In laboratorul de testare - Trade Talk 06 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 7 septembrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Obezitatea afecteaza 1 din 8 oameni de pe planeta. In fiecare an, 4 milioane de oameni mor din aceasta cauza, potrivit OMS. Iar perspectivele sunt si mai pesimiste: Federatia Mondiala pentru Obezitate prevede ca, pana in 2030, 1 din 5 femei si 1 din 7 barbati vor suferi de obezitate. Si vine la pachet cu multe. Studiile arata ca intre 30% si 53% din cazurile noi de diabet din SUA sunt legate de obezitate si ca, eviden...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Obezitatea afecteaza 1 din 8 oameni de pe planeta. In fiecare an, 4 milioane de oameni mor din aceasta cauza, potrivit OMS. Iar perspectivele sunt si mai pesimiste: Federatia Mondiala pentru Obezitate prevede ca, pana in 2030, 1 din 5 femei si 1 din 7 barbati vor suferi de obezitate. Si vine la pachet cu multe. Studiile arata ca intre 30% si 53% din cazurile noi de diabet din SUA sunt legate de obezitate si ca, evident, costurile medicale sunt cu pana la 40% mai mari pentru persoanele supraponderale. De aici si marea oportunitate pentru Big Farma de care povestim astazi.

Piata globala de medicamente pentru diabet si pierdere in greutate este asteptata sa creasca la 150 mld. USD pana in 2032, conform BMO Capital Markets. Prognoza e mult peste ce a estimat anterior Goldman Sachs, care prevedea o valoarea de 100 mld. USD pana in 2030. Si asta datorita cererii ridicate din partea persoanelor afectate, a cresterii productiei si a imbunatatirii lantului global de aprovizionare pentru transportul si livrarea de medicamente. Pare ca e mixul perfect. 

1. Deci, cine are de castigat?

Printre numele cele mai importante se numara Novo Nordisk, Eli Lilly si Amgen, care au readus in atentia investitorilor sectorul farma dupa pauza care a urmat anilor pandemici. Rezultatele asteptate ale noilor medicamente aflate in studii clinice, anuntate prin comunicate de presa, ar putea propulsa si mai mult actiunile din farma in urmatorii ani.

Si haideti sa le luam pe rand.

Eli Lilly, producatorul medicamentelor Zepbound si Mounjaro, care si-au aratat deja eficacitatea, ar putea deveni prima companie farmaceutica cu o valoare de piata de 1 trilion USD, dupa o crestere de aproape 63% in ultimele 12 luni. Rivalul sau principal, Novo Nordisk, a fost si el pe plus cu aproape 37%, insa capitalizarea de piata a acestuia este cu vreo 270 mld. USD mai mica decat a Eli Lilly. Lilly a primit un impuls semnificativ de la medicamentul sau Zepbound, care a fost aprobat pentru vanzare comerciala in noiembrie 2023. Fiind considerat cu o eficienta dovedita in reducerea greutatii, Zepbound a generat vanzari de 1.2 mld. USD doar in perioada aprilie-iunie.

Novo Nordisk, producatorul Wegovy si Ozempic, urmeaza sa publice rezultatele fazei 3 pentru doua mari studii (Redefine 1 si 2), mai tarziu in acest an. CagriSema, o injectie saptamanala care combina ingredientul activ din Wegovy, semaglutidul, cu un analog de amilina, pare sa fie eficient in scaderea nivelului de zahar din sange. Tratamentul este testat in prezent pe persoane obeze, cu si fara diabet de tip 2.

Amgen, o companie din California, dezvolta in prezent un medicament pentru obezitate si diabet, numit maridebart cafraglutide sau MariTide, care va trece in faza 3 de testare. Rezultatele fazei 2 sunt asteptate la finalul acestui an. Daca faza 3, care poate dura peste 1 an de zile, se incheie cu rezultate promitatoare, Amgen ar putea deveni unul dintre cei mai de temuti rivali ai duopolului Novo Nordisk si Eli Lilly.

Pe langa obezitate si diabet, alte progrese importante se fac in zona tratamentelor pentru cancer, Alzheimer sau alte boli cronice. De exemplu, AbbVie, care a achizitionat Cerevel Therapeutics in august, dezvolta medicamentul experimental Cerevel pentru schizofrenie. Rezultatele celor 2 studii clinice desfasurate sunt asteptate la finalul anului. IGC Pharma a publicat recent rezultatele intermediare pozitive ale unui studiu de faza 2 pentru medicamentul sau IGC-AD1 care trateaza agitatia in dementa cauzata de Alzheimer. Moderna lucreaza la un nou vaccin mRNA pentru citomegalovirus, iar Summit Therapeutics dezvolta un medicament pentru cancer, care are potentialul de a depasi unul dintre cele mai profitabile medicamente din istorie, Keytruda de la Merck.

2. Cum traducem in cifre? 

Daca ne uitam la evaluare, multiplul P/E pentru Eli Lilly e imens, de 5 ori mai mare decat industria (104 vs 20). Insa, P/E forward pare sa se imbunatateasca, estimarea fiind de 59 vs 21.7 mediana sectorului. Restul companiilor din Big Farma au evaluari ceva mai bune, Novo Nordisk, de 46.43, Merck de 17.79, Amgen de 17.78, Johnson & Johnson de 15.97, AstraZeneca de 23.75 si AbbVie de 18.41.

Pe partea de rate de cresteri, Eli Lilly se remarca cu o crestere YoY a cifrei de afaceri din ultimele 12 luni de aproape 32%, in timp ce Novo Nordisk conduce cu un CAGR-ul din ultimii 5 ani de 17% vs 12% pentru Lilly. Pentru ambele companii, insa, rata de crestere a veniturilor totale pentru urmatorii 2 ani este estimata la aproape 26%.

Un alt aspect urmarit cu interes de investitorii in sector sunt, bineinteles, dividendele. Majoritarea companiilor din farma acorda dividende trimestriale sau anuale, cu istoric consistent. De exemplu Johnson & Johnson, nu a ratat nici un trimestru timp de 61 de ani!! Si nu doar ca nu a ratat nici un an, ci l-a crescut continuu, fiind una dintre cele mai lungi serii de crestere de dividend de pe Wall Street. In termeni de randamente, cifrele sunt urmatoarele: 0.53% pentru Eli Lilly, 1.08% pentru Novo Nordisk, 2.9% pentru Johnson & Johnson, 2.63% pentru Merck si 1.73% pentru AstraZeneca. AbbVie e chiar ceva mai sus, cu 3.21%. Si doar pentru comparatie, randamentul dividendelor pentru companiile din indicele S&P 500 se ridica la 1.32%. Deci farma e mult peste. Nu e de neglijat pentru doritorii de dividende.

Si evident, vrem sa stim ce zic analisti despre viitorul acestor actiuni. Cotatia Eli Lilly e asteptata sa ajunga pana la un maxim de 1,150 USD in urmatoarele 12 luni, ceea ce ar putea conduce la o apreciere de 26% pe bursa (aprecierea medie e de 10%). Actiunile Novo Nordisk au un pret tinta mediu de 148.43 USD, ceea ce ar putea aduce un upside de peste 13%, iar actiunile Amgen ar putea genera o apreciere pe bursa de 17%, potrivit celui mai bullish analist care acopera compania. Pentru restul companiilor, va lasam sa va faceti researchul personal.

3. Cu ce ramanem din toata povestea? 

Actiunile din Big Farma fac parte din categoria sectoarelor defensive, adica rezistente la recesiuni, fiindca cererea de medicamente ramane constanta, indiferent de starea economiei. Profiturile pe termen lung sunt un alt aspect de luat in considerare. Datorita investitiilor continue in cercetare si dezvoltare pentru a aduce noi medicamente in piata, succesul acestora poate aduce profituri consistente pe termen lung. De dividende am mentionat mai sus. Si un ultim aspect ar fi imbatranirea populatiei, care nu ne place, dar acest efect sustine cresterea continua a sectorului.

Acestea fiind spuse, incheiem aici pledoria de azi pe obezitate si diabet, cu un mic reminder de a manca sanatos. Nu de alta, dar mai bine cu actiuni in portofoliu, decat client fidel al celor de mai sus.  

TOP TRENDING

Quarterly Report: Au mai ramas doar 4 zile pana la mult-asteptatul eveniment de la ONE Tower Floreasca. Si vestea buna e ca mai sunt cateva bilete daca vrei sa beneficiezi de intreaga experienta. Asa cum ne-am obisnuit, nu vor lipsi vinurile partenerilor nostri de la Serve si cafeaua buna de la 5toGo. Dar mai mult decat orice asteptam discutiile de la pauza de networking.

Lider de piata: DIGI ar putea deveni lider pe toate segmentele cheie din piata locala de telecomunicatii daca va primi aprobarea pentru a cumpara de la Deutsche Telekom (Germania) si OTE (Grecia) operatorul de telefonie mobila Telekom Romania Mobile. Potrivit estimarilor, grupul DIGI - Telekom Romania Mobile ar avea impreuna 9.8 mil. de clienti pe telefonie mobila, depasind astfel Orange, care are 9.3 mil. de clienti.

PIB Romania: Datele de la finalul primului semestru din 2024 arata ca Romania a avut o crestere economica de 0.7% pe serie bruta vs S1 2023, in linie cu estimarile. O contributie negativa au avut-o tranzactiile imobiliare, industria si activitatile profesionale, in timp ce, contributii pozitive au fost inregistrate in Agricultura, silvicultura si pescuit, activitatile de spectacole, culturale si recreative, respectiv in constructii.

Pret tinta: BRK Financial Group a oferit o recomandare de cumparare pentru actiunile holdingului ROCA Industry, cu un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 10.97 RON. Raportat la pretul actual, potentialul de crestere se ridica la 24%.

Optimism: Actiunile MedLife s-au apreciat cu 3% pe bursa de la raportarea rezultatelor financiare de saptamana trecuta. Capitalizarea companiei s-a majorat cu 90 mil. RON in acest interval, ajungand la peste 3 mld. RON.

Noi restrictii: Olanda a anuntat ca va extinde restrictiile la export pentru echipamentele avansate de fabricare a semiconductoarelor, cu impact direct asupra ASML. Compania a declarat ca extinderea acestor restrictii inseamna ca sistemele sale de litografiere cu imersie vor necesita acum o licenta din partea guvernului olandez pentru a fi exportate. Masurile Amsterdamului au aparut dupa ce SUA a introdus noi controale la export pentru tehnologiile critice, inclusiv pentru produsele din domeniul calculului cuantic si al semiconductoarelor. 

STIAI CA?

Obezitatea poate scurta durata de viata cu pana la 14 ani...