Bubble vs Boogeyman - Trade Talk 16 februarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 17 februarie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px N-a fost vineri 13... dar a fost 13. Bursa americana a picat ca din pod marti, imediat dupa aparitia cifrelor de inflatie pentru ianuarie. La un moment dat, indicele DJIA era minus 750 de puncte. Ce s-a intamplat marti pe piete e-un apel la trezire, a scris o zi mai tarziu celebrul economist Mohamed El-Erian. Cine-a dormit, de fapt... si cum de-am ajuns sa ne temem de-un Halloween de iarna?  1. Boogeyman? Cat de s...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

N-a fost vineri 13... dar a fost 13. Bursa americana a picat ca din pod marti, imediat dupa aparitia cifrelor de inflatie pentru ianuarie. La un moment dat, indicele DJIA era minus 750 de puncte.

Ce s-a intamplat marti pe piete e-un apel la trezire, a scris o zi mai tarziu celebrul economist Mohamed El-Erian. Cine-a dormit, de fapt... si cum de-am ajuns sa ne temem de-un Halloween de iarna? 

1. Boogeyman?

Cat de scary au fost cifrele de inflatie din SUA? Nu foarte. Precum varsta, inflatia-i doar o cifra daca n-o pui in context.

Piata tanjea pentru orice sub 3%... iar valoarea de-ansamblu a sosit un pic peste. Am coborat, totusi, de la 3.4% in decembrie. De fapt, ianuarie a marcat cea mai modesta rata anuala a inflatiei din iunie anul trecut incoace.

Fara componente volatile precum energia si alimentele, inflatia a venit 3.9%, neschimbata fata de decembrie. Si din nou peste asteptari. Dar cu sase luni in urma, eram la 4.7%.

N-am aflat marti ceva ce nu stiam deja: economia e pe cai mari, asadar inflatia continua sa bolboroseasca in aria serviciilor. Fed-ul a priceput asta de ceva timp nu si investitorii.

In decembrie, piata paria pe sapte taieri de cate 25 bps ale dobanzii de referinta in 2024. La-nceputul acestei saptamani, mai erau anticipate patru sau cel mult cinci.

Sunt trei acum, dupa aparitia cifrelor de inflatie. Cifra se aliniaza perfect (in sfarsit) cu ghidajul oferit in urma cu fix doua luni de banca centrala.

Modificarea perceptiei e dramatica, produsa intr-o perioada incredibil de scurta. Dar in timpul asta, indicele Nasdaq 100 a castigat 24%... iar Nvidia, de 2x mai mult. Suntem pusi in asteptare pentru o relaxare monetara, nu pentru o noua inasprire.

2. Bubble?

Pe 17 mai 1995, ponderea companiilor de tehnologie in S&P 500 o depasea in premiera pe cea a sectorului de energie. Netscape se lista nici trei luni mai tarziu, la mai putin de-un an si jumatate de la infiintare. La finalul primei zile de tranzactionare pentru vedeta internetului timpuriu, DJIA arata 4,671 de puncte... iar S&P 500, numai 559 de puncte.

Azi, tehnologia e de-aproape 8x mai bine reprezentata in S&P 500. Nvidia singura valoreaza mai mult decat toate business-urile de petrol si gaz prezente pe bursa americana.

Iar cand Meta Platforms a anuntat luna asta primul dividend din istoria sa, la pachet cu un program urias de rascumparari de actiuni proprii, saltul valoric a depasit in numai cateva ore capitalizarea cumulata a ConocoPhillips si Occidental Petroleum.

S-a prins bursa intr-o hora speculativa de proportii fabuloase? Reformulam: e sectorul de tehnologie intr-un bubble? Daca da, unde anume suntem in acest bubble? La inceput, la mijloc la final?

Fix aceeasi discutie era la moda in toamna lui 1995, cand DJIA a trecut pragul de 5,000 de puncte pentru prima oara in istorie. In decembrie 1996 a sosit faimosul discurs al lui Alan Greenspan despre "exuberanta irationala" a bursei. Si totusi, Cisco Systems avea sa se dubleze, in medie, in fiecare dintre urmatorii trei ani.

Nvidia a inchis ieri la 726 USD. Ca perspectiva: minimul ultimelor 52 de saptamani a fost 255 USD. Actiunile sunt cotate la 34x profitul net estimat pentru urmatoarele 12 luni... aproape perfect aliniat mediei ultimilor 10 ani si semnificativ sub valoarea calculata in vara trecuta (84x). Compania va raporta rezultatele trimestriale miercurea viitoare, pe 21 februarie.

In schimb, Arm Holdings se tranzactioneaza la 40x veniturile previzionate pentru urmatorul an... de 2x mai sus decat insasi Nvidia. De fapt, pe filiera aceluiasi multiplu, Arm e mai scumpa decat orice alta companie din S&P 500 sau chiar Nasdaq 100. Daca la vreo 55 mld. USD parea supraevaluata la IPO-ul din septembrie anul trecut, compania valoreaza acum de-aproape 3x mai mult. Si cand te gandesti ca Nvidia a avut sansa de a-i inghiti pe britanici in 2020 pentru numai 40 mld. USD.

AI ar putea dubla Nasdaq in urmatorii doi sau trei ani, e de parere Gene Munster, una dintre cele mai familiare fete la CBNC cand vine vorba despre tehnologie pe Wall Street. Cand vad un bubble formandu-se, ma grabesc sa cumpar, marturisea George Soros in 2009. Apropo, cum resimt deja efuziunea de pe Wall Street brokerii cu operatiuni importante in SUA?

Robinhood Markets a indicat marti un profit net surprinzator pentru ultimul trimestru al anului trecut. Incasarile nete au crescut cu 24% fata de aceeasi perioada din 2022, pe seama unei baze totale de active de peste 100 mld. USD. Actiunile se tranzactioneaza la circa 13 USD, cu 65% mai jos fata de pretul de referinta al IPO-ului din iulie 2021.

Coinbase Global s-a numarat si ea printre surprizele sezonului curent de raportari. Aseara, dupa inchiderea sedintei, brokerul crypto a dezvaluit primul profit net trimestrial din ultimii doi ani. Compania e custodele preferat pentru majoritatea ETF-urilor lansate recent cu expunere directa pe spot Bitcoin. Actiunile au inchis ieri la 165 USD, cu 50% mai jos comparativ cu debutul la Nasdaq din aprilie 2021.

Biotehnologia e alt spatiu al bursei americane a carui revansa ar putea sosi intr-un bubble. Despre CRISPR Therapeutics promitem sa scriem curand tehnologia revolutionara de editare genetica a companiei elvetiene tocmai ce-a primit OK (si-n) Europa. La Nasdaq, CRISPR valoreaza acum in jur de 7 mld. USD, de peste 100x mai putin decat Eli Lilly. 

TOP TRENDING... LA BVB

Imobiliare: Mai sunt cateva zile pana la finalul ofertei publice de vanzare de obligatiuni in euro la Impact Developer&Contractor. Emisiunea IMP27E are scadenta la 3 ani si o dobanda anuala fixa, platibila semestrial, care va fi determinata intre 9% si 10%.

Quarterly Report: Editia a 3-a a evenimentului trimestrial de networking soseste pe 6 martie, in Bucuresti, la One Tower... cu cea mai numeroasa prezenta de companii listate la BVB si speakeri de pana-acum. Doar azi mai pot fi cumparate biletele cu pret promotional.

Achizitii: Avem in discutie si alte tranzactii M&A, la vest de Romania, declara Alexandru Stanean, CEO-ul TeraPlast. Cel mai important producator de materiale de constructii listat la BVB va fi prezent pe 6 martie la Quarterly Report.

Energie: Nu vom fi afectati de pretul energiei, prognozat sa scada in perioada urmatoare, spune Mihai Tudor, CEO-ul Simtel Team. Cel mai prolific jucator romanesc in aria constructiei si mentenantei centralelor fotovoltaice, Simtel si-a triplat afacerile in primele noua luni din 2023, cu profitabilitate de 5x mai mare. Rezultatele anuale vor fi publicate pe 26 februarie.

Global: Indicii MSCI dedicati pietelor de frontiera vor include din 1 martie patru noi companii romanesti... anume 2B Intelligent Soft (BENTO), business specializat in dezvoltarea de solutii software, Compa, producator de componente auto, DN Agrar, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, precum si compania de prospectare geologica Prospectiuni.

Raportari: La Ascendia, furnizor de solutii software pe teme educationale, profitul net a scazut cu 75% anul trecut (comparativ cu 2022). maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, a raportat o crestere de 10% a profitului net in 2023, sustinuta de extinderea portofoliului de credite retail.

TOP TRENDING... GLOBAL

Wall Street: Indicele S&P 500 a inchis ieri la 5,029 de puncte al 11-lea record inregistrat de la-nceputul anului incoace. Bursa americana va fi inchisa luni, cu ocazia Washington's Birthday.

Macro: Vanzarile cu amanuntul din SUA au picat in ianuarie cu 0.8% fata de luna precedenta... de-aproape 3x mai sever decat era asteptat. Productia industriala a scazut si ea, surprinzator, cu 0.1%.

Cipuri: TSMC a devenit a 12-a cea mai valoroasa companie din lume... ajungand la o capitalizare record de 575 mld. USD, taiwanezii care lucreaza pentru Apple si Nvidia au reusit sa surclaseze Visa.

Buffett: Berkshire Hathaway si-a redus expunerea pe Apple in ultimul trimestru al anului trecut... insa cu numai 1%, la o detinere care valoreaza acum circa 167 mld. USD. Berkshire a mai taiat si din HP, adaugand pe Chevron si Occidental Petroleum. In schimb, Paramount Global si D.R. Horton (cel mai mare dezvoltator imobiliar din SUA) au fost lichidate integral.

Druckenmiller: Tot in ultimul trimestru din 2023, faimosul investitor a renuntat la Alphabet (la mai putin de jumatate de an de la achizitie), Amazon si Broadcom... cumparand, in schimb, actiunile celor mai mari producatori de aur din lume, Newmont Corporation si Barrick Gold. Alta aditie importanta a fost Palo Alto Networks, jucator esential in cybersecurity. Nvidia a ramas o pozitie enorma, valorand circa 550 mil. USD (cam 16% din portofoliul lui Druck).

Buybacks: Uber Technologies a autorizat primul program de rascumparari de actiuni proprii pana la 7 mld. USD in total. In 2023, compania a reusit sa obtina primul profit operational anual din istoria sa. Actiunile s-au dublat in ultimele 12 luni.

Aerian: Airbus vrea sa livreze circa 800 de avioane anul acesta... cu 10% mai multe decat a reusit in 2023. Producatorul european intentioneaza sa plateasca un dividend special, in conditiile in care lichiditatile nete au depasit 10 mld. EUR.

Aparare: Potrivit unor surse Reuters, Joe Biden vrea sa ceara Pentagonului sa cumpere cu 18% mai putine avioane F-35 anul viitor... economia ar fi de vreo 1.6 mld. USD. Pentru Lockheed Martin, programul F-35 inseamna aproximativ 1/4 din totalul veniturilor anuale.

Banci: Dobanzile ridicate au ajutat Commerzbank sa inregistreze in 2023 cel mai mare profit din ultimii 15 ani. ABN Amro Bank va lansa o noua campanie de buybacks, cu un total de 500 mil. EUR... dupa ce profitul net al bancii olandeze s-a marit cu 54% in ultimul trimestru al anului trecut (vs perioada identica din 2022), inclusiv pe seama reducerii provizioanelor. 

STIAI CA?

Fix azi, dar in 1990, Cisco Systems s-a listat la Nasdaq. Actiunile aveau sa se aprecieze cu 30,000% pana la finalul acelui deceniu.