Ad$flix - Trade Talk 29 martie 2023
Titlul unuia dintre serialele care a facut furori in ultimii ani Lista Neagra, se potriveste de minune cu strategia pe care Netflix doreste sa o puna in aplicare. Gigantul de streaming joaca in aceasta perioada la doua capete: reclame pentru un abonament mai ieftin si o campanie de a limita conturile de care se folosesc mai multi useri concomitent. Daca v-ati plictisit aseara de meciul nationalei si ati zappat pe Netflix, in functie de abonamentul pe care il aveti, ati fi putut crede ca sunteti in continuare pe un post TV local, din cauza reclamelor.
Saptamana trecuta, in timp ce indicii americani incercau sa isi revina dupa runda de sell-off post FED, cotatia actiunii Netflix a zburdat cu peste 9% in sedinta de joi. Totodata, volumul tranzactiilor a depasit cu mult media zilnica, lucru ce ne-a facut sa sapam un pic pentru a vedea ce a declansat aceasta miscare. Explicatia cea mai la indemana este faptul ca, majoritatea companiilor din spatiul de advertising si streaming au inregistrat cresteri peste nivelul indicilor americani, datorita problemelor cu care se confrunta TikTok in Congresul SUA. Astfel, Meta (+3.2%), Alphabet (+2.4%) si Snap (+3.7%) au avut o incercare timida de a tine pasul cu Netflix. Totodata, si alte companii din zona de streaming au reactionat pozitiv, exemplele cele mai relevante fiind Roku (+1.4%) si Disney (1.8%).
Cresterea spectaculoasa nu poate fi astfel atribuita doar efectului TikTok, desi daca ar fi sa ne uitam in jurul nostru, un posibil ban al companiei de socilizare chinezesti probabil ca ar oferi multora o groaza de timp liber 😊. Netflix a reusit sa atinga borna de 1 milion de useri in SUA pentru serviciul de streaming cu reclame. Cresterea a fost de 500% in prima luna de la lansare si apoi inca 50% in cea de a doua. Numarul in sine, nu poate fi considerat o mare reusita, dat fiind faptul ca platforma de streaming are peste 74 de milioane de clienti doar in SUA. Dar, este important de mentionat ca, strategia Netflix a atras noi clienti, sau o parte dintre cei care renuntasera din cauza preturilor ceva mai piperate. Ultimele date ne arata ca aproximativ 20% dintre noii clienti ai platformei prefera abonamentul cu reclame. Chiar daca nu v-ati dat seama, pretul abonamentului Netflix s-a dublat in ultima decada. Ca sa punem lucrurile in perspectiva, planul companiei este inca la inceput…spre exemplu, in aceasta secunda mai multi oameni urmaresc o reclama pe Youtube decat numarul total de clienti care au vizionat vreodata un ad in timpul unui film pe Netflix.
Netflix se pregateste sa activeze lista neagra a celor care isi impart contul de filme si seriale cu prietenii si familia. Astfel, in perioada imediat urmatoare, cei care doresc sa foloseasca parola si implicit contul unui prieten vor fi nevoiti sa introduca un cod de verificare care va fi trimis pe o adresa de email asociata cu contul principal. Astfel, compania spera ca acest mic impediment sa ii faca pe multi sa se gandeasca sa isi deschida propriul cont. Pentru a face fata unui potential val de cancelari, Netflix a venit cu o propunere interesanta: adaugarea contra cost a unor membri pentru contul principal. Acesta strategie a fost deja initiata in America de Sud, pentru un cost de aproximativ 3 USD pe luna.
Cei de la Bank of America considera ca acesta strategie functioneaza deja foarte bine in Canada, si se astepta ca in momentul cand va fi implementata si in SUA sa aduca de la sine o crestere mult mai mare a numarului de utilizatori decat se astepta Wall Street (500,000 vs doar 100,000 pentru America de Nord). Pretul tinta a fost modificat la 410 USD, ceea ce reprezinta un avans de aproximativ 26% fata de cel din prezent. Chiar si cei mai pesimisti dintre analistii care acopera Netflix, considera ca aceste doua strategii pot influenta in mod pozitiv pretul actiunii. Spre exemplu, un perma bear, Michael Nathason, si-a marit pretul tinta cu 64 USD, pana la 315 USD.
Pentru a vedea impactul cresterii pretului abonamentului, putem sa dam o tura si la Disney, nu in parcurile de distractii, ci in birourile companiei, unde aflam ca, majorarea cu 38% a preturilor pentru serviciul de streaming a dus la scaderea numarului de abonati cu doar 1-2%. Strategia Disney a fost inca de la bun inceput de a se plasa cu un produs foarte ieftin, pentru a atrage un numar mare de abonati, pentru ca mai apoi sa isi mareasca treptat preturile. Strategia a mers de minune daca ne uitam pe statistici, Disney obtinand cea mai buna performanta in prima zi de lansare a unei platforme de streaming din istorie. In momentul de fata, piata continua sa se astepte ca reinvigoratul Bob Iger sa continue politica de crestere a preturilor, deoarece baza de clienti din SUA a devenit intre timp loiala show-urilor companiei.
Netflix a devenit substantiv comun pentru multi dintre noi, astfel ca, monopolul creat ii permite sa isi ajusteze modelul de business pentru a maximiza veniturile. Oare, cei de la Netflix au copiat modelul Apple, care isi permite sa modifice preturile noilor telefoane aproape an de an, deoarece cererea ramane extrem de robusta? Asteptam sa vedem si cand AppleTV+ devine un competitior real pentru Netflix, pentru a vedea cu adevarat cat de sanatos este acest model de business. In ciuda faptului ca gigantul din Cupertino este inca la inceput cu acest demers, autorii acestui TradeTalk tin sa mentioneze ca noul serial Shrinkage de pe AppleTV+ cu Harrison Ford merita vizionat… si btw, e fara reclame 😊.
TOP TRENDING... GLOBALModificare
Restructurare: Gigantul chinezesc Alibaba a anuntat un plan ambitios de restructurare a conglomeratului intr-o companie de tip holding. Astfel, cele 6 unitati separate vor avea flexibilitatea de a obtine capital extern si de a incerca sa se listeze prin IPO-uri. Aceasta stire vine in contextul in care investitorii au trecut prin ani de pierderi cauzate in mare parte de presiune din partea autoritatilor de reglementare chinezesti care au afectat intreg sectorul tehnologic incepand cu 2020. Vestea a fost primita cu entuziasm de Wall Street, cotatia actiunii incheind sedinta de marti cu o crestere de peste 14%.
Schimbari la varf: UBS a anuntat in aceasta dimineata ca Sergio Ermotti va deveni noul CEO al grupului dupa recenta achizitie a Credit Suisse. Schimbarea lui Ralph Hamers vine in contextul noilor provocari si prioritati cu care se confrunta UBS. Ermotti a mai fost CEO-ul bancii elvetiene pentru 9 ani in perioada 2011-2020, si in prezent este chairman al companiei de asigurari elvetiene Swiss Re.
La cinematograf: Pretul actiunii AMC Entertainment a crescut cu peste 10% in sedinta de ieri de pe Wall Street dupa un raport conform caruia Amazon ar fi interesat de achizitionarea lantului de cinematografe aflat in dificultate. Amazon se gandeste sa foloseasca cele cateva sute de cinematografe ale companiei pentru a-si promova filmele originale oferite de serviciul Prime. Conform raportului, Jeff Bezos are putea astepta o eventualitate insolventa a companiei pentru a obtine un deal mai bun. AMC are o capitalizare bursiera de aproximativ 2.6 mld. USD dupa raliul de marti. In ultimul an, pretul actiunii AMC a inregistrat o scadere de 72%.
Better late than never: Apple a lansat oficial serviciul de Buy Now, Pay Later in SUA care permite clientilor sa cumpere produsele companiei si sa le achite in rate fara taxe suplimentare sau dobanda. Apple Pay Later ar fi trebuit sa fie lansat initial in septembrie 2022 ca parte a update-ului iOS 16, dar dificultatile tehnice au intarziat acest plan. Astfel, Apple intra intr-o noua linie de business si pune presiune pe companiile din aceast sector, precum Affirm, Paypal si Block (care detine Afterpay).
Earnings: Micron Tehnology a anuntat aseara ultimele rezultate financiare. Compania se asteapta la o perioada extrem de dificila, cu o scadere de 60% a veniturilor in urmatorul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut. Din cauza cererii scazute din sectorul de chipuri, compania preconizeaza cea mai mare scadere a veniturilor din 2001. Totodata, compania va continua investitiile in 2023, alocand o suma de 7 mld. USD si va reduce numarul angajatilor cu 15%, fata de 10% cat anuntase oficial. Micron se asteapta la un an record in...2025 pentru aceasta industrie datorita adoptarii tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala. In ciuda rezultatelor sub asteptari, pretul actiunii a inregistrat o apreciere de aproximativ 1% in sedinta din after-hours datorita previziunilor optimiste si a optimizarii costurilor.
TOP TRENDING... LA BVBModificare
All time high: Actiunile BVB au atins un nou maxim istoric in sedinta de ieri, ajungand la pretul de 46.1 RON. Depasirea recordului anterior a avut loc dupa un raliu sustinut din acest an, in care cotatia actiunii a crescut cu peste 30%. De altfel, actiunea BVB este si top performerului inceputului de an din indicele BET, fiind urmata de Aquila (+19.57%) si Transgaz (+13.97%).
STIAI CA?Modificare
Guvernul francez a anuntat in aceasta saptamana ca va interzice instalarea tuturor aplicatiilor recreationale, printre care se numara TikTok, Netflix, Instagram si Twitter pe dispozitivele emise de guvern. Masura va afecta aproximativ 2.5 milioane de functionari publici.