Top performer - Trade Talk 28 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 4 noiembrie 2024 12:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Stiti acel mesaj, dinaintea decolarii, despre mastile de oxigen:…in cazul putin probabil in care? Ei bine, la fel sta treaba si la TradeTalk. In cazul putin probabil in care, nu ati observat pana acum, autorii acestui newsletter au abordat de-a lungul anilor preponderent subiecte externe, cu un focus pe Wall Street. Ne recunoastem astfel bias-ul de a scrie despre Powell in loc de Isarescu, sau despre S&P 500 in loc de BVB. Dar, exista si anumite momente cand, companiile din Romania merita sa ia prim planul celor de pe Wall Street. Astazi, iesim din zona noastra uzuala de analiza si discutam despre Top Performer-ul din 2023 de pe BVB, Aquila, care tocmai a raportat rezultatele financiare.

Istoria companiei de aproape 3 decenii (contemporani cu TradeVille) se leaga inca de la inceputuri de nume mari din industrie precum Unilever, care a devenit un partener de drum lung. Aquila distribuie majoritatea produselor pe care le folosim de zi cu zi. Fie ca e vorba de produse de curatenie, de bacanie, de dulciuri pe care nu vrem sa recunoastem ca le avem in sertarul de la birou, fie de mancarea preferata a patrupedelor, compania isi propune sa distribuie macar cate un produs in casa fiecarui roman. Pentru a face fata cu brio, compania dispune de 67,000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comert cu amanuntul al bunurilor de larg consum, acoperind 90% din piata.

Afacerea de familie pornita la inceputul anilor 90' a devenit intre timp un ambasador pentru Romania. Succesul inregistrat pe piata locala a dus la extinderea business-ului si peste granita, o data cu achizitionarea unei companii din Republica Moldova. Dupa cel mai mare IPO al unei companii romanesti antreprenoriale din 2021 de la BVB, BERD a vazut potentialul si a venit cu o finantare de 10 mld. EUR, cu optiunea de a cumpara 5% din actiunile companiei. Totodata, succesul local nu a fost trecut cu vederea nici in strainatate, compania facand parte din indicele FTSE Global Micro Cap. Ne uitam un pic si pe actionariatul companiei, unde observam, ca doua mari fonduri de pensii, Allianz SE si NN Group NV detin impreuna 15% din capitalul social.

Aquila are planuri marete inca de la listarea la BVB. Compania si-a propus dublarea EBITDA in 5 ani de zile. Ne uitam putin peste cifre si observam ca atat cifra de afaceri cat si EBITDA s-au dublat deja in intervalul 2018-2022. Astfel rata de crestere CAGR este in ambele cazuri peste 20%. De mentionat este si felul in care compania tinteste aceste cresteri: pe de o parte, prin dezvoltarea brandurilor proprii (Gradena, LaMasa, Yachtis) iar, pe de alta parte, printr-o campanie de M&A; 2023 ar putea fi anul in care Aquila iese la vanatoare, asa cum ii sugereaza si numele. Intr-o perioada incerta din punct de vedere economic, compania dispune de finantarea necesara pentru a negocia un pret optim. La fel ca si in cazul gigantilor din big tech, Apple, Amazon, Alphabet, sau Meta, compania autohtona a observat trendul de M&A pentru imbunatatirea produselor oferite, si sta la panda pentru o prada care sa o ajute sa-si mareasca cota de piata.

Liderul pietei de distributie din Romania da dovada si de o buna adaptabilitate cand vine vorba de trenduri. Astfel, compania a demarat un proces de sustenabilitate prin investitii in centrale fotovoltaice, are in plan reinnoirea flotei pentru a-si scadea amprenta asupra mediului inconjurator si cel mai important, exceleaza in domeniul transparentei fata de investitori, fiind premiata de Vektor. Totodata, trendul post-pandemic al consumatorilor de a aloca o parte mai mare din buget catre iesitul in oras, a determinat compania sa-si extinda aripile si in zona de HoReCA, unde marjele sunt mult mai apetisante.

Ultimele rezultate financiare publicate ieri au marcat un profit record (85 mil. RON, +20% vs. 2021) si depasirea pragului de 2 mld. RON pentru cifra de afaceri. Dublarea EBITDA pana in 2026 a fost pusa din nou pe lista de obiective alaturi de reducerea cu 10% a emisiilor de carbon. Ne aruncam un ochi si pe cresterea segmentului de branduri proprii (+43% vs. 2021), care isi continua trendul. Iar, daca vreti sa aflati mai multe despre aceste produse, Ziua Investitorului organizata anual, este un bun prilej.

Daca ne uitam pe grafic putem observa, la fel cum sugereaza si titlul, ca Aquila este top performer-ul de la BVB la inceputul acestui an, marcand o crestere de aproximativ 20% in primele 2 luni, comparativ cu doar 5.5% pentru indicele BET. Totodata, pretul actiunii se situeaza peste linia de 200 SMA (despre care am discutat intr-o alta editie a acestui newsletter) pentru prima data de la listare. Acesta linie reprezinta un important nivel de suport in viitor. Totodata, din punctul de vedere al investitorilor, pretul actiunii este inca la un discount de peste 27% fata de pretul de la IPO.

Aquila are in ADN impartirea profitului cu investitorii. Chiar daca compania este listata doar din 2021 pe bursa locala, dividendele si actiunile gratuite nu au intarziat sa apara. Intr-o perioada in care tot mai multe companii, printre care bancile in mod special, au anuntat oprirea dividendului, Aquila isi propune alocarea a 40% din profit pentru aceasta operatiune. Spre exemplu, in 2022, randamentul dividendului s-a situat in jurul valorii de 4.2%.

Astazi nu am vorbit de Amazon, Walmart sau Apple, dar povestea Aquila se aseamana in multe privinte cu cea a marilor companii de peste ocean. Pozitia financiara, cresterea din ultimii ani, adaptabilitatea la noile trenduri si posibilitatea extinderii liniei de business prin M&A sunt motive intemeiate pentru a discuta intr-o noua editie despre acest lider autohton. Ne luam ramas bun pentru moment, cu gandul la un espresso si o ciocolata si vedem ce este in trend astazi pe burse.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

France-flation: Ultimele date despre inflatia din Franta si Spania au surprins analistii, ca urmare a faptului ca trendul descendent s-a inversat in februarie, ca urmare a cresterii preturilor alimentelor si a celor din sectorul de servicii. Stirea vine in contextul in care indicii europeni incepusera saptamana pe verde (STOXX Europe 600 +1.1%). Saptamana trecuta a marcat la fel ca si in cazul indicilor de peste ocean, cea mai prost randament pe parcursul a 5 sedinte de la inceputul anului.

Rafturi goale: Daca vi se pare ca supermarketurile din strainatate sunt intotdeauna mai bine aprovizionate fata de cele autohtone, acest trend nu mai este valabil in Marea Britanie. Cele mai mari lanturi de supermarketuri au anuntat rationalizarea anumitor fructe si legume. Spre exemplu, gigantul Tesco a limitat cumpararea de rosii, castraveti si ardei la doar 3 bucati/client. Decizia vine in contextul in care fermierii britanici s-au plans de cresterea facturilor la energia electrica, care le-a redus capacitatea de a creste anumite fructe si legume in sera. Totodata, vremea neprielnica din sudul continentului si nordul Africii a accentuat aceasta criza.

Artificial networking: Companiile de social media, Meta si Snap au anuntat planuri pentru incorporarea tehnologiei bazate pe inteligenta artificiala in platformele lor. Astfel, Zuckerberg a anuntat formarea unei echipe pentru a accelera acest proces. In viitor, Meta se asteapta sa foloseasca AI atat in zona de text, imagine dar si video pentru a putea fi inclusa in toate platformele pe care le detine. Totodata, cei de la Snap au anuntat intergrarea unui chatbot dezvoltat de OpenAi pentru clientii Snapchat+, care vor beneficia de recomandari pentru cadouri, idei de excursii sau retete culinare.

Zoom out: Compania de video conferinte Zoom, a anuntat rezultate financiare peste asteptarile Wall Street la inchiderea sedintei bursiere de aseara. Pentru trimestrul precedent, compania a anuntat un profit de 1.22 USD/actiune in urma unei cifre de afaceri de 1.12 mld. USD. Totodata, previziunile pentru trimestrul actual sunt peste rezultatele obtinute anul trecut in aceeasi perioada. Dupa publicarea raportului, pretul actiunii a inregistrat o crestere de 5%. Si daca tot am pomenit de raportari, alt retailer iese la tabla azi, si anume Target.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Efectele suprataxarii: Romgaz (SNG) a inregistrat un profit net de 2.5 mld. RON in 2022, reprezentand o crestere cu aproximativ 33% fata de rezultatul aferent anului precedent. Cifra de afaceri s-a majorat cu 128% fata de nivelul atins in 2021. Dar, marjele realizate ale profitului net consolidat au fost in scadere fata de nivelul inregistrat anul trecut ca urmare a suprataxarii segmentelor de activitate. Compania a platit in cursul anului 2022 cca. 7.9 mld. RON ca taxe suplimentare, acestea reprezentand mai mult de jumatate din cifra de afaceri generata de companie.

Hidro-valuation: Hidroelectrica, cea mai asteptata listare de la BVB a anuntat venituri de 9.1 mld. RON (+40% vs 2021) si un profit net de 4 mld. RON (+32.7% vs. 2021) conform raportului FP. Desi vanzarea de energie electrica a scazut cu 16%, cresterea pretului mediu de vanzare cu aproximativ 65% a dus la rezultate istorice pentru companie. Luand in calcul aceste rezultate si evaluarea pe care o acorda KPMG de 55 mld. RON, in prezent, Hidroelectrica se tranzactioneaza de la 14 x profitul net.

One promise: Dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE) a raportat o cifra de afaceri consolidata de 1.2 mld. RON in 2022, in crestere cu aproximativ 4% fata de anul precedent. Profitul brut a inregistrat o scadere cu 5% fata de 2021 ca urmare a investitiilor recente. Compania s-a declarat multumita de rezultatele obtinute in ciuda dificultatilor intampinate in 2022. Pentru 2023, se asteapta reinvestirea profiturilor si mentinerea politicii de dividende semestriale.

Profit dublu: Transportatorul national de gaze naturale Transgaz (TGN) a anuntat un profit net de 369 mil. RON, aproape dublu fata de cifra obtinuta in 2021 (187 mil. RON). Veniturile companiei au crescut cu 15% in 2022 ajungand la suma de 1.57 mld. RON.

STIAI CA...?[edit | ]

Aquila transporta bunuri in fiecare luna pe o distanta de peste 2.5 mil. de kilometri, adica distanta de 3x pana la Luna si inapoi!