Frenemies - Trade Talk 09 martie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 4 noiembrie 2024 12:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

La nivel declarativ relatiile dintre SUA si Uniunea Europeana se afla intr-un moment excelent. Dar, cand vine vorba de bani, chiar si cei mai buni prieteni pot deveni competitori. Europa a fost in ultima perioada un adevarat lider in promovarea sustenabilitatii si a proiectelor care vizeaza reducerea emisiilor de carbon. Daca ar fi sa fim un pic rautaciosi, nici nu le-a fost prea greu, avandu-l pe Trump de partea cealalta a oceanului, care considera ca incalzirea globala nu reprezinta un pericol real. Dar, venirea democratilor la putere, si introducerea Inflation Reduction Act (IRA) de catre Presedintele Biden a schimbat datele problemei. Pe de o parte, SUA devine aliatul Europei in combaterea incalzirii globale, dar pe de alta parte, aceasta miscare are un efect negativ asupra perspectivelor de business pe batranul continent.

Prin IRA, un acronim nevazut cu ochi buni in Europa, Biden a pus la bataie 369 mld. USD pentru companii sub forma de subventii si reduceri de taxe. Ca sa punem lucrurile in perspectiva, suma oferita acestor companii este  aproape jumatate din cea stransa de UE pentru redresarea economiei in 2020 dupa izbucnirea pandemiei. Astazi discutam despre vizita Ursulei von der Leyen la Washington in contextul in care tot mai multe companii urmaresc circuitul banilor si ar putea lasa Europa balta. Printre ele se numara Tesla, Volkswagen, Enel, EDP si Solvay. Acest lucru ar putea duce la o incetinire a inovatiei dar si la pierderea de locuri de munca.

Scopul vizitei este de a gasi un compromis cu privire la aceste subventii. Din punctul de vedere al Europei, si pe buna dreptate ne permitem sa spunem, cei din SUA se folosesc de aceasta initiativa pentru a-si proteja interesele si pentru a atrage productia in tara. Putem spune ca acesta este un pas clar spre protectionism, mai aproape de sloganul lui Trump, Make America Great Again decat de planurile de cooperare si globalizare. Analistii considera ca vizita aceasta nu va schimba datele problemei, dar ar putea aduce un compromis important pentru europeni: calificarea companiilor europene pentru subventiile provenite din IRA in cazul in care furnizeaza o parte din materiile prime necesare in SUA pentru procesul de productie.

Pana aflam deznodamantul discutiilor care vor avea loc vineri, trebuie sa mentionam si de competitia dintre cele doua continente cu privire la industria semiconductorilor. In acest nou front, avem pe de o parte Chips Act in SUA, care pune la bataie 53 mld. USD cu scopul de a crea infrastructura necesara pentru dezvoltarea de chipuri de ultima generatie pana in 2030, iar pe de alta parte, fonduri de 43 mld. EUR in Europa. In SUA, principalele beneficiare vor fi Intel, Taiwan Semiconductors si Samsung Electronics care au anuntat planuri pentru fabrici in Arizona, Tehas si Ohio. Fondurile vin cu cateva conditii interesante, printre care impartirea profiturilor cu guvernul, limite pentru stock buybacks si dividende si totodata folosirea fortei de munca sindicalizate.

In Uniunea Europeana, Intel deja are planuri marete de extindere in Germania, Irlanda si Franta, cu scopul de a-si recapata cota de piata, care s-a erodat in ultimii ani. Interesant este faptul ca, cei de la Intel incearca sa obtina chiar mai mult decat li se cuvine. In aceasta saptamana, compania americana a solicitat statului german o subventie extra de aproximativ 5 mld. EUR (deja primise aprobare pentru 7 mld. EUR) pentru a putea demara planurile cu fabrica din Magdeburg. Se pare, ca, o data cu inflatia, costurile de constructie au crescut atat de mult, incat planul initial a fost dat peste cap cu aproximativ 13 mld. USD. Intel spera astfel sa acopere cel putin 40% din costuri prin fonduri europene sau locale. Compania a anuntat ca accepta si scutiri de taxe sau tarife preferentiale pentru energia electrica in acest demers.

Competitia dintre SUA si Uniunea Europeana ofera companiilor din 2 sectoare importante, cel de semiconductori si cel de sustenabilitate, oferte de nerefuzat, in contextul in care tot mai multe companii s-au plans de cresterea costului creditarii. Cand doi se cearta, al treilea castiga, iar, acest lucru este valabil pentru companiile mentionate mai sus, care pot negocia contracte avantajoase cu ambele entitati.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Listeaza-ti compania la BVB prin TradeVille: Programul PNRR acopera 70% din costurile listarii actiunilor companiei dumneavoastra la BVB. Plafonul maxim de finantare pentru piata AeRo este de 25,000 EUR, si pentru piata principala de 200,000 EUR. Acestea acopera costurile cu consultantii si autoritatile pietei de capital din Romania. Aplicatiile pot fi depuse pana pe 6 aprilie, si o echipa dedicata va sta la dispozitie la TradeVille. Pentru mai multe detalii, folositi acest link.

Going Dutch: Tarile de Jos se alatura SUA in confruntarea de la distanta cu China. Astazi, guvernul a anuntat un set de restrictii cu privire la exportul de tehnologie in sectorul de semiconductori. ASML, cea mai mare companie de tehnologie din Europa, si totodata un furnizor important pentru aceasta industrie nu a fost mentionata in mod direct. Ramane de vazut in ce masura va fi afectata compania, care a colaborat cu parteneri din China in ultimii ani.

Job vacancies: Numarul de locuri de munca disponibile din SUA continua sa se situeze la un nivel ridicat de aproape 11 mil, marcand doar o scadere usoara fata de ultimul raport din decembrie. Un calcul simplu, ne arata ca in momentul de fata, avem parte de o piata a fortei de munca in care angajatii fac legea, avand in medie 1.9 joburi vacante pentru fiecare aplicant. Ultimele date vor fi analizate de FED la urmatoarea intalnire de la mijlocul lunii, pentru a determina rata de crestere a dobanzii de referinta.

Downgrade: Dupa un raliu fulminant de la inceputul anului (+70%), Tesla primeste un downgrade din partea analistilor de la Berenberg, punand liderul din piata de EV in segmentul Hold. Pe termen lung insa, analistii continua sa fie optimisti cu privire la prospectele companiei, si ofera un pret tinta de 210 USD. Totodata, compania este investigata pentru desprinderea completa a volanului de coloana de directie in timpul conducerii pentru Model Y produs in 2023. Acest lucru a fost raportat de 2 proprietari care au primit noile boliduri fara un...surub. In sedinta de ieri de pe Wall Street de ieri, pretul actiunilor Tesla a scazut cu 3%, la 182 USD.

Telefon in miez de noapte: Credit Suisse a amanat prezentarea raportului anual din cauza unei cerinte din parte Securities and Exchange Commission, care are niste semne de intrebare legate de situatiile financiare din 2019 si 2020. Banca elvetiana sustine ca acest lucru nu va schimba in nici un fel raportul prezentat pe 9 februarie. Din nefericire, inca o stire negativa vine chiar in momentul in care pretul actiunii se zbate in jurul minimului istoric.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Eco profits: Norofert (NRF), producator de inputuri pentru agricultura ecologica si trading cu cereale a obtinut in 2022 un profit net de 10.6 mil. RON (+49.1% vs.2021) si o cifra de afaceri de 77.4 mil. RON (+57.9% comparativ cu anul precedent). Compania se asteapta la imbunatatirea marjei de profitabilitate incepand cu primul trimestru din 2023, cand se prevede o normalizare a preturilor din sector. Cresterea cheltuielilor comparativ cu 2021 a fost pusa pe seama costurilor cu materiile prime si transportul, acestea fiind influentate in mod direct de razboiul din Ucraina si de inflatie.

STIAI CA?[edit | ]

30% din bugetul Uniunii Europene in perioada 2021-2027 va fi folosit pentru combaterea incalzirii globale.