Schimbari pregatite pentru companii de stat: Regii transformate in SA, privatizare blocata 5 ani, nationalizarea activelor din infractiuni - 01 iulie 2016

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 5 octombrie 2023 14:00, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)

Regiile autonome din anumite sectoare considerate strategice și de siguranță a statului, precum resursele minerale, transporturile, energia, armamentul, medicamentele, agricultura, telecomunicațiile, vor fi transformate în societăți comerciale pe acțiuni în sistem dualist, procesul de privatizare a oricărei companii va fi blocat 5 ani, iar activele obținute de către investitori în privatizare prin infracțiuni constatate prin hotărâri judecătorești definitive vor fi naționalizate. Sistemul dualist presupune organizarea conducerii societății prin înființarea a două organe de conducere, respectiv directoratul și consiliul de supraveghere. Toate aceste măsuri au fost incluse într-un proiect inițiat acum de mai mulți parlamentari PSD, care au forța de a-și impune deciziile prin majoritatea de care dispun, cu argumentul că, în timp, privatizarea a determinat lichidarea unor societăți "pretins neviabile" și redactarea unor strategii care au generat falimentul altor capacități de producție. Reorganizarea regiilor autonome în societăți comerciale pe acțiuni în sistem dualist este prevăzută în 6 luni de la data intrării în vigoare a proiectului. În ceea ce privește blocarea pentru 5 ani a procesului general de privatizare, motivul invocat este acela că statul va avea astfel posibilitatea să își reevalueze portofoliul de participații, să efectueze investiții și să-și "eficientizeze prezența" în acționariatul operatorilor economici din sectoare strategice. Privatizarea va continua doar la societățile unde statul deține participații în valoare de până la 200.000 de euro, pentru a nu menține în portofoliul statului participații a căror valoare mică nu poate justifica un interes economic special. În același timp, acțiunile și activele dobândite prin infracțiuni comise în procesul de privatizare, constatate prin hotărâri judecătorești, vor intra în proprietatea statului la data la care hotărârea este definitivă, dacă societățile sunt încă în funcțiune. Acțiunile vor fi preluate chiar dacă valoarea sau numărul acestora a fost modificat, urmând să fie luate și acțiunile și activele dobândite prin acțiuni ce constituie consecințe directe sau indirecte ale unui proces de privatizare dovedit ca fiind fraudulos. Statul va lua și acțiunile la Fondul Proprietatea dobândite cu titluri de despăgubire pentru imobile naționalizate primite însă ilegal, iar titlurile de despăgubire pentru care instanța indică, prin hotărâre definitivă, că au fost acordate ilegal vor fi considerate nule. Datoriile bugetare ale companiilor la care statul este acționar vor fi incluse de Ministerul Finanțelor într-un singur portofoliu de creanțe, cu destinație specială, care va intra în operațiuni de tranzacționare pe bursă.