Renaste industria? - Trade Talk 03 aprilie 2024
Cateodata, o singura cifra poate misca instant trilioane de dolari intre clase de active. Cel mai recent exemplu? Dupa 16 luni de contractie, industria americana a revenit pe crestere in martie. Avem sub ochii nostri prima expansiune a sectorului din septembrie 2022 incoace.
Performanta sfideaza previziunile sumbre, cererea-i puternica, iar fluxul comenzilor e robust, indica managerii de achizitii ai unei companii din segmentul produselor chimice. Insa optimismul se extinde rapid printre business-urile industriale. Cine castiga chiar si cand restul bursei pica?
1. Companii
Si nu-i doar America. In China, activitatea in acelasi sector a avut in martie cel mai pronuntat ritm de crestere din ultimele 13 luni.
Industria a saltat din mlastina si-n Regatul Unit, inregistrand primul avans dupa iulie 2022.
In zona euro, sectorul e inca sub apa. Insa apar tot mai multe semne de stabilizare.
Asa cum se intampla adesea, bursa adulmeca revenirea inaintea majoritatii economistilor.
De exemplu, producatori americani importanti de otel, precum Steel Dynamics si Nucor, sunt mai sus cu 25%, respectiv 14% de cand a inceput anul.
Despre posibilitatea unui deficit surprinzator de cupru am scris saptamana trecuta. Renasterea industriei americane e ultimul lucru de care-avea nevoie o balanta mult prea fragila intre cerere si oferta.
Cine domina piata cuprului din SUA (avand ceva expunere si pe aur)? Freeport-McMoRan e #1, insa actiunile companiei sunt mai jos cu vreo 20% fata de ultimul maxim istoric atins cu 16 ani in urma.
Pentru Freeport si rivala Southern Copper Corporation, miza nu poate fi nicicum supra-estimata: conform estimarilor curente, in absenta unor campioni locali in explorare si extractie, America risca sa importe 2/3 din cuprul de care va avea nevoie pana in 2035.
2. ETF-uri
Ce fonduri deschise, listate la bursa, sunt disponibile investitorilor retail in aria larga a industriei?
SPDR S&P U.S. Industrials Select Sector UCITS ETF grupeaza cele mai mari companii industriale americane incluse in indicele S&P 500. In top detineri apar Caterpillar, GE Aerospace (provenita din ceea ce stiam ca General Electric), Honeywell International, RTX Corporation (cunoscuta anterior ca Raytheon Technologies) si Boeing.
iShares STOXX Europe 600 Industrial Goods & Services UCITS ETF e acasa pentru complexul industrial european. In top detineri figureaza Siemens, Airbus, Safran, BAE Systems si Rolls-Royce Holdings.
Apropo de Rolls-Royce, despre reinventarea britanicilor sub noul CEO Tufan Erginbilgic se poate scrie o intreaga carte... sau macar o editie speciala TradeTalk (care-a si aparut in decembrie). 2023 i-a adus companiei un profit operational mai mult decat dublu comparativ cu anul precedent (si un profit dupa taxare de peste 7x mai mare). Cifrele-s cu atat mai remarcabile cu cat, in vara lui 2022, se vorbea despre cea mai severa criza dintr-o istorie lunga de 116 ani.
3. Macro
Industria zambeste... dar feng-shui-ul se strica prin alte parti. Indicele DJIA a pierdut ieri aproape 400 de puncte, picand pentru a doua zi consecutiv. 8 din cele 11 sectoare care formeaza indicele S&P 500 au inchis sedinta pe minus.
Sub 50% a plonjat luni probabilitatea unei taieri a dobanzii de referinta din SUA odata cu anuntul de politica monetara din 12 iunie.
Investitorii se asteapta acum la numai doua reduceri in acest an, mai putine decat sugera insasi banca centrala la ultima sa infatisare publica din 20 martie.
Insa nici pe anticiparea oficiala nu mai poti conta asa mult. Noi doar estimam, nu promitem, ca vom taia de trei ori anul asta, ne-a zis ieri Mary Daly, presedintele subsidiarei Fed-ului din San Francisco.
Apropo, Jay Powell vorbeste (din nou) azi, la un eveniment in Stanford, California (19:10 ora Romaniei).
In piata titlurilor de stat americane, dobanzile cresc din nou. Industriile isi revin in cele mai relevante jurisdictii globale inclusiv asta impinge cotatiile petrolului spre 100 USD pe baril. Ezitarile Fed-ului risca sa devina tot mai abrazive, caci inflatia are si bilet de intors. Intr-un asemenea mediu, rotatia dinspre AI si magnifici in serie limitata catre industrie si energie e cat se poate de fireasca.
TOP TRENDING
BVB: MedLife si-a bugetat pentru 2024 o cifra de afaceri mai mare cu 18% fata de anul precedent... si un profit net de aproape 22 mil. RON (comparativ cu o pierdere de peste 4 mil. RON in 2023). Actiunile Sphera Franchise Group sunt plus 11% de la publicarea rezultatelor anuale din 29 februarie. La final de 2023, erau de 2x mai multe conturi active de tranzactionare pe bursa noastra decat in iunie.
Auto: Tesla a livrat in jur de 387,000 de autovehicule in primul trimestru, teribil sub asteptari si marcand un declin de peste 8% fata de perioada similara din 2023 (si de 20% comparativ cu trimestrul anterior). Ca perspectiva: tot in primele trei luni, BYD, cel mai mare producator chinez, a vandut aproximativ 300,000 de masini electrice... cu 13% mai multe decat cu un an in urma, dar semnificativ mai putine decat cele peste 526,000 livrate in ultimul trimestru din 2023. Tesla redevine #1 in China, insa cota de piata a americanilor a coborat sub 7% (vs aproape 11% anul trecut pe vremea asta). Cu peste 13,500 de masini vandute in primul trimestru, macar Rivian Automotive a reusit sa bata asteptarile.
Cipuri: Intel a dezvaluit ieri, pentru 2023, o pierdere operationala de 7 mld. USD in divizia sa de fabricare a semiconductorilor, cu 35% mai severa decat rezultatul negativ din 2022. TSMC, cel mai mare producator global de cipuri avansate, si-a intrerupt partial activitatea in urma cutremurului din Taiwan, cataclism de-o severitate fara precedent in ultimii 25 de ani. Circa 90% din cipurile marca TSMC sunt produse in Taiwan.
(Geo)politica: Donald Trump conduce in sondaje in 6 din cele mai relevante 7 state americane pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. China, nu America, e acum aliatul preferat al Asiei de Sud-Est, potrivit concluziilor unui studiu regional. Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, e asteptata la Beijing saptamana asta... vor fi discutate inclusiv noile cresteri de tarife vamale la care se gandeste administratia Biden.
Pretios: O noua zi, un nou maxim istoric pentru aur... ieri s-a tranzactionat la aproape 2,300 USD pe uncie, plus 11% in acest an. Banca centrala a Chinei cumpara aur neintrerupt de 16 luni, rezerva de stat a Beijingului saltand la 2,257 de tone. Argintul a urcat ieri la peste 26 USD pe uncie, devenind mai scump decat oricand in ultimii doi ani.
Petrol: Brent e pe cale sa depaseasca 90 USD pe baril in dupa-amiaza asta... dupa ce WTI a trecut ieri de 85 USD pe baril, cel mai ridicat pret din octombrie incoace. OPEC+ are sedinta azi, insa nu-i asteptata vreo modificare a cotei colective de productie.
STIAI CA?
Fix azi, dar in 1948, Congresul SUA a dat verde Planului Marshall. Finantarea reconstructiei Europei de Vest dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost precursorul unei cresteri economice impresionante in anii '50.