Din intelepciunea polulara... in sectorul de Oil&Gas - Trade Talk 13 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 14 septembrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Paza buna, trece primejdia rea... O zicala veche, dar care a lovit cu o deosebita actualitate blocul European, ramas acum 2 ani in pragul unei crize iminente de energie, cu preturi extrem de volatile si cu o iarna care se apropia amenintator. Ironia sortii a fost ca insusi fenomenul de incalzire globala care a adus temperaturi mult mai blande in perioadele reci, a mai atenuat din potentialele consecinte, fiind chiar f...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Paza buna, trece primejdia rea... O zicala veche, dar care a lovit cu o deosebita actualitate blocul European, ramas acum 2 ani in pragul unei crize iminente de energie, cu preturi extrem de volatile si cu o iarna care se apropia amenintator. Ironia sortii a fost ca insusi fenomenul de incalzire globala care a adus temperaturi mult mai blande in perioadele reci, a mai atenuat din potentialele consecinte, fiind chiar fenomenul caruia Europa i-a declarat ostilitate totala prin Acordul de la Paris, aprobat la sfrasitul anului 2015.

La 2 ani distanta vedem o piata mult mai stabila si un continent care este mult mai bine pregatit pentru sezonul rece. Depozitele de gaz ale Europei sunt pline, in timp ce continentul si-a diversificat semnificativ sursele de aprovizionare, iar companiile de energie intampina o volatilitate mai mica a preturilor. Nu doar volatilitatea e in scadere, ci si preturile. Petrolul Brent a atins in cursul zilei de marti un minim al ultimilor 3 ani, in timp ce pretul mediu de referinta a gazului european in 2024 este cu cca. 24.2% mai mic fata de 2023.

Si acum ca s-au mai linistit apele, mai e de interes sectorul de Oil&Gas pentru investitori? Cu siguranta da, sau cel putin asa arata cifrele in crestere ale investitiilor in acest sector. Segmentul de combustibili fosili continua sa atraga o parte dominanta a investitiilor, chiar daca interesul in combustibilii cu emisii reduse de carbon au o rata de crestere rapida.

Cand vorbim de petrol nu trebuie sa uitam de concurenta acerba din partea energiei verzi... Anul 2024 este in premiera primul in care, la nivel global, investitiile in energia verde sunt de doua ori mai mari fata de cele in combustibilii fosili, de peste 1,000 mld. USD. Si chiar daca marii petrolieri nu deschid des subiectul nevoii de energie verde si de cresterea temperaturilor, vara aceasta ne-am ars la propriu - cifrele spun ca, in 2024, am avut cea mai fierbinte vara din istorie.

Ce ar mai putea zgudui in perioada urmatoare pietele petroliere si nu doar? Ah, da.. alegerile din SUA. Cursa electorala americana pentru cel de-al 47-lea presedinte a devenit tot mai picanta cu fiecare saptamana care trece. Chiar daca Kamala Haris si Donald Trump par de departe doua personaje antagoniste, acestea se pare ca se apropie de un consens in ceea ce priveste nevoia de a sprijini industria de gaze si petrol din SUA, chiar daca democratii se considera adeptii unui viitor cu mai putine emisii de carbon. Directia se poate observa si in datele deja existente, care arata ca productia de petrol a batut recorduri in timpul mandatului presedintelui Joe Biden si al vicepresedintelui Harris, ajungand la peste 13 mil. barili pe zi in acest an.

Nu doar politicienii s-au reorientat spre un viitor cu mai mult titei, ci si marile companii petroliere s-au indepartat de ideile Acordului de la Paris. Chiar anul trecut, actionarii Shell au respins o rezolutie al unui grup activist cu privire la o reducere si mai agresiva a investitiilor in petrol, iar recent reprezentantii ExxonMobile au declarat ca politica de reducere a investitiilor pana in 2050 nu este absolut deloc sustenabila si ar aduce socuri grave in economia globala.

Dar, cat asteptam cu sufletul la gura deznodamanul alegerilor din SUA si ne pregatim de surprizele din a doua parte a anului, hai sa privim mai aproape companiile din sectorul de Oil&Gas.

Ultimele raportari financiare, care au dezvaluit rezultatele din ultimele 6 luni, nu au mai aratat cresteri la fel de solide ca in anii anteriori. Companiile au fost afectate de marjele mai mici la petrol si preturile la gaze in scadere. Industria de Oil&Gas din SUA a inregistrat in primele 6 luni o scadere a profiturilor nete cumulate de 53.8%, in timp ce, in Europa, piata a asteptat scaderi modeste ale castigurilor.

La o privire superficiala se pare ca piata de Oil&Gas nu o duce la fel de bine, insa nu trebuie sa ne grabim cu concluziile. Scaderile vin dupa o perioada in care profiturile din sectorul energetic au explodat, urcand mult peste mediile anilor anteriori.  

Nici Romania nu a fost ferita de valul de scaderi, insa statul roman iar a reusit sa ne ia prin surprindere la capitolul energie. Astfel, chiar daca segmentul de petrol si gaze local a avut o scadere cumulata a veniturilor de 11.6%, acesta a fost favorizat de lipsa obligativitatii de a mai plati taxa de solidaritate, ceea ce a dus la cresterea cu peste 67% a profiturilor nete cumulate. Un adevarat chilipir pentru investitorii romani, care isi pregatesc deja portofelele pentru a incasa dividendele de la anul.

Reflecta si preturile realitatea din piata? Cu siguranta putem sti doar ca evolutia preturilor poate fi un indicator foarte bun al sentimentului de piata, care in acest moment indica o revenire cu picioarele pe pamant a pietei. Indicele reprezentativ al companiile din industria petroliera din SUA, S&P Oil&Gas Explorations & Production Industry arata o scadere de 5.9% fata de inceputul anului, in timp ce STOXX Europe 600 Oil&Gas este mai jos cu 4.8% YTD, iar indicele care reprezinta segmentul de energie de la BVB, BET-NG a avut o dinamica in crestere cu 8.8% in cursul anului.

In ceea ce priveste evaluarea companiilor, se pare ca tot piata de energie din Romania ramane sa se tranzactioneze la un mic discount. Media PER-ului in sectorul de Oil&Gas din SUA se apropie de 12.4x, fiind doar putin mai mare fata de Romania, care are o valoare medie de 11x. 

Ok... si acum, ce urmeaza?

Autorul acestui TradeTalk nu detine un glob magic sau alte metode de a vedea exact viitorul, insa si-a facut o obisnuinta in a citit previzunile economistilor, in ceea ce priveste asteptarile pentru industria de petrol si gaze.

Ultimul raport al U.S. Energy Information Administration estimeaza ca pretul titeiului Brent va creste la 82 USD/baril pana la sfarsitul anului, in timp ce preturile globale la gazele naturale sunt asteptate sa creasca in 2025 datorita exporturilor de GNL mai mari. Analistii de la JPMorgan previzioneaza un pret mediu pe parcursul anului de 84 USD/baril, in timp ce se asteapta ca acesta va scadea la 75 USD/baril in 2025.

Piata va fi marcata in continuare de incertitudini, printre care se pot numara cererea stagnanta de petrol din China, o escaladare a conflictelor din Gaza asupra altor state vecine producatoare de titei, atacurile asupra depozitelor de titei intre Rusia si Ucraina, dar si nesiguranta in ceea ce priveste urmatoarele decizii la OPEC+ adauga un risc suplimentar pietei. Cam asa arata viitorul pentru sector. Adica din ce stim pana in prezent. Dar pana atunci, haideti sa aruncam un ochi si peste cele mai trendy stiri din piata.  

TOP TRENDING[edit | ]

Inchidere anticipata:  TeraPlast a anuntat inchiderea anticipata a fazei a doua de majorare a capitalului social, dupa ce investitorii au subscris integral cele peste 31 mil. de actiuni ramase nesubscrise dupa prima etapa a majorarii. In total, compania a atras peste 20 mil. EUR in cadrul celor doua etape si va folosi fondurile atat pentru achizitia de companii noi, in tara si in strainatate, cat si pentru acoperirea nevoilor curente ale companiei.

Romanii si munca: Rata somajului a coborat la 5% in cel de-al doilea trimestru din 2024, insa ramane ridicata in randul tinerilor (18.7%). Populatia activa a Romaniei se ridica la 8.41 mil. persoane in T2 2024, din care 7.9 mil. cu loc de munca si 421,000 jobless. Rata de ocupare pe categoria 20-64 de ani este de 70%, potrivit INS.

Energie regenerabila: Electrica a anuntat azi ca a finalizat achizitia companiei Foton Power Energy SRL care are ca obiect principal de activitate productia de energie din surse fotovoltaice. Foton Power Energy dezvolta proiectul fotovoltaic Bihor 1, cu o capacitate instalata autorizata de 77,525 MW, aflat in faza ready-to-build".

Habib-Nvidia: Arabia Saudita este optimista cu privire la obtinerea accesului la cipurile de inalta perfomanta ale Nvidia, in decursul anului urmator, care i-ar permite sa dezvolte si sa opereze cele mai avansate modele de inteligenta artificiala. Pana acum, controalele stricte la export ale SUA au impiedicat exportul cipurilor catre regat, SUA temandu-se ca acestea ar putea fi accesate de China, care este principalul partener comercial al Arabiei Saudite.

Greva continua: Actiunile Samsung au scazut cu pana la 3% azi dimineata din cauza continuarii grevei lucratorilor de la fabrica sa din India, perturband productia pentru a cincea zi la rand. Se pare ca reprezentantii sindicatului lucratorilor, conducerea Samsung si oficialii statului nu au putut ajunge la un acord cu privire la salarii si la conditiile de munca. Sute de muncitori sunt in greva inca de luni, fiind una dintre cele mai mari greve din ultimii ani in India.

Alta greva: Peste 30,000 de la Boeing, membri ai celui mai mare grup sindicalizat al companiei, au aprobat intrarea in greva, cu 96% voturi pentru. Oprirea activitatii va suspenda productia majoritatii avioanelor companiei, inclusiv a modelului sau cel mai vandut, 737 Max. Greva reprezinta o noua lovitura costisitoare pentru Boeing.

Top picks: Patru actiuni listate in Marea Britanie se afla acum pe lista de actiuni preferate ale Goldman Sachs in Europa. Este vorba de BT Group, Rolls-Royce, SSE si London Stock Exchange Group, toate fiind tranzactionate si pe piata over-the-counter din SUA. BT Group are cel mai mare potential de crestere dintre toate, potrivit analistilor Goldman Sachs, de 110%, in timp ce Rolls-Royce +33%, SSE +25% si London Stock Exchange Group +17% pentru urmatoarele 12 luni. 

STIAI CA?[edit | ]

Un singur fulger elibereaza mai multa caldura decat soarele... Fiind un produs al dezechilibrelor electrice intre norii de furtuna si sol, fulgerul este una dintre cele mai puternice forte ale naturii. Cand fulgerele sunt eliberate, ele supraincalzesc aerul la aproape 30,000 grade celsius, o temperatura de 5 ori mai mare decat cea produsa de soare.