Romania a devenit vedeta pietelor emergente. Este un loc bun in care sa-ti parchezi banii, spun investitorii straini - 13 august 2015

Versiunea din 11 noiembrie 2024 14:12, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Titlurile de stat romanesti au devenit atractive pentru administratorii marilor fonduri de investitii in pietele emergente. „Romania este un loc bun in care merita sa-ti parchezi banii”, spun reprezentantii casei de investitii PineBridge Investments, citati de Bloomberg. „Romania este un loc bun in care merita sa-ti parchezi banii. Are o economie in crestere, iar reducerea nivelului datoriei a ajutat tara sa faca fata semnalelor negative date pietelor de incetinirea cresterii economiei din China”, spun reprezentantii casei de investitii PineBridge Investments, citati de Bloomberg.PineBridge si-a crescut expunerea pe titluri de stat romanesti in dolari, potrivit managerului senior Anders Faergemann. Firma are in administrare investitii de 10,6 miliarde de dolari, in titluri de stat si instrumente valoare cu venit fix pe pietele in curs de dezvoltare.Bondurile (obligatiunile de stat) romanesti in dolari au inregistrat a treia cea mai buna performanta pe pietele emergente, deoarece avansul economiei accelereaza si increderea investitorilor este in crestere, dupa ce Grecia a ajuns la un acord cu creditorii. Aceste castiguri vin pe fondul turbulentelor din Brazilia si a incetinirii cresterii in China, situatii care au afectat activele de pe alte piete emergente. Romania reprezinta „o alternativa viabila la titlurile vulnerabile din Asia, Africa si America Latina. Tara ar putea fi o piata de refugiu („safe heaven”), deoarece restul pietelor sunt afectate de incetinirea economiei chineze”, a apreciat Faergemann. Obligatiunile romanesti in dolari au adus un castig de 2,2% la sfarsitul lui iunie, in vreme ce titlurile de stat braziliene au provocat o pierdere de 3,3%, potrivit datelor indicelui Bloomberg U.S. Dollar Emerging Market Sovereign Bond Index. Bonus politic„Bondurile romanesti se tranzactioneaza cu o prima suplimentara, ca urmare a situatiei politice interne, dar vedem asta mai degraba ca pe o oportunitate decat ca pe un obstacol. Perspectivele de crestere se imbunatatesc si nivelul datoriei suverane este gestionabil”, a managerul de la PineBridge, amintind faptul ca premierul Victor Ponta a negat acuzatiile care i se aduc de catre procurori. In primul trimestru din 2015, PIB-ul Romaniei a crescut cu 4,3%, cel mai mare avans din 2013 incoace, iar guvernul intentioneaza sa reduca nivelul datoriei la 37% din PIB pana in 2018, de la 40% din PIB, nivelul estimat pentru acest an. Randamentele obligatiunilor romanesti in dolari cu scadenta in 2024 au scazut cu 41 de puncte de baza din iunie, la 3,78%, comparativ cu un nivel de 3,19% pentru bondurile cu aceeasi maturitate din Polonia.Scaderea randamentelor la obligatiuni este un semn bun, pentru ca randamentul este invers proportional cu pretul titlrurilor. Cresterea pretului obligatiunilor de stat denota cresterea interesului investitorilor, respectiv a increderii in economia Romaniei.