IBM si inteligenta cuantica - Trade Talk 12 septembrie 2024

Versiunea din 18 septembrie 2024 13:46, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

IBM a inchis ieri la un nou maxim istoric pe bursa americana, prima oara in mai bine de-un deceniu.

Actiunile sunt plus 28% in acest an, peste giganti de azi ai tehnologiei precum Apple, Microsoft, Amazon sau Alphabet. Dar stai!! Cum de-i posibil, Dr. Watsonx? 

1. IBM, acum

Poti fi lent, daca esti constant, socoteste un analist de pe Wall Street despre performanta celor de la IBM.

Accentul pus pe software, consultanta si cloud, cu un (tot mai mare) dram de AI presarat deasupra si cateva achizitii gandite strategic, functioneaza deja magic. In AI, teoretic, IBM e si-un business mai putin volatil decat cel al vedetelor sectorului. Daca ar fi sa-mi rotesc portofoliul spre companii de tehnologie cu bilanturi mai stabile, as vinde fara ezitare Nvidia ca sa cumpar IBM, zice alt analist citat aseara de Bloomberg.

Actiunile IBM se tranzactioneaza acum la 21x profitul net asteptat pentru urmatoarele 12 luni. Ca perspectiva: 29x e acelasi multiplu de evaluare pentru indicele Nasdaq 100. 

2. IBM candva

IBM e capabila de ruperi de ritm de-a dreptul fabuloase, insa niciuna dintre ele nu apartine istoriei recente. Apropo, chiar si numai despre longevitatea companiei am putea scrie un roman intreg.

S-a nascut in 1911, prin fuziunea a patru business-uri separate. S-a listat la NYSE in 1915, sub denumirea Computing-Tabulating-Recording Company. S-a reinventat drept IBM in 1924. A fost primita in indicele Dow Jones Industrial Average in 1932 (impreuna cu Coca-Cola si Procter & Gamble). Nici bine nu s-a instalat in componenta indicelui, ca avea sa fie uzurpata de AT&T, in 1939. A revenit in DJIA patru decenii mai tarziu, inlocuind Chrysler. Cu IBM alaturi, insa, ascensiunea indicelui ar fi aratat cu totul altfel: de la 151 de puncte in martie 1939, DJIA putea sari la peste 23,500 de puncte in vara lui 79, nivel atins abia in 2017. In realitate, saltul s-a oprit la numai 841 de puncte.

IBM a lansat primul calculator personal in august 1981. Primul dividend trimestrial, insa, a fost produs cu 65 de ani mai devreme. Din 1916 incoace, compania l-a platit in fiecare an, valoarea acestuia crescand fara intrerupere pentru ultimii 29 de ani la rand. 

3. Urmatorul salt cuantic

AI, cloud si o tona de expertiza in consultanta: asa se auto-descrie IBM in 2024. Intr-un comunicat de presa tipic, expresia quantum computing e mentionata o singura data, spre final. Dar asta-i urmatoarea revolutie in tehnologie, iar aici IBM avanseaza mai rapid ca oricine.

Autorii acestui TradeTalk nu sunt experti nici macar in digital computing, cu atat mai putin intr-un salt cuantic al puterii de calcul. Dar am ramas fascinati de introducerea facuta subiectului de Michio Kaku, celebrul om de stiinta american care vine in octombrie pentru prima oara in Romania.. Marques Brownlee, probabil cel mai cunoscut youtuber al tehnologiei de orice fel, a fost si el curios sa afle mai multe. A mers sa-i intrebe pe cei mai priceputi: la IBM, fireste.

Deocamdata, super-calculatoarele cuantice seamana mai degraba cu Doctor Octopus din "Spider-Man". Sau cu masinariile supra-dimensionate de la startul erei digitale. Le place gerul extrem, caci functioneaza la temperaturi mai mici decat cele din spatiul cosmic.

Le-am insulta dac-am zice ca-s capabile doar sa calculeze infinit mai repede. De fapt, ne vor ajuta sa realizam lucruri complet diferite de cele create pana acum prin intermediul calculatoarelor clasice. Printre altele, vom intelege si prezice felul in care viata se intampla la nivel molecular. Am castiga dintr-odata posibilitatea de-a nascoci categorii intregi de medicamente, materiale si produse la care nu ne-am fi gandit vreodata. Imaginati-va baterii care-ar creste exponential autonomia unui autovehicul electric. Sau fertilizanti miraculosi si nepoluanti.

Colaborarea celor de la Moderna cu IBM nu-i deloc intamplatoare, intrucat quantum computing poate accelera enorm progresele dorite in dezvoltarea unor tratamente revolutionare pe seama tehnologiei mRNA. Si cu Pfizer se poate lucra, relatia asta datand inca din 2016. Si cu CRISPR Therapeutics, Editas Medicine sau Intellia Therapeutics, zicem noi, in aria editarii genetice. 

4. Cum imblanzesti pisica?

Fireste ca vom plati un pret pentru revolutia cuantica, la propriu. Modelele traditionale de criptare risca sa fie dovedite instant de noua generatie de calculatoare. Prima victima civila: infrastructura platilor electronice. In spatiul militar, vulnerabilitatile sunt cel putin la fel de mari.

Va fi un Armageddon pentru zona de cybersecurity asa cum o stim azi, a avertizat IBM in ianuarie la Davos. Nici guvernele, nici corporatiile nu sunt pregatite. Bancilor le-ar lua pana la zece ani sa se adapteze. Problema e ca primele calculatoare cuantice scalabile vor sosi printre noi mai devreme decat banuiam, adica spre finalul acestui deceniu.

Deocamdata, insa, nu poti avea quantum computing pe iPhone-ul tau. In tehnologie, acum-acum, AI e tema mega-virala (si generatoare de salturi cu-adevarat cuantice la bursa).

Nu-i problema: AI e primul accent si pentru IBM. Cererea pentru solutiile companiei accelereaza, afacerile generate de Watsonx reusind chiar sa se dubleze de la trimestru la trimestru. Dar quantum computing? Asta-i abia nivelul urmator. IBM conduce inovatia, insa n-are sens sa indrepti reflectoare prea puternice catre startul unei tehnologii marcat de experimente si costuri adesea peste tintele bugetate.

Cum va face bani IBM din revolutia cuantica? Intorcandu-se la origini, producand la scara noua generatie de calculatoare? Posibil. Insa consultanta ar putea fi o nisa chiar mai lucrativa. IBM ne va arata nu doar pisica in acest deceniu, ci si felul in care s-o imblanzim. 

TOP TRENDINGModificare

QUARTERLY REPORT: 120 de participanti in sala si 110,000 de urmaritori online a reusit sa stranga marti seara editia #5 a conferintei trimestriale la care TradeVille e partener esential. Am adus impreuna 15 companii si 20 de speakeri, timp de mai bine de 4 ore de prezentari, paneluri, discutii aprinse si multe clarificari. Multumim mult tuturor celor care-au fost alaturi de noi, inclusiv sponsorilor OMV Petrom (sponsor principal al editiei), SERVE si 5 to go. Revenim pe 27 noiembrie pentru ultima editie din 2024, tot la ONE Tower din Bucuresti. Urmariti pe LinkedIn pagina speciala a evenimentului pentru primele detalii.

BVB: Indicele principal BET a coborat ieri cu 0.8%, incheind ziua la 17,330 de puncte, cu rulaje usor mai mari fata de zilele precedente (dar la mai putin de 1/2 din media anului). Contrapartea Centrala ar putea fi operationala in a doua jumatate a anului viitor, spune Adrian Tanase, CEO, Bursa de Valori Bucuresti. Actiunile Simtel Team au pierdut 6% ieri, dupa ce compania a indicat pentru primul semestru venituri operationale consolidate si un profit net mai mici cu 20%, respectiv 9% (vs aceeasi perioada din 2023). TeraPlast a anuntat ieri incheierea primei etape a majorarii cu aproximativ 10% a capitalului social, actiunile nou-emise ramase nesubscrise urmand sa fie oferite pentru subscriere in cadrul unui plasament privat, care se deruleaza incepand de astazi pana pe 17 septembrie (cu posibilitatea inchiderii anticipate).

Macro: in Romania, rata anuala a inflatiei a coborat in august la 5.1%, comparativ cu 5.4% in luna precedenta (dar am fost chiar mai jos, la 4.9%, in iunie). Potrivit celei mai recente prognoze anuntate luna trecuta, BNR se-asteapta la 4% pentru finalul acestui an (si la 3.4% la final de 2025). Inflatia anuala s-a redus si-n SUA, la 2.5%, cea mai modesta valoare din februarie 2021 incoace.

Wall Street: Desi pierdea la un moment dat circa 600 de puncte, indicele DJIA a inchis ieri plus 124 de puncte (+0.3%). Indciii S&P 500 si Nasdaq Composite au castigat aproape 1%, respectiv 2% (cu First Solar si Arm Holdings la varf in topul aprecierilor S&P 500, plus 15%, respectiv plus 10%). Nvidia a transat sesiunea cu plus 8%. Cererea pentru cipurile noastre a ramas atat de puternica, incat tot mai multi clienti sunt coplesiti de emotii, a afirmat ieri Jensen Huang, CEO-ul vedetei AI, la un eveniment in San Francisco. Moderna vrea sa taie costurile cu peste 1 mld. USD si sa lanseze zece noi produse pana in 2027, dar actiunile erau minus 13% azi in pre-deschidere.

Europene: Sa preluam integral Commerzbank e una dintre variante, zice Andrea Orcel, CEO, UniCredit, dupa ce italienii au anuntat achizitia unei participatii de 9% in banca germana. BMW e minus 30% in acest an pe bursa din Frankfurt, in timp ce Volkswagen se tranzactioneaza la 3x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni, cea mai ieftina evaluare din istoria producatorului.

STIAI CA?Modificare

In prezent, IBM are clienti in peste 175 de tari, inclusiv mai bine de 4,000 de corporatii si entitati guvernamentale cu rol critic pentru finante, telecomunicatii si sanatate.