repere de pret valabile, spune Manfred Wimmer, vicepresedinte executiv pe financiar al Erste Group - actionarul principal al BCR. Fost CEO al BCR, el afirma ca in ciuda semnalelor date anul acesta prin cresterea numarului de emisiuni pe 5 si 10 ani, ramane vizibila aceeasi politica de a pune accentul pe pretul la zi, in detrimentul construirii pietei pe termen lung. "Vedem ca Ministerul Finantelor prefera sa se concentreze doar pe finantarea deficitului si a datoriei publice la dobanzi cat mai mici, nu sa creeze curba de randamente necesara pentru a promova piata de lei." Cat priveste dezbaterea privind descurajarea creditarii in euro, Wimmer spune ca nu pot fi ignorate aspectele obiective - economia este deja euroizata, multe preturi, incepand cu cele ale activelor imobi liare, sunt deja in euro, iar Romania nu va putea cres te din punct de vedere economic fara creditare in euro. El considera ca BNR are o perspectiva realista si echilibrata in analiza "pro si contra creditarii in euro", tocmai pentru ca stie ca economia nu poate creste pe deplin fara credite in euro. De asemenea, spune ca exista resurse substantiale in euro pe piata locala, care sunt atrase de banci in depozite si asigura o parte din necesarul de finantare. In pofida actualelor turbulente care zdruncina zona euro, bancherul austriac crede ca este bine ca Romania sa-si pastreze obiectivul de adoptare a monedei unice pentru ca acesta va mentine concentrarea pe procesul de convergenta. Cel putin pe termen scurt atractivitatea leului ca moneda de credit este subminata de nivelul evident mai mare al dobanzilor comparativ cu euro, mai ales la finantarile pe termen lung. "In plus, nici nu exista resurse pe termen lung. Din aceasta cauza nu ar functiona nici programul «Prima casa» exclusiv in lei." BCR, cea mai mare banca de pe piata, nici macar nu are o varianta in lei pentru creditele "Prima casa". Wimmer crede ca semnalul scaderii dobanzilor la lei trebuie sa vina de la BNR, care in opinia lui a facut "o treaba foarte buna" in perioada de criza. "Inflatia merge mai bine mai ales dupa disparitia efectului majorarii TVA. Sper ca BNR sa lase loc pentru reducerea dobanzii mai degraba mai devreme decat mai tarziu."