Bitcoin se trezeste - Trade Talk 15 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 16 octombrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Vrem sa devenim o veritabila banca Bitcoin, cu o capitalizare bursiera de 1 tln. USD, anunta Michael Saylor, CEO MicroStrategy. Compania detine cel mai mare stoc BTC de pe planeta. Dar sa punem intentia in perspectiva: Bitcoinii lui Saylor valoreaza deocamdata numai 16 mld. USD, iar MicroStrategy cu totul, in jur de 37 mld. USD.  Turbo Bitcoin Bitcoin a tasnit vineri, si din nou ieri, cotatiile urcand deasupra med...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Vrem sa devenim o veritabila banca Bitcoin, cu o capitalizare bursiera de 1 tln. USD, anunta Michael Saylor, CEO MicroStrategy.

Compania detine cel mai mare stoc BTC de pe planeta. Dar sa punem intentia in perspectiva: Bitcoinii lui Saylor valoreaza deocamdata numai 16 mld. USD, iar MicroStrategy cu totul, in jur de 37 mld. USD. 

Turbo Bitcoin

Bitcoin a tasnit vineri, si din nou ieri, cotatiile urcand deasupra mediei mobile a ultimelor 200 de zile. Saltul vine dupa o perioada nefiresc de linistita: criptomoneda suprema se miscase cu mai putin de 5% in fiecare dintre precedentele 34 de sesiuni de tranzactionare.

MicroStrategy, cunostinta veche in TradeTalk, e plus 250% in acest an (si plus aproape 600% in ultimele 12 luni). Insa Marathon Digital Holdings, cel mai mare miner BTC nord-american, e minus 29%. Riot Platforms, alt miner important, e minus 45%. Pana si Coinbase Global, care-ar trebui sa profite pe seama cresterii tranzactiilor crypto, a castigat numai 4%, de 6x mai putin decat Nasdaq 100.

Bitcoin e plus 47% pana acum in 2024. Argintul si aurul, mai sus cu 32%, respectiv 28%. Dar sa plasam si cifrele astea in context: in SUA, masa monetara M2 creste de 5 luni la rand, fiind acum la mai putin de jumatate de trilion USD distanta de un nou maxim istoric. Iar potrivit celui mai recent sondaj al Universitatii din Michigan, asteptarile inflationiste ale publicului american pentru urmatorii 5 10 ani sunt mai mari ca oricand in ultimele patru decenii. 

Espresso la suprapret

Starbucks renunta treptat la promotii si discounturi, soptesc surse citate de WSJ. E incercarea noului CEO Brian Niccol de-a repozitiona lantul de cafenele in zona premium, cu scopul redresarii profitabilitatii.

In America, 2024 a fost anul discounturilor peste tot in fast-food. Meniul de 5 USD al celor de la McDonald's a devenit mai viral decat aparitia Sabrinei Carpenter in primavara asta la Coachella. Starbucks a bifat si ea trendul, reducand aproape la jumatate unele preturi. Ieftinirile au avut un succes limitat. In cel de-al doilea trimestru calendaristic, vanzarile Starbucks din SUA s-au situat sub cele de anul trecut. In China, scaderea incasarilor a fost si mai pronuntata. Chiar si-asa, cifele au batut asteptarile (iar primul trimestru fusese chiar mai prost).

Starbucks are nevoie de magia lui Niccol: la Nasdaq, compania e plus numai 4% in ultimele 12 luni. Cat timp a ocupat aceeasi pozitie executiva de top la Chipotle Mexican Grill, din martie 2018 pana la finalul acestei veri, actiunile au saltat cu 773%, fiind cea mai profitabila investitie pentru Bill Ackman in ultimii doi ani. 

Apararea are cuvantul

Northrop Grumman produce (printre altele) bombardierul invizibil B-2 si noua generatie de rachete balistice intercontinentale. Compania e cotata la 19x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni.

Lockheed Martin are o evaluare asemanatoare (21x). General Dynamics si L3Harris Technologies sunt pe la 18x, respectiv 17x. Ca perspectiva, acelasi multiplu in cazul S&P 500 e-aproape 23x.

Istoric, actiunile companiilor de aparare s-au miscat bine odata ce Fed-ul a inceput sa taie dobanzile.

Asta si pentru ca banii mai ieftini au coincis cu recesiunea, vizavi de care contractele militare nu-s atat de sensibile. Deficitul bugetar poate fi un obstacol, dar reglarea acestuia nu pare sa fie vreo prioritate pentru cei doi candidati la alegerile prezidentiale din 5 noiembrie. In termeni nominali, cheltuielile anuale de aparare din SUA sunt record, testand pragul de 1 tln. USD. Dar cifra asta inseamna mai putin de 4% din produsul intern brut, la jumatate din procentul inregistrat in anii 60-70 (si circa 6% in vremea administratiei Reagan).

Daca siguranta in interiorul propriilor granite (si nu numai) va avea intaietate in fata disciplinarii finantelor publice, o alta statistica e si mai revelatoare: mai exista acum doar 5 contractori principali ai Pentagonului, fata de 51 in anii 90. Adica Northrop Grumman, Lockheed Martin, RTX (cunoscuta anterior ca Raytheon Technologies), General Dynamics si Boeing (care si-a schimbat recent seful diviziei de aparare). In noul context geopolitic, tot mai multi bani se impart la tot mai putine companii. 

TOP TRENDING

Rezultate: Pe Wall Street, chiar azi raporteaza Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup si Johnson & Johnson. Urmeaza maine ASML Holding, Morgan Stanley si United Airlines, joi sosesc Netflix si TSMC, iar vineri, American Express si Procter & Gamble. Saptamana asta sunt scoase la tabla 43 de companii din S&P 500 (si 6 din DJIA).

Buybacks:  Pe bursa americana, rascumpararile de actiuni anuntate pana acum in 2024 totalizeaza 988 mld. USD. Cifra-i de 3x mai mare decat in 2020 si cu 21% peste cea inregistrata anul trecut. Printre cei mai importanti cumparatori de actiuni proprii sunt Apple (110 mld. USD, record absolut pe bursa americana, acoperind circa 4% din volumul total de actiuni), Microsoft (60 mld. USD), Nvidia (50 mld. USD), Alphabet (25 mld. USD) si Meta Platforms (20 mld. USD). S&P 500 e plus 22% in acest an, cea mai spectaculoasa performanta din 1997 incoace.

Macro: Joia asta, Banca Centrala Europeana e asteptata sa taie din nou dobanzile pe care le controleaza, cu 25 bps. O reducere similara e anticipata si pentru sedinta din 12 decembrie, ultima din acest an. In septembrie, rata inflatiei din zona euro a coborat la 1.8%, sub targetul oficial al BCE.

Politica: Donald Trump ramane in fata rivalei Kamala Harris (55% vs 45%), potrivit platformei Polymarket. Inflatia, dobanzile si deficitele vor fi mai mari daca Trump castiga alegerile, zice un sondaj WSJ la care-au participat peste 70 de economisti americani din sectorul public si privat. Trump va creste tarifele de import imediat dupa instalare, semnalizeaza un oficial al precedentei administratii. Trump nu va deprecia dolarul, spune Scott Bessent, un apropiat al fostului presedinte in chestiuni economice si posibil viitor sef al Trezoreriei SUA. Apropo, Bessent a fost candva administratorul investitiilor lui George Soros, fiind autorul unui pariu spectaculos impotriva yenului japonez. 

STIATI CA?

La final de iunie, 61% din numarul total de cafenele Starbucks se aflau in SUA (16,730) si China (7,306).