Dobanzile ridicate imping romanii spre inchirierea de locuinte - 30 martie 2023

Din 2015 pana in 2021, preturile locuintelor au crescut, in medie, cu 38% la nivelul Uniunii Europene. Romania a inregistrat o crestere de 34%, cea mai mica din Europa Centrala si de Est, conform datelor Colliers. Prin comparatie, Ungaria a inregistrat o crestere de 108%, Cehia – de 84%, Slovacia – de 54%, Bulgaria – de 49%, iar Polonia – de 48%. In Bucuresti si in celelalte orase mari, cresterea preturilor a fost insa cu mult mai mare decat media nationala. Pe fondul inflationist ridicat si a dobanzilor mari care ingreuneaza creditarea, inchirierea unei locuinte devine o optiune mai cautata de romani, fapt care atrage atentia marilor investitori imobiliari. (Sursa: Financial Intelligence)

Economii voluntare de gaze naturale peste media UEModificare

In 26 iulie 2022, statele membre UE au semnat un acord politic privind actiunile coordonate de reducere voluntara a consumului de gaze naturale, care a fost ulterior extins pana la 31 martie 2023. Obiectivul acordului a fost asigurarea volumelor necesare de gaze naturale pentru indeplinirea obligatiilor de inmagazinare (90% pana la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024. In perioada august 2022 – ianuarie 2023, Romania a realizat economii voluntare de gaze de 21.2%, peste media realizata la nivelul UE, de 19%. (Sursa: Economica.net)

Deficitul comercial de marfuri al SUA se adancesteModificare

Deficitul comercial de marfuri al SUA s-a adancit cu 0.6% in februarie, ajungand la 91.6 mld. USD, peste estimarile analistilor, care anticipasera un nivel de 91 mld. USD. Deficitul comercial nominal mediu al marfurilor pentru primele doua luni ale acestui trimestru a ajuns la 91.4 mld. USD, cu aproximativ 1 mld. USD mai mare fata de media pentru tot trimestrul al patrulea din 2022. Prin urmare, se asteapta ca scaderea exporturilor (-3.8%) sa afecteze PIB din primul trimestru. (Sursa: Reuters)

Preturile locuintelor din SUA cresc mai incetModificare

Preturile locuintelor unifamiliale din SUA au continuat sa se tempereze in ianuarie, fapt care ar putea atrage din nou cumparatorii pe piata mobiliara. Preturile au scazut cu 0.2% in ianuarie fata de luna precedenta, dupa ajustarea fluctuatiilor sezoniere. Indicele national S&P CoreLogic Case-Shiller al preturilor locuintelor la nivel national a crescut, in ianuarie 2023, cu 3.8% fata de aceeasi luna din 2022, marcand a doua luna consecutiva de decelerare a cresterii anuale a preturilor locuintelor, dupa un avans anual de 5.6% in decembrie 2022. (Sursa: Reuters)

Companiile zilei:Modificare

Fondul Proprietatea (FP)Modificare

Fondul Proprietatea - Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, estimeaza, pentru anul in curs, un profit net de 3.6 mld. RON, in scadere cu 8.5% fata de 2022, si venituri de 11.6 mld. RON, in crestere cu 27.8% fata de anul precedent. Cheltuielile totale ar putea ajunge la 7.2 mld. RON, conform bugetului de venituri si cheltuieli publicat de companie. Suma de 2.5 mld. RON este propusa pentru “dividende cuvenite bugetului de stat”, in timp ce “dividendele cuvenite altor actionari” insumeaza 622 mil. RON. (Surse: ZF;Gov.ro)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)Modificare

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA - Astazi, Tribunalul Bucuresti a respins motivele invocate de Transelectrica a lipsei calitatii procesului intentat de directorul Unitatii de Management, Catalin Sava si a dat dreptate acestuia. Procesul vine dupa ce acesta a sesizat Consiliul de Supraveghere si Consiliul pentru Probleme de Integritate al companiei, dupa ce au fost acordate mai multe prime, considerate nefondate, in valoare de circa 300,000 EUR, de care au beneficiat 456 de salariati. Astfel, in urma notificarii tribunalului, AGA este convocata pentru data de 7 iunie 2023, avand pe ordinea de zi numirea unor noi membri in Consiliul de Supraveghere al companiei. (Sursa: BVB)

OMV PETROM S.A. (SNP)Modificare

OMV PETROM S.A. - Anchetatorii antifrauda au verificat OMV Petrom si au stabilit o suma suplimentara de 117.5 mil. EUR, care trebuie platita ca urmare a verificarilor in legatura cu incadrarea companiei in conditiile pentru plata Taxei de Solidaritate catre Fondul de Tranzitie Energetica. Reprezentantii companiei au declarat ca nu se califica pentru plata acestei taxe deoarece compania a avut sub 75% din cifra de afaceri generata de sectoarele vizate: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului. OMV Petrom a inregistrat in anul 2022, un profit record, de 10.3 mld. RON. (Sursa: Profit.ro)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)Modificare

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. - Conducerea companiei Nuclearelectrica a anuntat piata cu privire la incetarea de drept a mandatului membrului Consiliului de Administratie, George-Sergiu Niculescu. In acest sens, contractul inceteaza de drept prin interventia unui caz de incompatibilitate, deoarece acesta a fost numit in calitate de membru in Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. (Sursa: BVB)

META PLATFORMS INC (Facebook) (US.META)Modificare

META PLATFORMS INC (Facebook) - Meta Platforms si Google au aparut marti in fata Curtii Supreme din Brazilia pentru a apara o lege conform careia companiile de internet nu sunt responsabile pentru continutul postat de utilizatori, cu exceptia cazului in care societatile fac obiectul unui ordin judecatoresc de interdictie. Climatul politic polarizat a dus la apeluri pentru reglementarea internetului, o miscare pe care companiile de tehnologie o descurajeaza in timp ce resping acuzatiile ca nu au facut suficient pentru a combate dezinformarea nedemocratica in timpul alegerilor. (Sursa: Reuters)

AMC Entertainment Holdings, Inc. (US.AMC)Modificare

AMC Entertainment Holdings, Inc. - Actiunile AMC Entertainment Holdings Inc au crescut marti cu pana la 21%, in urma unui anunt potrivit caruia gigantul Amazon ar dori sa cumpere lantul de cinematografe. Astfel, capitalizarea de piata a companiei de divertisment a atins 2.4 mld USD, dupa ce, in momentul de varf, generat de investitorii Reddit, in iunie 2021, aceasta ajunsese la la peste 23 mld. USD. AMC are o datorie totala pe termen lung de 5.17 mld. USD, potrivit datelor Refinitiv. AMC si Amazon au refuzat sa comenteze stirea. (Sursa: Reuters)

Apple Inc. (US.AAPL)Modificare

Apple Inc. - Apple a lansat marti serviciul sau "cumpara acum, plateste mai tarziu" in Statele Unite, o miscare care va perturba sectorul fintech. Serviciul, Apple Pay Later, va permite utilizatorilor sa imparta tranzactiile in patru plati esalonate pe parcursul a sase saptamani, fara dobanda sau comisioane, a declarat compania. Initial, acesta va fi oferit unor utilizatori selectati, urmand ca, in lunile urmatoare, sa fie disponibil tuturor utilizatorilor. Acestia pot obtine imprumuturi intre 50 si 1,000 USD pentru achizitii online in urma solicitarilor facute pe iPhone si iPad la comerciantii care accepta Apple Pay. (Sursa: Reuters)

Adidas A.G. (ADS)Modificare

Adidas A.G. - Miercuri, producatorul de imbracaminte sportiva, Adidas, si-a retras, dupa 48 de ore, solicitarea adresata Oficiului American pentru Marci Comerciale de a a respinge o cerere a fundatiei Black Lives Matter pentru inregistrarea unei marci comerciale cu trei dungi paralele. O sursa apropiata companiei a declarat ca aceasta schimbare rapida a fost declansata de ingrijorarea ca oamenii ar putea interpreta gresit obiectia Adidas, considerand-o o critica la adresa misiunii Black Lives Matter. Intr-un dosar depus luni, Adidas a declarat ca designul cu banda galbena al Black Lives Matter Global Network Foundation seamana mult cu celebra sa marca cu trei benzi, incat poate crea confuzie. (Sursa: Reuters)