Buffe(tt)conomics - Trade Talk 16 februarie 2023
Cu gandul la minunata Cappadocia din Turcia, (care speram sa treaca cu bine peste evenimentele recente), si la excursiile de la rasarit cu balonul peste muntii din zona, astazi discutam despre un alt tip de balon care a facut inconjurul lumii in ultima perioada. Am omis acest subiect de ceva vreme, insa, se pare ca vrand-nevrand, tot la el ajungem in contextul geopolitic actual. Dupa cum bine stiti deja, asa zisele baloane chinezesti au continuat sa survoleze teritoriul SUA si nu numai, in ultima perioada. In momentul de fata, cei de la FBI continua sa cerceteze acest aspect, oferind putine detalii cu privire la intrebuintarea lor. Reactia internationala nu s-a lasat asteptata insa. Secretarul de Stat al Statelor Unite a renuntat la o vizita programata in China, iar efectul politic a inceput sa se rasfranga si asupra pietei de capital. Escaladarea tensiunilor dintre China si SUA are de ceva vreme la baza Taiwan, unul dintre pricipalii producatori de semiconductori, vitali pentru tehnologiile din prezent. Daca pentru mai bine de un secol, marile puteri s-au batut pe acces la petrol, in zilele noastre miza s-a mutat pe chip-uri, o industrie care e pe cale sa ajunga la 1 trilion USD pana in 2030. Presiunile asupra micutei insule din Pacific s-au intensificat anul trecut, iar companii precum TSMC (liderul global din domeniu) au decis sa isi extinda activitatea de productie si in alte zone de pe mapamond.
TSMC a fost in prim plan la sfarsitul anului trecut dupa ce compania a deschis o fabrica chiar in SUA, iar celebrul investitor, Warren Buffett si-a dat votul de incredere printr-o achizitie substantiala de actiuni, in valoare de 4 mld. USD. Oracolul din Omaha este cunoscut pentru investitiile profitabile pe care le face in general pe termen lung. Insa, de aceasta data, Buffett s-a grabit sa marcheze un profit in TSMC, anuntand vanzarea a aproximativ 8.3 mil de actiuni, reprezentand peste 85% din participatia initiala. Chiar daca pare o miscare cel putin bizara, aceasta nu a trecut neobservata de catre piata. Actiunile TSMC s-au depreciat cu 4% in momentul publicarii stirii. Notam si faptul ca nu este pentru prima data cand Buffett isi schimba brusc parerea, ultimul exemplu fiind Verizon, la inceputul lui 2022.
Buffett nu si-a diminuat participatia doar in TSMC in ultimul trimestru, Berkshire Hathaway anuntand exit-uri partiale si din cateva banci precum US Bancorp si BNY Mellon dar si din Activision Blizzard, care continua sa intampine dificultati din partea autoritatilor din UK cu privire la oferta facuta de Microsoft. Mai interesant este faptul ca iscusitul investitor continua sa marjeze pe Apple, compania pe care o detine in portofoliu din 2016. Conform ultimelor date, Berkshire Hathaway si-a marit participatia, achizitionand inca 20.8 milioane de actiuni in ultimul trimestru. Daca, intr-adevar, la baza deciziei lui Buffett se afla si incertitudinile politice, atunci pariul pe Apple este cat se poate de intemeiat. Gigantul din Cupertino a inceput demersurile de de-cuplare cu privire la productia din China, punand ochii pe, surpriza…India. Insa, decizia lui Buffett poate fi explicata si prin prisma faptului ca TSMC a anuntat de curand ca se asteapta la o scadere a veniturilor cu 5% in urmatorul trimestru in contextul in care cererea pentru chip-uri continua sa fie afectata de climatul macroeconomic post-pandemic. Indiferent de motivul pe care l-a avut, legendarul investitor a reusit sa marcheze un profit in investitia pe termen scurt in TSMC, estimat in jurul valorii de 6 USD/actiune. Am putea spune ca, astfel, Buffett isi arata priceperea si in zona de day trading.😊
TOP TRENDING... GLOBAL
Foldable iPhone?: Apple a primit marti un brevet care include printre altele si un desen al unui telefon mobil sau tableta pliabila. Stirea vine in contextul in care mai multi analisti continua sa astepte primul foldable iPhone de cativa ani buni. Pretul actiunii companiei s-a apreciat cu 1.4% in sedinta de ieri in ciuda faptului ca, un proces de antitrust pare sa vina in directa Cupertino. Puteti afla mai multe detalii aici.
Earnings: Continua raportarile pe Wall Street. Aseara, a fost randul celor de la Cisco si Shopify sa prezinte ultimele rezultate financiare. Cisco a inregistrat o crestere a pretului actiunii cu 3% in sedinta de after hours dupa ce a reusit sa depaseasca estimarile analistilor pentru ultimul trimestru cu privire la venituri si profit. Totodata, compania si-a revizuit prognoza pentru 2023, asteptandu-se la o crestere a veniturilor in jurul valorii de 10%. Dar, compania a avertizat cu privire la inventar, care continua sa se situeze peste nivelul optim. Shopify, care incepea 2022 drept cea mai valoroasa companie canadiana (asta inainte de a pierde ¾ din capitalizarea bursiera), a dezamagit aseara dupa ce a anuntat ca se asteapta la o crestere a veniturilor de sub 20% pentru 2023. Compania si-a modificat totodata strategia, de la atragerea clientilor mici pentru a-si seta propriile magazine online, catre cateva nume mari din industrie precum Bally sau Mars. Reactia nu s-a lasat asteptata pentru o companie care se afla inca in stadiul de crestere exponentiala, pretul actiunii scazand cu peste 10% in sedinta de after hours.
Retail+: Pe masura ce iarna trece, se pare ca si consumatorii se dezmortesc...Ultimul raport publicat ieri, indica o crestere lunara cu 3% a cheltuielilor cu amanuntul in SUA, reprezentand totodata, cea mai mare apreciere lunara din ultimii 2 ani. Aceasta veste vine in contextul in care mai multi indicatori arata o accelerare a economiei de la inceputul anului. Oare, ce parere are Powell?
Supercharger: Casa Alba a anuntat ieri, ca Tesla isi va deschide reteaua de Superchargers si catre celelalte EV, o miscare care ii va permite companiei sa acceseze miliardele de dolari puse in joc pentru dezvoltarea infrastructurii de statii de incarcat vehicule electrice. Incarcatoarele ultra rapide ale companiei sunt foarte populare printre posesorii de EVs dat fiind faptul ca o incarcare full dureaza aproximativ 30 de minute. Se asteapta ca, in perioada urmatoare, Tesla sa isi tripleze reteaua de incarcatoare din SUA, de la 17,700 in prezent.
TOP TRENDING... LA BVB
Vin dividendele?: Aro-Palace Brasov (ARO) a convocat AGEA pentru data de 20 martie. Printre subiectele care vor fi supuse la vot, se numara si distribuirea unui dividend in valoare de aproximativ 8 mil. RON catre actionari. Randamentul brut al dividendului propus de 0.02 RON raportat la pretul de deschidere de azi, este de aproximativ 5.7%. De asemenea, actionarii vor vota cu privire la scoaterea la vanzare a hotelului Coroana-Postavarul, pentru un pret minim de 8.4 mil. EUR.
STIAI CA?
O investitie de doar 1,000 USD in 1964, anul in care Buffett a venit la carma lui Berkshire Hathaway, ar fi rezultat intr-un profit de aproximativ 26 mil. USD pana in 2019...daca tot am pomenit de investitii pe termen lung.😊