Change the shoes - Trade Talk 02 octombrie 2024
Nike a ales sa isi schimbe incaltamintea chiar in mijlocul cursei. Dupa o scadere abrupta a veniturilor si un CEO inlocuit de urgenta cu un veteran iesit la pensie, compania a decis sa retraga si perspectivele financiare pentru acest an. Investitorii? Panicati, desigur. Actiunile s-au prabusit mai ceva ca un alergator istovit.
Vestea
Nike tocmai si-a retras ghidajul financiar pentru acest an, a raportat o scadere abrupta a veniturilor si a amanat o actualizare foarte asteptata pentru actionari, la doar cateva zile dupa ce a anuntat inlocuirea CEO-ului cu un director iesit la pensie. Nu e de mirare ca investitorii s-au panicat, provocand un declin abrupt al actiunilor in pre-market.
Un vicepresedinte al companiei a sugerat ca renuntarea la anticiparile financiare ii va oferi lui Elliot Hill, viitorul CEO al Nike, flexibilitatea de a re-examina strategiile si tendintele actuale si de a dezvolta planurile de pozitionare a afacerii.
Fata de anul trecut, veniturile trimestriale ale Nike au scazut cu 10%, la 11.59 mld. USD. Profitul net a scazut si el, cu 28%, la 1.05 mld. USD. Totusi, este de notat faptul ca Nike a depasit estimarile analistilor privind veniturile o singura data in ultimele patru trimestre.
Actiunile Nike au pierdut peste 16% de la inceputul anului, fata de cresterea de 20% a indicelui S&P 500.
Contextul
In urma cu doua saptamani, consiliul de administratie al Nike anunta retragerea brusca a CEO-ului John Donahoe pe fondul scaderii performantei si al prabusirii actiunilor. Elliott Hill, care s-a retras din companie in 2020, va reveni ca CEO. Analistii spun ca schimbarea conducerii ar putea ajuta Nike sa revina la ceea ce a facut-o speciala: inovatia produselor si abilitatile sale de marketing.
Donahoe, CEO al companiei din ianuarie 2020, a ajutat Nike sa navigheze prin pandemia Covid-19 si sa depaseasca blocajele lantului de aprovizionare. Chiar si asa, presa si analistii il portretizeaza adesea ca pe un calau al Nike.
Motivul? In ultimii ani, Nike s-a transformat dintr-un retail prezent in mall-uri si in magazinele sportive specializate intr-unul care isi realizeaza cea mai mare parte a vanzarilor direct catre consumatori. Trecerea catre vanzari directe, in special prin canalele online, este o strategie comuna in zilele noastre, care a ajutat numerosi retaileri sa taie din costuri. CEO-ul Nike a incercat sa merga pe calea batatorita, dar a descoperit ca nu exista o reteta universala pentru a avea succes. Ceea ce merge pentru anumite branduri nu merge pentru altele.
Chiar fostul CEO, John Donahoe, a recunoscut ca brandul s-a indepartat prea mult de partenerii en-gros precum Macy's si Designer Brands, in incercarea de a deveni un retailer care vinde prin propriile magazine si site-ul web. Compania incearca acum sa corecteze greselile ultimilor ani, dar ramane da vazut daca va avea sau nu succes.
Strategiile de marketing si lipsa de inovare in ceea ce priveste produsele au fost alte greseli ale companiei. Trecerea Nike de la campanii de marketing bazate pe emotie si storytelling la marketingul bazat pe date a avut un impact semnificativ.
Ramane de vazut daca schimbarea conducerii va aduce din nou produse inovatoare, care sa fie comercializate la preturi exorbitante, si campanii de brand de anvergura. Si, mai ales, ramane de vazut daca publicul va mai fi dispus sa imbratiseze vechea strategie.
TOP TRENDING
Achizitie: MedLife a finalizat achizitia grupului Antares Clinic, care detine trei unitati in Piatra Neamt, Botosani si Onesti, dotate cu echipamente de imagistica, precum si doua laboratoare in Piatra Neamt si Botosani.
Progrese: OMV Petrom, operator in cadrul proiectului Neptun Deep, a anuntat ca a inceput lucrarile de constructie pentru structura-suport din otel a platformei de productie pentru acest proiect.
Finantari: Grup Serban Holding anunta aprobarea finantarii a doua proiecte prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Vant neprielnic: Deutsche Lufthansa se confrunta cu intarzieri ale aeronavelor, costuri ridicate cu personalul si intensificarea concurentei din Orientul Mijlociu si Asia, avertizeaza conducerea companiei.
Autopilotul trece peste greve: Tesla are pe cap greve in Suedia. Chiar si asa, producatorul american si-a majorat cota de piata in Suedia in 2024, in ciuda miscarii sindicale care a vizat compania timp de aproape un an, au aratat marti datele privind vanzarile de automobile. Tesla a vandut 16,478 de masini in Suedia in primele noua luni ale anului, o crestere de 1% fata de aceeasi perioada din 2023, ridicand cota de piata globala a producatorului auto la 8.5% in 2024, de la sub 8% anul trecut.
Low-end: Apple se pregateste sa lanseze un nou iPhone low-end pana la inceputul anului 2025, potrivit unui raport, o miscare care pare menita sa atraga cumparatorii mai atenti la preturi, in contextul in care pierde cota de piata in favoarea rivalilor chinezi.
Pariu pe eficienta: Eli Lilly va investi 4.5 mld. USD pentru a construi un centru destinat imbunataririi proceselor de fabricare a medicamentelor sale. Facilitatea, denumita Lilly Medicine Foundry, se va axa pe dezvoltarea de noi metode de fabricatie, cu accent pe eficienta. Este o strategie care da deja roade in cazul medicamentelor Eli Lilly contra obezitatii, Mounjaro si Zepbound.
STIAI CA?
Faimosul slogan Just Do It al Nike are o poveste cel putin ciudata: este inspirat de Gary Gilmore, un criminal din anii 70. Gary a fost condamnat la moarte dupa comiterea unor crime, iar ultimele sale cuvinte au fost: Let's do it!.