Sirop de febra - Trade Talk 24 aprilie 2023
Piata ofertelor publice initiale e la pat de anul trecut. Astfel de probleme nu trec, in general, cu sirop de febra, dar Johnson & Johnson e gata sa testeze efectele Tylenol asupra acestei piete.
Johnson & Johnson (J&J) a initiat, in sfarsit, procesul de separare a diviziei de ingrijire a sanatatii consumatorilor, anuntat inca din 2021, si se intalneste astazi cu potentiali investitori, potrivit WSJ. Urmatorul pas este un IPO, unde spera sa obtina cel putin 3.5 mld. USD, la o evaluare apropiata de 40 mld. USD. Ar fi cea mai mare listare din SUA de la cea a Mobileye Global in 2022, in contextul unei concurente slabe.
Dupa separare, divizia, care se va numi Kenvue, va concura cu giganti ca Procter & Gamble (PG), cu diviziile de consum ale unor firme din domeniul sanatatii, inclusiv Bayer si Sanofi, precum si cu Haleon, divizia de sanatate a GSK, care a debutat la bursa in iulie 2022.
Divizia de produse de ingrijire a J&J produce, printre altele, medicamente fara prescriptie medicala, inclusiv Tylenol, diferite produse de ingrijire a bebelusilor, produse de ingrijire a pielii si plasturi pentru orice, de la rani la lasat de fumat. Divizia a generat anul trecut vanzari globale de 14.95 mld. USD, aproximativ 15.7% din totalul J&J In primul trimestru din acest an, vanzarile diviziei au fost de 3.9 mld. USD, o crestere a anuala de 7.4%. Per ansamblu, Johnson & Johnson a raportat un profit ajustat si venituri care au depasit asteptarile de pe Wall Street, dar si-a redus previziunile privind vanzarile diviziei sale farmaceutice.
In ceea ce priveste competitia Kenvue, Procter & Gamble a raportat vineri un profit trimestrial si venituri peste asteptarile analistilor, in contextul in care preturile mai mari au ajutat la compensarea cererii mai mici, in special in Europa. Vanzarile nete au crescut cu 4%, iar cele organice, cu 7%. Compania si-a majorat si estimarea de crestere a vanzarilor organice pentru anul fiscal 2023, la 6%, fata de intervalul anterior de 4%-5%.
Listarea pregatita pentru Kenvue va fi un test major pentru piata IPO-urilor. Ofertele publice initiale din SUA au strans doar 2.3 mld. USD de la inceputul anului, cel mai slab inceput de an din 2009 incoace. Si anul trecut lucrurile au stat prost, in contextul inflatiei, al razboiului din Ucraina si al perspectivelor economice nu tocmai optimiste. Numarul IPO-urilor si sumele atrase au scazut drastic. In plus, peste 160 de companii si-au amanat listarea anul trecut din cauza conditiilor nefavorabile.
Totusi, in lunile martie si aprilie din 2023, piata globala a ofertelor publice initiale a dat semne de dezmortire comparativ cu debutul anului si cu 2022. Poate ca-i un bun moment ca Bursa de Valori Bucuresti sa dea cu adevarat tonul revenirii.
TOP TRENDING...GLOBAL
Rezultate racoritoare: Coca-Cola a raportat profit si venituri trimestriale peste asteptarile analistilor, alimentate de cresterile de pret si de cererea mai mare pentru bauturile sale. Totodata, compania a reiterat prognoza anterioara pentru 2023.
Luxul stabileste un record: Gigantul din industria luxului LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton a devenit prima companie europeana care a depaşit valoarea de piaţa de 500 mld. USD. Actiunile au crescut in ultimul timp, datorita redeschierii economiei chineze. Ca o consecinta a ridicarii restrictiilor din China, compania a raportat un salt al vanzarilor in primul trimestru.
Partea plina a paharului: Vanzarile Koninklijke Philips au crescut, vanzarile comparabile avand un salt de 6%. Costurile de 575 mil. EUR generate de o intelegere legala planificata in legatura cu dispozitivele de apnee de somn ale companiei au dus insa la o pierdere operationala de 585 mil. EUR. Chiar si asa, actiunile grupului cresc puternic, in contextul in care in care investitorii isi indreapta atentia spre veniturile in crestere.
Marea fuga: Credit Suisse Group a dezvaluit ca s-a confruntat cu un val net de retrageri de active de 61.2 mld. CHF in primul trimestru, care a culminat cu acordul de preluare de catre UBS, intr-o tranzactie intermediata de guvernul elvetian. Separat, Financial Times scrie ca unii detinatori ai obligatiunilor Credit Suisse, anulate prin decizia autoritatii de reglementare din sectorul bancar, cheama in instanta autoritatea elvetiana respectiva.
Efectul ieftinirilor?: Cum urci pe piata masinilor premium? Practicand preturi mai putin premium, se pare. Tesla Motors a depasit pentru prima data producatorul auto german Audi la vanzarile globale din primul trimestru, vanzand 422,875 de masini si depasind totalul de 415,700 de masini vandute de Audi.
STIAI CA?
Bernard Arnault, CEO-ul LVMH si cel mai bogat om din lume, afirma intr-un interviu din 2017 ca persoana care l-a inspirat cel mai mult este Warren Buffett. In prezent, averea lui Arnault este de peste 2 ori mai mare decat cea a lui Buffett, potrivit datelor Forbes.