Campionii bursei - Trade Talk 17 mai 2023
Rar ne-a fost sa traim un campionat atat de strans precum cel din prezent. In acest weekend, titlu se poate decide intre echipa din Bucuresti si reprezentanta Dobrogei, Farul Constanta. La fel ca si la fotbal, si pe bursa exista astfel de competitii anuale. Astazi discutam despre batalia de la distanta intre top performerele de pe bursa autohtona din ultimele 12 luni, BVB +58% si TTS +45%. Dupa un trimestru de poveste, TTS se pregateste sa micsoreze ecartul fata de liderul BVB, si campionatul bursei se relanseaza inca o data. In ultimele 12 luni, pretul actiunilor unora dintre cele mai mari companii din lume precum Alphabet (+2.61%), Amazon (-1.71%), sau Tesla (-34%) fie a stagnat, sau a scazut considerabil. Dar, ca intotdeauna, la fel cum ne spune adesea si prezentatorul Jim Cramer de la CNBC, exista un bull market daca stii unde sa te uiti. Nu trebuie sa ne uitam la Ferrari sau LVMH ca sa ne delectam cu all time highs, cand putem sa aruncam o privire la graficul TTS, care se pregateste cu surle si trambite sa mai doboare un record. Cu gandul la meciul din weekend, si la traficul infernal sper Constanta (in cazul in care vrem sa vedem meciul live), astazi ramanem cu ochii pe ultimele rezultate obtinute de TTS in primul trimestru din acest an. Inainte de a intra propriu zis in paine, se pare ca si cei de la Bloomberg vedeau potentialul companiei autohtone chiar la inceputul razboiului din Ucraina, si restul, cum s-ar spune, e deja istorie.
Saltul de peste 5% al pretului actiunii TTS de ieri din primele ore de tranzactionare poate fi explicat de rezultatele exceptionale obtinute de cel mai mare transportator de marfuri din bazinul Dunarii. Compania cu cea mai mare flota fluviala din Romania, cu o capacitate de peste 800,000 de tone, a inregistrat la nivel individual o cifra de afaceri de 240.8 mil. RON, cu 26.3% mai mare decat in ultimul trimestru, si cu, atentie, 122.9% peste cea de anul trecut din T1. Profitul net individual a inregistrat o crestere spectaculoasa de 415.6% fata de anul trecut, si a fost de asemenea cu 88% mai mare decat in T4. Astfel, compania a inregistrat cel mai bun trimestru de la listarea la BVB. Ca sa punem un pic lucrurile in perspectiva, la nivel de grup, cifra de afaceri a depasit 300 mil. RON, fiind cu aproape 90% mai mare decat anul trecut, si cu peste 14% peste cea obtinuta in ultimul trimestru. Daca ne uitam si peste profitul consolidat al grupului, aceasta a inregistrat o majorare de peste 630% fata de T1 2022. Daca ramanem in zona microbista, am putea spune ca diferenta a fost atat de mare precum ecartul dintre Farul si FCSB de pe vremea lui Dica, cand trupa bucuresteana era inca angrenata prin Conference League .
Compania a beneficiat pe deplin de conditiile favorabile din piata, atat in ceea ce priveste serviciile de transport fluvial pe Dunare, unde nivelul nu a ridicat probleme majore, fiind semnificativ mai bun decat anul trecut, cat si pentru operarea portuara din Constanta. Cel mai interesant aspect este acela ca raportul dintre activitatea de transport fluvial si operare portuara s-a modificat in ultima perioada. Astfel, am putea spune ca TTS devine pe langa o companie de transport fluvial, si un adevarat jucator in piata de logistica. Aceasta tendinta se observa din volumul de marfuri operate portuar care a fost cu 1,000 de tone mai mare decat cel de marfuri transportate fluvial. Acesta dinamica contrasteaza cu situatia de anul trecut cand volumul de marfuri transportate pe cale fluviala a fost cu 41% mai mare decat cel de marfuri operate portuar. Daca ne permiteti paralela, aceasta schimbare este la fel de importanta precum cea inregistrata de Netflix cand vanzarile de abonamente au inceput sa depaseasca cele de DVD-uri. Fluxurile de produse agricole au ramas pe val daca tot suntem la mare, inregistrand o crestere de 53,5% fata de ultimul trimestru din 2022, si totodata de 15.8% fata de trimestrul precedent. Dat fiind faptul ca, razboiul din Ucraina continua si in prezent, iar productia agricola va trebui sa fie transportata, am putea spune ca acest segment va continua sa joace un rol important pentru companie.
Inainte de a ne lua ramas bun de la TTS, trebuie sa ne aducem aminte ca la sfarsitul lunii iunie, compania se pregateste se realizeze cea mai importanta achizitie, operatorul portuar DECIROM S.A. Constanta, cu scopul de a imbunatati capacitatea de operare a grupului in Constanta. Nu stim cine va iesi castigator dintre TTS si BVB in perioada urmatoare, dar, promitem ca revenim si cu un interviu cu managementul companiei, direct pe canalul nostru de Youtube. 1, x sau, 2, duminica la Ovidiu?
TOP TRENDING... GLOBAL
Big oil: Potrivit unor surse, Arabia Saudita se pregateste de o noua oferta de actiuni Aramco in valoare de cateva miliarde de dolari. Chiar daca nu a fost stabilit un calendar oficial, oferta ar putea avea loc chiar in acest an, deoarece printul mostenitor Mohammed bin Salman, a declarat ca, guvernul va cauta sa vanda mai multe actiuni de la gigantul petrolier pentru a-si suplimenta veniturile fondului suveran de investitii. Chiar si o oferta de doar 1% din actiunile companiei ar duce la venituri de peste 20 mld. USD pentru guvernul local care are un plan ambitios de investitii pentru a diversifica economia. Pretul actiunilor Aramco a scazut la publicarea acestei stiri cu pana la 4.7% in sedinta de ieri de la Riad, dar a depasit in acest an performanta obisnuita de alti giganti petrolieri occidentali, precum Exxon Mobil. Compania saudita este sub presiunea actionarilor pentru a-si mari dividendele si totodata planul de rascumparari de actiuni pentru a ramane competitiva cu BP si Shell, care si-au rasplatit investitorii in ultima perioada.
Bye-bye Tesla: Raportul de detineri din primul trimestrul al fondului de investitii sustinut de George Soros arata ca Tesla nu mai face parte din portofoliu. O pozitie de aproximativ 130,000 de actiuni, precum si optiuni de cumparare a fost lichidat in ultima perioada. Vanzarea a starnit un raspuns pe Twitter din partea CEO-ului Elon Musk care a declarat ca Soros ii aduce aminte de personajul negativ din X-Men, Magneto. Aceasta a continuat tirada de pe reteaua de socializare afirmand ca Soros uraste omenirea . Totodata, Elon Musk a declarat ca Tesla se pregateste sa difuzeze si primele reclame din istoria companiei. Vestea a fost primita cu entuziasm de piata, pretul actiunilor crescand cu 1.6% in after-hours. Acest pas aduce Tesla mai aproape de comportamentul unui producator auto traditional.
Swiss profit: UBS se pregateste pentru un castig estimat de 34.8 mld. USD ca urmare a preluarii de urgenta a Credit Suisse, dar avertizeaza ca in acelasi timp se confrunta cu costuri legale si de reglementare in valoare de miliarde de dolari ca urmare a salvarii fostului rival. Banca elvetiana ar urma sa beneficieze de fondul comercial negativ al firmelor combinate, pe baza unei prime evaluari. Totodata, UBS estimeaza un cost de aproximativ 17 mld. USD pentru problemele cu litigiile, reglementarile si datoriile aferente preluarii, considerand ca procesul de due dilligence a fost grabit. Cei de la Bloomberg raportasera anterior ca, UBS ar putea obtine un castig de aproximativ 56.8 mld. USD din fondul comercial negativ, calculat pe baza activelor Credit Suisse la sfarsitul lunii martie.
Gold: Contractele futures pe aur au coborat sub pragul de 2,000 USD/uncie pentru prima data in luna mai, marcand a 4 pierdere din ultimele 5 sedinte de tranzactionare in contextul in care piata asteapta un update pentru discutiile privind plafonul de indatorare care au loc intre Presedintele Biden si Kevin McCarthy. Vanzarile cu amanuntul din SUA au indicat ieri o crestere peste asteptarile Wall Street, subliniind forta continua a cheltuielilor de consum, ceea ce a contribuit la cresterea dolarului si a cantarit negativ asupra pretului aurului.
TOP TRENDING... LA BVB
Dividende record: Carbochim, cel mai mare producator de abrazive profesionale din Romania, va propune actionarilor pe 20 iunie, distribuirea de dividende din profitul aferent perioadei ianuarie-martie 2023. Suma alocata este de 110 mil. RON, reprezentand aproximativ 22.54 RON/actiune, rezultand intr-un randament de 59%! Totodata, compania mai doreste sa ofere un dividend in valoare de 36 mil. RON din rezerve din reevaluarea activelor realizate si impozitate, cu un randament de aproximativ 19%. Stirea vine in contextul in care compania a avut un profit net de 116.8 mil. RON in primele trei luni ale anului, comparativ cu doar 1.04 mil. RON in T1 2022.
Planuri inainte de listare: Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, 100% verde, doreste sa adauge pana la 3,300 MW de capacitate in portofoliu in perioada urmatoare prin parteneriatul cu Masdar. Presedintele companiei, Bogdan Badea, sustine ca pe langa listarea la BVB, cel mai ambitios plan pe termen mediu este cresterea capacitatii de productie de energie verde, intrarea si in zona de hidrogen si lansarea unor proiecte de pioneriat pentru sistemul energetic local, spre exemplu wind-offshore. De mentionat este si faptul ca, Hidroelectrica si-a marit cota de piata pe segmentul concurential al furnizarii de electricitate la peste 9%, comparativ cu doar 2.5% la finalul anului 2021.
Earnings: Holdingul Roca Industry care detine participatii in 6 companii a raportat pentru primul trimestru din 2023 o cifra de afaceri de 82.3 mil. RON, aproape dubla fata de cea inregistrata anul trecut, dar si o pierdere de 5.5 mil. RON. Compania mentioneaza ca aceasta pierdere este explicata de cresterea cheltuielilor cu deprecierea si amortizarea in urma fondului comercial provenit din achizitii, precum si din cauza majorarii dobanzilor bancare. Directorul general al companiei a reafirmat intentia de a continua investitiile si de a ajunge la obiectivul de 8 detineri in portofoliu.
STIAI CA?
In urma cu fix 26 de ani Amazon s-a listat pe bursa din SUA. Tot in aceeasi zi, Dow Jones incheia la aproximativ 7200 de puncte si S&P500 la 836. Astazi, Dow Jones se tranzactioneaza la peste 33,000 si S&P500 la aproximativ 4100.
Aceasta comunicare nu a fost pregatita in conformitate cu cerintele legale privind independenta cercetarii si nu are interdictii pentru difuzare. Cotatiile mentionate sunt cele de la sfarsitul zilei de tranzactionare. Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice; performantele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achizitie si fluctuatiile valutei pot influenta randamentul investitiei. Vezi lista potentialelor conflicte de interese si modul de definire a acestora.
S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii a fost afiliata, este sau a fost parte a unui acord privind furnizarea de servicii de investitii financiare catre emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, acord care a fost in vigoare sau a produs efecte in ultimele 12 luni.
S.S.I.F. Tradeville S.A., o alta entitate afiliata sau o persoana relevanta care a participat la elaborarea comunicarii este parte a unui acord cu emitentul relevant pentru comunicarea de informatii cu privire la instrumente financiare, privind elaborarea acestei comunicari.