Regulament BNR: Avans minim 25% la ipotecare in euro. Creditele Prima Casa nu sunt afectate - 02 noiembrie 2011: Diferență între versiuni

(csv2wiki)
 
(The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
 
(Nu s-au afișat 2 versiuni intermediare efectuate de alți 2 utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
    
    
Avansul minim pe care vor trebui sa il prezinte cei care iau un credit imobiliar in euro va fi de 25% si de 40% pentru imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, potrivit formei finale a noului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice.Creditele din programul Prima Casa si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.Avansul pentru creditele imobiliare in [[lei]] va fi de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%. Creditele de consum Totodata, potrivit regulamentului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata. De la aplicarea maturitatii maxime de 5 ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, sau in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii ori extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren; in aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare. La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare la creditele de consum se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru socul pe rata dobanzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit - 6%. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francului elvetian. Creditele de refinatare nu vor intra sub incidenta acestor noi prevederi. Astfel, toate cerintele privind perioada minima la creditele de consum, garantiile reale sau personale minime, precum si gradul de indatorare nu se vor aplica in cazul creditelor destinate rambursarii unor imprumuturi contractate anterior intrarii in vigoare a noului regulament. Bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela. De asemenea, imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea in cadrul graficelor de rambursare aferente contractelor de credit ori, daca nu se intocmesc grafice de rambursare, prin mentionarea distincta in cadrul contractelor de credit a posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar si a riscului de rata a dobanzii.
Avansul minim pe care vor trebui sa il prezinte cei care iau un credit imobiliar in euro va fi de 25% si de 40% pentru imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, potrivit formei finale a noului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice.Creditele din programul [[PRIMA|Prima]] Casa si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.Avansul pentru creditele imobiliare in [[lei]] va fi de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%. Creditele de consum Totodata, potrivit regulamentului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata. De la aplicarea maturitatii maxime de 5 ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, sau in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii ori extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren; in aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare. La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare la creditele de consum se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru socul pe rata dobanzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit - 6%. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francului elvetian. Creditele de refinatare nu vor intra sub incidenta acestor noi prevederi. Astfel, toate cerintele privind perioada minima la creditele de consum, garantiile reale sau personale minime, precum si gradul de indatorare nu se vor aplica in cazul creditelor destinate rambursarii unor imprumuturi contractate anterior intrarii in vigoare a noului regulament. Bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela. De asemenea, imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea in cadrul graficelor de rambursare aferente contractelor de credit ori, daca nu se intocmesc grafice de rambursare, prin mentionarea distincta in cadrul contractelor de credit a posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar si a riscului de rata a dobanzii.
[[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
[[Categorie:Analize]][[Categorie:Stiri despre piata]]
{{DEFAULTSORT:-2011-11-02}}
{{DEFAULTSORT:-2011-11-02}}

Versiunea curentă din 7 noiembrie 2024 09:17

Avansul minim pe care vor trebui sa il prezinte cei care iau un credit imobiliar in euro va fi de 25% si de 40% pentru imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, potrivit formei finale a noului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice.Creditele din programul Prima Casa si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.Avansul pentru creditele imobiliare in lei va fi de cel putin 15%, iar la creditele imobiliare in devize straine pentru care clientii obtin veniturile in valuta de imprumut, sau indexate la acea moneda, avansul minim este de 20%. Creditele de consum Totodata, potrivit regulamentului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata. De la aplicarea maturitatii maxime de 5 ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, sau in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii ori extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren; in aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare. La fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare la creditele de consum se vor utiliza urmatoarele valori: pentru socul pe curs de schimb - 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru socul pe rata dobanzii - 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit - 6%. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francului elvetian. Creditele de refinatare nu vor intra sub incidenta acestor noi prevederi. Astfel, toate cerintele privind perioada minima la creditele de consum, garantiile reale sau personale minime, precum si gradul de indatorare nu se vor aplica in cazul creditelor destinate rambursarii unor imprumuturi contractate anterior intrarii in vigoare a noului regulament. Bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela. De asemenea, imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea in cadrul graficelor de rambursare aferente contractelor de credit ori, daca nu se intocmesc grafice de rambursare, prin mentionarea distincta in cadrul contractelor de credit a posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar si a riscului de rata a dobanzii.