Rezerva Federala a SUA va incheia achizitiile de obligatiuni in martie si va majora de trei ori dobanzile in 2022, pana la 0,9% - 16 decembrie 2021

Versiunea din 13 noiembrie 2024 00:44, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat miercuri că va încheia achiziţiile de obligaţiuni în martie şi că va majora de trei ori dobânzile în 2022, până la 0,9%, lansând măsurile pentru readucerea inflaţiei la ţinta de 2% a băncii centrale, transmite Reuters, potrivit news.ro. Rezerva Federală, semnalând că ţinta de inflaţie a fost îndeplinită, a anunţat miercuri că va încheia achiziţiile de obligaţiuni din perioada pandemiei în martie, deschizând calea pentru creşterea ratei dobânzii până la 0,9% în 2022, eliminând treptat politicile adoptate la începutul crizei de sănătate, transmite Reuters. În noile previziuni economice publicate după încheierea unei şedinţe de politică monetară desfăşurată pe parcursul a două zile, oficialii Fed estimează că inflaţia va ajunge la 2,6% anul viitor, faţă de ritmul de 2,2% proiectat în septembrie, în timp ce rata şomajului va scădea la 3,5%. Drept urmare, Fed estimează că rata dobânzii de referinţă overnight va trebui să crească de la nivelul actual aproape de zero la 0,90% până la sfârşitul anului 2022, creşterile urmând să continue în 2023 până la 1,6%, iar în 2024 la 2,1%, pentru a a readuce inflaţia înapoi la ţinta de 2% a băncii centrale. Creşterile eventuale ale ratelor dobânzilor, a spus Fed, vor depinde acum doar de calea pieţei muncii. ”În contextul în care inflaţia a depăşit 2% de ceva timp, Comitetul se aşteaptă că va fi adecvat să se menţină” ratele actuale aproape de zero până când pieţa forţei de muncă va reveni la ocuparea deplină a forţei de muncă, a spus Fed într-un comunicat care explică mai în detaliu ”normalizarea” politica monetară a băncii centrale, după aproape doi ani de eforturi extraordinare destinată susţinerii economiei în timpul pandemiei de Covid-19. Pandemia este încă în desfăşurare, noua variantă de coronavirus Omicron amplificînd incertitudinea privind evoluţia economiei. Fed prognozează o creştere economică de 4% anul viitor, peste creşterea de 3,8% proiectată în septembrie.