Crestere economica sub estimari - 19 august 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 18 septembrie 2024 12:33, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)

Romania a inregistrat o crestere economica de doar 0.7% in primul semestru al anului 2024, conform datelor INS. Dupa un avans modest, de 0.1%, in primul trimestru, economia a accelerat la 0.8% in al doilea trimestru, mult sub asteptarile Guvernului. Pe serie ajustata sezonier, PIB a crescut cu 1.5% in primele sase luni. Aceasta performanta este considerabil mai mica decat estimarile Guvernului, care anticipase o crestere de 3.4%, si sub prognoza de 3.3% a Comisiei Europene. (Sursa: ZF)

Datoria externa a Romaniei

Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 6.8 mld. EUR in primele sase luni ale anului 2024, ajungand la 176.8 mld. EUR, potrivit BNR. Datoria publica externa a urcat cu 8.3 mld. EUR, in timp ce sectorul privat si-a redus datoriile. In prezent, statul detine cea mai mare parte a datoriei externe, 85.2 mld. EUR, adica 48% din total. Cu un deficit bugetar estimat la 6-7% din PIB, Romania se afla intr-o pozitie vulnerabila, fara rezerve semnificative si fara masuri de reducere a deficitului in contextul campaniei electorale. (Sursa: ZF)

Inflatia in UK

Inflatia preturilor de consum in Marea Britanie a crescut la 2.2% in iulie, de la 2% in lunile anterioare, dar sub nivelul anticipat de 2.3%, conform datelor publicate de Oficiul National de Statistica. Cresterea a fost modesta din cauza incetinirii cresterii preturilor la servicii. Dupa publicarea acestor date, lira sterlina s-a depreciat fata de dolarul american, iar pietele au revizuit probabilitatea unei reduceri a ratei dobanzii de catre Banca Angliei, in septembrie la 44%. In ciuda acestei cresteri, inflatia ramane mai scazuta decat in zona euro si in SUA. Economistii sugereaza ca BoE va proceda cu prudenta in ceea ce priveste ajustarile ratelor. (Sursa: Reuters)

Inflatia in SUA, in linie cu asteptarile

In luna iulie 2024, inflatia in SUA a crescut in linie cu asteptarile, cu o rata lunara de 0.2% si cu o rata anuala de 2.9%. Prin comparatie, analistii estimasera o crestere lunara de 0.2% si o crestere anuala de 3%. Excluzand preturile alimentelor si energiei, rata inflatiei de baza s-a situat la 0.2% lunar si la 3.2% anual. (Sursa: CNBC)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)

Analistii de la BRK considera ca Arobs Transilvania Software, cea mai importanta companie din sectorul IT listata la BVB este in prezent subevaluata de investitori dupa o subperformanta fata de indicele BET de 10.5% in acesta prima jumatate de an. Arobs se tranzactioneaza in prezent la multipli de piata la jumatate fata de media companiilor similare din sectorul IT din regiune. Analistii ofera un pret tinta cu 32% mai mare decat cel de la mijlocul saptamanii trecute, pentru urmatoarele 12 luni. (Sursa: ZF)

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN)

Transgaz a raportat un profit net semestrial de 176.4 mil. RON, la nivel de grup, in crestere cu 149% fata de anul trecut. Venturile din activitatea de exploatare au avut o dinamica de +45% fata de S1 2024, insumand 1.1 mld. RON. In ciuda acestor rezultate semestriale, pentru al doilea trimestru al anului, compania a inregistrat o pierdere neta de 86.5 mil. RON, comparativ cu 52.8 mil. RON in urma cu un an de zile. (Sursa: BVB)

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU)

Alumil Rom Industry a raportat un profit net de 3.3 mil. RON, in primele sase luni din 2024, similar cu perioada corespunzatoare din 2023. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 1.4%, ajungand la 56.4 mil.RON. Costurile vanzarilor au scazut cu 2.2%, la 36.8 mil. RON. Alumil planuieste sa continue investitiile in digitalizare si consolidarea prezentei sale nationale. Actiunile ALU au crescut cu 50.9 % in ultimele 12 luni, atingand o valoare de piata de 90 mil. RON. (Sursa: BVB)

ANTIBIOTICE S.A. (ATB)

In primul semestru al anului 2024, Antibiotice S.A. a inregistrat o crestere de 25% a veniturilor din vanzarile la export, ajungand la 150.8 mil. RON. Compania a patruns pe patru noi piete europene si a realizat prima livrare in Emiratele Arabe Unite. De asemenea, Antibiotice a intrat pe piata australiana si a consolidat exporturile de substante active. Investitiile companiei au crescut cu 50%, ajungand la 40.96 mil. RON, concentrandu-se pe digitalizare, energie verde si extinderea capacitatilor de productie. (Sursa: bvb)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG)

Romgaz a raportat, pentru primele 6 luni ale anului, o cifra de afaceri in scadere cu 20.4%, pe fondul scaderilor preturilor la gazele naturale, a scaderii livrarilor de gaze cu 4.6% si a scaderii productiei de energie electrica cu 9.4% fata de S1 2023. Cu toate acestea, profitul net raportat de societate a crescut cu 9%, in contextul diminuarii taxarii. Incepand cu anul 2024, compania nu a mai platit contributia de solidaritate. (Sursa: BVB)

Digi Communications N.V. (DIGI)

Digi Communications a inregistrat rezultate financiare solide, in primul semestru al anului 2024, cu venituri consolidate de 921.3 mil. EUR, o crestere de 13% fata de aceeasi perioada din 2023. EBITDA ajustat, excluzand impactul IFRS 16, a atins 284.6 mil. EUR, marcand o crestere de 19.3%. Compania a depasit pragul de 25 mil. de unitati generatoare de venituri (RGU), o crestere de 14% fata de anul precedent, cu o crestere semnificativa in segmentul de telecomunicatii mobile, in special pe pietele din Spania si Romania. (Sursa: BVB)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)

Transelectrica a raportat, pentru primele 6 luni ale anului, venituri operationale in suma de 1.2 mld. RON, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce rezultatul operational a fost cu 45% mai mare, pe fondul cresterii cheltuielilor operationale cu 18%. Dinamica pozitiva a veniturilor a fost influentata de cresterea volumului tarifat de energie electrica, a veniturilor din tranzactii si capitalizare CPT si a altor venituri. Astfel, profitul net a fost in suma de 264 mil. RON (+63% vs S1 2023). Consumul intern net la nivel national a crescut cu 2%, in timp ce productie de energie neta interna a scazut cu 8%. (Sursa: BVB)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN)

Nuclearelectrica a incheiat primul semestru din 2024 cu venituri din exploatare de 2.1 mld. RON, in scadere cu 44% fata de aceeasi perioada din 2023, si un profit net de 843 mil. RON, in scadere cu 35%. Scaderea veniturilor a fost cauzata de reducerea cu 45.5% a pretului mediu ponderat al energiei electrice vandute, in timp ce cantitatea totala de energie vanduta a ramas similara. De asemenea, productia de energie electrica a scazut cu 3.3% in S1/2024, fata de aceeasi perioada din 2023. (Sursa: BVB)

UBS Group AG (US.UBS)

Banca elvetiana UBS a raportat un profit trimestrial de 1.1 mld. USD pentru perioada aprilie-iunie 2024, depasind semnificativ asteptarile pietei, datorita performantei puternice in divizia de investitii si integrarea mai rapida a Credit Suisse. Acest profit a fost de peste doua ori mai mare decat previziunile de 528 mil. USD. Cu toate ca rezultatele generale au fost solide, anumite divizii, precum Global Wealth Management, au performat sub asteptari. Actiunile UBS au crescut cu 3.1% in urma acestor rezultate. Totusi, banca ramane precauta in fata volatilitatii pietei si a tensiunilor geopolitice. (Sursa: Reuters)