Split - Trade Talk 14 august 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 15 noiembrie 2024 11:13, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Google, devenit componenta a gupului Alphabet, este sinonim, pentru multi, cu internetul insusi. Cauta pe Google! sau Cauta pe internet! sunt, practic, expresii cu acelasi sens.

Cum ar fi lumea fara Google? Este o intrebare pe care am tot auzit-o in ultimii ani si care tocmai a revenit pe buzele jucatorilor din piata.

Divizarea Google este una dintre optiunile luate in considerare de Departamentul de Justitie dupa ce o hotarare judecatoreasca istorica a constatat ca gigantul a monopolizat piata cautarilor online. Masura reprezinta prima incercare a Washingtonului de a destrama o companie pentru monopol de la eforturile nereusite de a divizia Microsoft in urma cu doua decenii.

Hotararea ar putea include obligatia de a impartasi mai multe date cu concurentii si masuri de a impiedica compania sa obtina un avantaj neloial in ceea ce priveste produsele AI, spun sursele Bloomberg.

Indiferent de ce alte masuri vor fi luate, SUA va solicita probabil interzicerea tipului de contracte exclusive care au fost in centrul investigatiei impotriva Google. Astfel de contract, inclusiv cu Apple, au oferit un avantaj urias comaniei.

In cazul in care Departamentul de Justitie merge mai departe cu un plan de separare, diviziarea va viza probabil sistemul de operare Android si browserul web Google Chrome. De asemenea, oficialii ar putea impune o posibila vanzare a AdWords.

Efectele imediate? Actiunile Alphabet au scazut cu pana la 2.5% in tranzactiile dupa inchiderea sedintei bursiere. In pre-market, la ora redactarii acestui TradeTalk, actiunile Alphabet scadeau cu putin peste 1%.

Nu e de mirare. Chiar daca inca nu avem o decizie clara, discutia de separarea a Google are forta de a crea un mic cutremur. O divizare fortata a Google ar fi cea mai mare destramare a unei companii americane de la AT&T in anii 1980. 

1. Decizie: Google e monopol

Cum s-a ajuns la discutiile despre o posibila separare a Google?

Ei bine, saptamana trecuta, un judecator federal a decis ca Google incalca legislatia antitrust din SUA prin mentinerea unui monopol pe pietele de cautare si publicitate. Nu e ceva ce nu stiam, insa decizia schimba datele problemei.

Decizia judecatorului Amit Mehta reprezinta o victorie majora pentru Departamentul de Justitie, care a acuzat in mod repetat Google de monopolizarea ilegala a pietei de cautari online.

Astfel, discutiile privind necesitatea unor masuri urgente in cadrul Departamentului de Justitie s-au intensificat brusc in urma hotararii din 5 august. Google a declarat ca va face apel impotriva deciziei.

In prezent, Google primeste in fiecare zi de noua ori mai multe interogari web decat toti rivalii sai la un loc si de 19 ori mai multe cautari decat rivalii pe mobil, conform deciziei. De asemenea, mai mult de 90% din frazele de cautare unice de pe internet sunt vazute doar de Google. 

2. Cazul Microsoft

In 2020, un judecator american a ordonat separatea Microsoft, dupa ce instanta a stabilit ca gigantul incalca legislatia antitrust. O divizie urma sa se ocupe de sistemul de operare Windows, iar alta, de toate celelalte programe ale companiei.

Compania a reusit, un an mai tarziu, sa ajunga la o intelegere salvatoare cu Departamentul de Justitie. Desi s-a ales cu o serie de restrictii, inclusiv o interzicere a contractelor exclusive cu producatorii de PC-uri, gigantul a ramas intact si liber sa stabileasca caracteristicile sistemului sau de operare.

Culmea, in procesul cu Google, Departamentul de Justitie l-a chemat ca martor chiar pe CEO-ul Microsoft, care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la modul in care puterea Google in domeniul cautarilor online ar putea avantaja compania in dezvoltarea AI generativa.

Satya Nadella a mentionat posibilitatea ca Google sa plateasca pentru drepturi exclusive asupra continutului pe care l-ar putea utiliza pentru a-si face AI-ul de cautare mai bun decat rivalii. In mai, Alphabet a integrat modelul sau AI Gemini in cautarea Google.

Pe de alta parte, Google a sustinut, la randul sau, ca aparitia inteligentei artificiale si a start-up-urilor precum OpenAI, sustinut de Microsoft, demonstreaza o concurenta sanatoasa pe piata cautarilor online. Datele spun insa o alta poveste, in opinia instantei. Desi aparitia modelelor lingvistice de mari dimensiuni aduce schimbari pe piata, Google se bazeaza in continuare pe un avantaj competitiv dat de volumele mari de informatii despre utilizatori. 

TOP TRENDING

Raport: Alumil Rom Industry (ALU) a inregistrat in primele sase luni din an un profit net de 3.3 mil. RON. Compania a realizat o cifra de afaceri de 56.4 mil. RON in perioada mentionata, cu 1.4% mai mare decat in intervalul similar de anul trecut.

Surpriza placuta:  UBS Group a inregistrat un profit peste asteptari in al doilea trimestru, in conditiile in care veniturile din activitatea bancara de investitii si progresele inregistrate in integrarea Credit Suisse au sustinut eforturile directorului general Sergio Ermotti.

Perspective imbunatatite: Retailerul german de cosmetice si parfumuri Douglas si-a confirmat obiectivele de vanzari optimiste pentru acest an, dupa ce a inregistrat profit si vanzari mai bune in trimestrul al treilea. Compania a anuntat ca EBITDA a crescut cu 5.6% fata de anul precedent, atingand 162.9 mil. EUR in perioada aprilie-iunie.

Sah cu CEO: Starbucks a anuntat ca il inlocuieste pe CEO-ul Laxman Narasimhan cu cel al Chipotle Mexican Grill, Brian Niccol. In consecinta, actiunile lantului de cafenele au avut cea mai buna zi din istorie. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Chipotle... 

STIAI CA?

Exista 5.9 mil. de cautari pe Google pe minut la nivel global, 63% dintre acestea avand loc in SUA, pe mobil. Mai mult, cautarea vocala este folosita de 50% din populatia SUA, ceea ce zice multe despre gradul de comfort al populatiei, dar si despre deschiderea lor spre utilizarea tehnologiei.