Halloween scare - Trade Talk 31 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 1 noiembrie 2024 09:00, autor: Admin (discuție | contribuții) (Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px In timp ce gigantii tech se lupta pentru a-si construi imperii AI cat mai impunatoare, investitorii par mai putin dornici sa finanteze wishlist-ul marilor companii. Intr-o lume in schimbare permanenta, in care rabdarea se masoara in rapoarte trimestriale, investitorii au decis sa faca doi pasi inapoi la vederea celor mai recente cifre. Sau a portofelelor proprii. Microsoft si Meta Platforms au scazut pre-market cu ap...)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

In timp ce gigantii tech se lupta pentru a-si construi imperii AI cat mai impunatoare, investitorii par mai putin dornici sa finanteze wishlist-ul marilor companii. Intr-o lume in schimbare permanenta, in care rabdarea se masoara in rapoarte trimestriale, investitorii au decis sa faca doi pasi inapoi la vederea celor mai recente cifre. Sau a portofelelor proprii.

Microsoft si Meta Platforms au scazut pre-market cu aproape 4%, dupa raportarile financiare trimestriale de ieri.

Ambele companii au depasit asteptarile pietei in ceea ce priveste profitul pe actiune in ultimul trimestru. Cu toate acestea, investitorii sunt ingrijorati de cresterea continua a cheltuielilor legate de AI, care afecteaza perspectivele pe termen scurt.

Big tech isi intensifica cheltuielile pentru a construi centre de date AI si pentru a raspunde cererii masive, dar investitorii nu sunt siguri ca vor sa astepte rezultatele. Obiectivele ambitioase ameninta marjele de profit pe termen scurt. 

Big Tech la raport

Cum spuneam in introducere, Microsoft si Meta Platforms tocmai au raportat profituri peste asteptari in cel mai recent trimestru, inclusiv pe fondul unor extinderi puternice pe zona AI.

Gigantii au anuntat insa si cresteri ale investitiilor, pe fondul unui pariu major pe inteligenta artificiala. Amazon se pregateste probabil sa faca un anunt similar. Cheltuielile de capital mai mari ar putea ameninta marjele atragatoare, ceea ce pare sa sperie investitorii.

Cum sta Meta Platforms?

Numarul de utilizatori Meta Platforms a dezamagit, iar compania a avertizat cu privire la o crestere a cheltuielilor de infrastructura in 2025. Profitul pe actiune, de 6.03 USD, a depasit estimarile, de 5.25 USD.

Vanzarile din trimestrul al treilea au crescut cu 19% de la an la an, in timp ce profitul net a crescut cu 35%, la 15.7 mld. USD, de la 11.6 mld. USD cu un an inainte. Este cea mai mica crestere anuala a profitului net la Meta din al doilea trimestru al anului trecut.

Compania a avut 3.29 miliarde de utilizatori activi zilnic in al treilea trimestru, o crestere anuala de 5%, dar sub asteptarile analistilor. Veniturile din publicitate ale Meta au ajuns la 39.9 mld. USD, in crestere cu 18.7% fata de anul precedent. Publicitatea a reprezentat 98.3% din veniturile totale ale Meta in trimestrul al treilea. Mai mult de un milion de agentii de publicitate au utilizat instrumentele bazate pe AI generativa ale Meta, a declarat Zuckerberg.

Cum mentionam mai sus, Meta a crescut, de asemenea, estimarile privind cheltuielile de capital pentru anul fiscal 2024, la 38-40 mld. USD. In plus, compania a declarat ca se asteapta la o accelerare a cheltuielilor de capital in 2025, pe fondul investitiilor in inteligenta artificiala.

Zuckerberg spune ca investitiile in AI, care includ cheltuieli de miliarde de dolari pentru unitatile de procesare grafica ale Nvidia, contribuie la imbunatatirea activitatii de baza a companiei in domeniul publicitatii online. Compania a optimizat si a construit mai multe centre de date pentru a ajuta la furnizarea infrastructurii tehnologice necesare pentru strategia in domeniul AI.

Cum sta Microsoft?

Microsoft, partener de la raportari al Meta, a fost partener si la dezamagit investitorii. Profitul si veniturile au depasit asteptarile, situandu-se la 3.3 USD pe actiune, respectiv 65.59 mld. USD. Insa aceste cifre nu au fost suficiente pentru a preveni un declin al actiunilor.

Pentru trimestrul curent, Microsoft a preconizat venituri cuprinse intre 68.1 si 69.1 miliarde USD, o crestere de 10.6% la mijlocul intervalului. Analistii intervievati de LSEG se asteptau la venituri mai mari.

Furnizorii externi intarzie sa livreze celor de la Microsoft infrastructura centrelor de date, iar din acest motiv compania nu va putea satisface cererea in al doilea trimestru fiscal.

Dupa o reorganizare a raportarii, investitorii au primit o imagine mai clara a cererii de cloud computing la Microsoft. Pentru prima data, metrica de crestere a veniturilor din Azure si alte servicii cloud exclude mobilitatea, securitatea si vanzarile de analiza a datelor Power BI. Cresterea Azure a ajuns la 33%, o parte importanta provenind din serviciile de inteligenta artificiala.

Amazon, urmatoarea pe lista 

Analistii asteapta ca Amazon sa raporteze astazi rezultate in crestere, sustinute de accelerarea serviciilor cloud. Cu toate acestea, incetinirea cheltuielilor de consum si investitiile companiei ar putea fi printre dezavantaje.

In al doilea trimestru, Amazon a raportat venituri de 148 mld. USD, o crestere de 10% fata de anul precedent, dar inca sub asteptarile pietei.

Veniturile trimestriale ar putea ajunge acum la 157.3 mld. USD, iar profitul pe actiune, la 1.14 USD. In trimestrul anterior, compania a emis orientari sub asteptari, anticipand venituri de 154-158.5 mld. USD, echivalentul unei cresteri anuale de 8-11%. 

TOP TRENDING

Profit mai mare: Banca Comerciala Romana a inregistrat in primele noua luni din 2024 un profit net de 2.21 mld. RON, in cretere cu 30.6% faa de perioada similara din 2023. Venitul net din dobanzi a crescut, in perioada mentionata cu 19.5%, pana la 3.19 mil. RON. Venitul net din comisioane a crescut si el, cu 12.9%, la 817 mil. RON.

Scadere: ARO Palace Brasov a obtinut un profit net de 1.94 mil. RON in primele trei trimestre din 2024, dupa un rezultat de 34.7 mil. RON in acelai interval de anul trecut. Veniturile au ajuns la 25.3 mil. RON, in coborare cu 65% de la an la an.

Tranzactie: Vodafone Romania si Digi Communications cumpara impreuna Telekom Romania Mobile de la grupul elen Hellenic Telecommunications Organization (OTE), actionarul majoritar al companiei.

Dezamagire: Eli Lilly a ratat asteptarile Wall Street privind veniturile in trimestrul al treilea, ceea ce a dus la scaderea actiunilor. De asemenea, producatorul de medicamente si-a redus previziunile privind profitul si veniturile pentru intregul an.

...x2: Caterpillar a ratat previziunile privind profitul si veniturile pentru trimestrul al treilea, din cauza scaderii cererii din sectorul industrial. De asemenea, compania a avertizat ca rezultatele intregului an vor fi usor mai mici decat previziunile anterioare.

Scumpiri: Inflatia din zona euro a atins 2% in octombrie, depasind previziunile si crescand de la 1.7% in septembrie, din cauza preturilor mai mari la servicii si alimente.

Peste orice asteptari: Shell a avut un trimestru exceptional, in timp ce rivalul TotalEnergies a trecut printr-un trimestru dificil. Profitul trimestrial al Shell a atins 6 mld. USD, depasind previziunile cu 12%, rezultatele mai slabe din rafinarea petrolului si trading fiind compensate de cresterea vanzarilor de GNL.

Profita de vacante: Booking Holdings a obtinut un profit trimestrial de 83.89 USD pe actiune, depasind estimarile. Rezultatul a crescut de la 72.32 USD in urma cu un an.

STIAI CA?

Apropo de vacante. Uber Technologies poarta discutii pentru o oferta de preluare a companiei de rezervari Expedia Group. Nu este clar daca va avea loc o achizitie, negocierile fiind inca la inceput, insa tranzactia ar extinde considerabil portofoliul de servicii al Uber.