Saptamana de foc pentru bursele lumii. Toata planeta urmareste batalia secolului dintre Donald Trump si Hillary Clinton - 08 noiembrie 2016

Versiunea din 12 noiembrie 2024 08:36, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Alegerea lui Donald Trump ar putea provoca o furtună pe burse, dar nici dacă va câştiga Hillary Clinton nu este limpede ce va urma, având în vedere acuzaţiile de trădare ale FBI din cauza mailurilor pierdute. Votul americanilor de marţi, 8 noiembrie, ar putea fi un moment isto­ric de o însemnătate rară ale cărui consecinţe se pot întinde pe un orizont de timp în­de­lungat, undele rezultatului urmând să fie resimţite în fiecare colţ al planetei, de fiecare cetăţean, indiferent de statut sau starea materială, scrie ZF. Cu 5% din populaţia mondială, SUA deţin un sfert din PIB-ul lumii. O eventuală victorie a candidatului de­mocrat ar conduce la o apreciere de 2% a indicelui S&P 500, referinţa bursei americane, în timp ce o victorie a lui Trump ar duce la prăbuşirea indi­celui american cu 8%, conform com­paniei de cercetare Macroeconomic Advisers, citată de Bloomberg. Ce efecte ar fi pentru România? „Din perspectiva mea, aceasta este una dintre campaniile prezidenţiale cu candidaţii care generează cea mai mică încredere. Unul dintre candidaţi – Donald Trump – este total nepre­dictibil. În opinia mea, el nu are pre­gătirea pentru funcţia pentru care candidează, este coleric şi imprevizibil. Cred că, per ansamblu, pentru Româ­nia avantajoasă ar fi alegerea lui Hillary Clinton, dată fiind şi experienţa anterioară pe care o are în politica externă, a parteneriatului strategic cu România, a problemelor legate de Orientul Mijlociu, indiferent de solu­ţiile care au fost date, poate nu cele mai fericite, de către administraţia Obama“, a declarat profesorul Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Cen­trului de Macro­modelare Econo­mică al Aca­demiei Române. Bursele lumii sunt puternic conectate la cursa elec­torală pentru Casa Albă, iar majoritatea investi­torilor speră într-o vic­torie a candidatului democrat Hillary Clinton, al cărei program este văzut de pieţele financiare drept mai predictabil şi de dorit pentru anii ce vor urma. În cazul în care Hillary Clinton ar fi declarată câştigătoare, analiştii se aşteaptă la un val de exuberanţă pe pieţele de capital din întreaga lume. Însă nu este clar ce va fi cu ancheta FBI asupra celor 30.000 de e-mailuri scoase de Clinton din sistemul securizat de comunicare al guvernului, pentru care ar putea fi acuzată de trădare. În acest caz, Hillary Clinton ar fi un pre­şedinte „nefuncţio­nal“ până la termi­narea anchetei, ceea ce ar fi foarte dificil pentru America.