Noul trend? Inteligenta. - Trade Talk 09 mai 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 noiembrie 2023 14:24, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px De ce si-au pus investitorii toti banii in tehnologia AI? Pentru ca au auzit ca are cel mai mare ROI (Return on Intelligence). Daca nu ati ras, dati vina pe ChatGPT, pentru ca el a generat acest banc . Sincer, nici noua nu ni s-a parut prea amuzant, ceea ce ne da sperante ca inca e nevoie de contributia umana in comunicare. Promitem ca acest TradeTalk nu a fost scris de ChatGPT. Mania pentru inteligenta artificiala...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

De ce si-au pus investitorii toti banii in tehnologia AI? Pentru ca au auzit ca are cel mai mare ROI (Return on Intelligence).

Daca nu ati ras, dati vina pe ChatGPT, pentru ca el a generat acest banc . Sincer, nici noua nu ni s-a parut prea amuzant, ceea ce ne da sperante ca inca e nevoie de contributia umana in comunicare. Promitem ca acest TradeTalk nu a fost scris de ChatGPT.

Mania pentru inteligenta artificiala este insa in toi. Referirile la inteligenta artificiala  in timpul discutiilor cu investitorii au crescut de peste doua ori in acest sezon de raportari fata de acum un an. Astfel, inteligenta artificiala a fost mentionata de 1,072 ori in sezonul curent de raportari financiare trimestriale din SUA, de catre companiile din indicele S&P 500.

Companiile se straduiesc sa arate ca sunt in prima linie in gasirea unor modalitati de utilizare a algoritmilor care pot analiza cantitati enorme de date pe baza unor simple indicatii sau imagini. Inteligenta artificiala promite sa schimbe modul in care se desfasoara activitatea de business in mai toate sectoarele. Iar, avertismentele tot mai frecvente din partea liderilor din industrie si a guvernelor cu privire la pericolele potentiale ale noii tehnologii nu au descurajat companiile.

Popularitatea ChatGPT si trendul din jurul inteligentei artificiale stimuleaza investiile in startup-uri AI. Investitorii se arunca adesea spre startup-uri din acest domeniu chiar si atunci cand nu este clar cum si daca vor obtine un profit. Afluxul brusc de capital incurajeaza, la randul sau, multi cercetatori in domeniul AI, unii fara experienta in management, sa isi infiinteze propriile companii, ceea ce sporeste concurenta. Un cerc vicios cam riscant, am putea spune. In timp ce marea parte a investitiilor de risc stagneaza, investitorii se orienteaza anul acesta spre companii precum Essential AI, specializate in sisteme de inteligenta artificiala generativa care pot crea conversatii, imagini si coduri informatice asemanatoare cu cele umane. Multe dintre companiile care primesc sprijin sunt noi si inca nu si-au dovedit potentialul. Analistii de la firma de cercetare PitchBook prevad ca investitiile de tip venture in companiile de inteligenta artificiala generativa vor fi de cateva ori mai mari fata de anul trecut.

Atractia catre AI a fost aprinsa in parte de investitia de 10 mld. USD facuta de Microsoft in luna ianuarie in OpenAI, startup-ul din spatele ChatGPT.

In timp ce peste jucatorii mici ploua cu bani datorita modei AI, lupta acerba pentru suprematie ramane, probabil, intre giganti. Toata lumea incearca, disperata, sa tina pasul cu Microsoft. Alphabet pariaza pe Bard pentru a recupera teren, iar Amazon face aliante pentru a-si intari pozitia in domeniu. La Alphabet, ChatGPT a dus chiar la declararea unui "cod rosu", deoarece chatbotii sunt o amenintare serioasa la adresa motoarelor de cautare traditionale.  In aceste conditii, gigantul se pregateste sa vina cu noutati despre planurile sale in zona AI la conferinta sa anuala Google I/O, care va avea loc maine.

Chiar si Palantir Technologies, cunoscuta pentru colaborarile cu FBI sau CIA, estimeaza ca 2023 ar putea fi primul an profitabil din istoria sa. Motivul? Tot AI. Mai exact, interesul sporit pentru platforma sa de inteligenta artificiala. Veniturile Palantir Technologies au crescut deja cu 18% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2022, iar veniturile sale comerciale din SUA au crescut cu 26%, potrivit raportului publicat ieri. Compania de software a declarat ca numarul clientilor sai comerciali din SUA a crescut cu 50% fata de anul trecut, de la 103 clienti la 155. In aceste conditii, compania a raportat al doilea trimestru din istorie cu un rezultat pozitiv GAAP, de 17 mil USD. In plus CEO-ul a anuntat ca se asteapta ca Palantir sa ramana pe profit in fiecare trimestru pana la sfarsitul anului.

Platforma de AI a companiei va fi lansata luna aceasta. Palantir spune ca a avut deja sute de discutii cu potentiali clienti cu privire la implementarea software-ului si stabileste in prezent termenii si preturile pentru accesul la platforma.

Ce ne rezerva viitorul, cine va castiga cursa in domeniul AI si cate startup-uri din domeniu vor reusi sa supravietuiasca, ramane de vazut... ramane de vazut si daca ChatGPT va invata sa spuna bancuri mai amuzante. 

TOP TRENDING... GLOBAL

Concedieri: Novavax va reduce 25% din forta sa de munca globala, in contextul in care compania, aflata in criza de lichiditati, avanseaza cu planurile sale de reducere a cheltuielilor si de a face fata cererii slabe pentru vaccinurile sale Covid-19. Compania a raportat marti rezultate pozitive din trei studii pentru vaccinuri, din care unul vizeaza atat Covid-19, cat si gripa.

Dincolo de pandemie: Finalul pandemiei e un moment de rascruce si pentru producatorii de vaccinuri. BioNTech a raportat venituri i profit peste asteptari de pe urma vaccinurilor Covid-19, dar asta pentru ca asteptarile in sine nu erau mari. Atat veniturile, cat si profitul, au scazut abrupt in primul trimestru, compparativ cu perioada similara din 2022. Compania germana se afla acum intr-o perioada de tranzitie si incearca sa dezvolte produse pentru combaterea altor boli infecioase i a cancerului.

nu doar pentru farma: Sfarsitul pandemiei vine cu vesti financiare nu chiar grozave pentru multe companii, nu doar pentru producatorii de vaccinuri. In timp ce majoritatea companiilor s-au confruntat cu dificultati in timpul pandemiei, companiile de plati digitale, inclusiv PayPal, au prosperat, deoarece consumatorii au fost fortati sa depinda mai mult de tranzactiile online. La apogeul pandemiei, comertul electronic reprezenta 16.4% din totalul vanzarilor cu amanuntul din SUA. De atunci, cresterea a incetinit in mare masura, ramanand sub 15% in ultimii doi ani. Totusi, PayPal  a depasit asteptarile cu rezultatele sale trimestriale publicate luni, inclusiv pe fondul masurilor de reducere a costurilor. Compania a obtinut in primul trimestru un profit net de 795 mil. USD, fata de 509 mil USD in perioada similara a anului trecut. Veniturile au crescut si ele, la 7.04 mld. USD.

TOP TRENDING... LA BVB

Agricover IPO:  Maine vom fi in ziua #5 a celui mai mare IPO din agricultura romaneasca. Subscrierile continua pana pe 16 mai (inclusiv, dar pana la ora 12:00), insa oferta poate fi incheiata anticipat daca este subscrisa in totalitate. Informatii si analize detaliate, precum si instructiunile necesare subscrierii sunt accesibile pe site-ul TradeVille. 

STIAI CA?

In 2002, eBay a cumparat PayPal cu 1.5 mld. USD. In prezent, compania de plati digitale are o capitalizare de piata de aproape 85 mld. USD.

Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.