Navigand spre profit - Trade Talk 12 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 4 noiembrie 2024 12:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Sa ne plangem, a devenit in ultimii ani sport national. Chiar in weekend, l-am ascultat pe Dan Petrescu cum se plangea ca zidul a stat un pic cam departe la lovitura libera executata de Florinel Coman... Ne plangem si de faptul ca avem o tara frumoasa, cu toate formele de relief dar pe care nu stim sa o exploatam. Avem un litoral pe care alte tari doar si-l pot imagina, dar turisti mai putini decat intr-o insula mica din Mediterana, un lant muntos care acopera jumatate din tara, dar partii de schi cat intr-un sat din Austria...Avem si Dunarea, raul care traverseaza cele mai multe capitale din lume si totodata care a stat la baza mai multor imperii precum cel Roman, Habsburgic sau Otoman. Cand vine vorba de Dunare, avem o companie autohtona care ne pune in prim plan, asa ca nu avem de ce sa ne plangem macar in acest domeniu. Astazi, discutam in TradeTalk despre TTS, unul dintre cei mai mari transportatori de marfuri pe ape interioare din bazinul Dunarii. Compania detine cea mai mare flota fluviala din regiune, avand o capacitate de transport de peste 800,000 de tone, macarale plutitoare si terminale portuare proprii atat in Constanta cat si in alte 7 porturi fluviale dunarene.

Autorii acestui TradeTalk s-au intalnit la ZF Capital Markets Summit luna trecuta cu domnul Gabriel Techera, director pentru guvernanta corporativa si relatia cu investitorii. Relaxat, si cu zambetul pe buze, acesta ne-a explicat de ce TTS isi continua cu succes afacerea inceputa cu aproape 3 decenii in urma. Ultimii 3 ani, caracterizati de pandemia Covid-19, de problemele din lantul de aprovizionare, de un razboi chiar la granitele Romaniei, de seceta, si de o inflatie rampanta, au aratat din plin adaptabilitatea companiei. Aruncam un ochi pe rezultatele financiare preliminare individuale unde putem observa o crestere cu 65.8% a cifrei de afaceri fata de 2021 si un profit net mai mare cu 149% fata de anul precedent. Principalul factor care a stat la baza acestor rezultate record a fost deschiderea de noi rute logistice organizate pentru operearea de fluxuri cu valoare adaugata mare. Flexibilitatea operationala a permis TTS sa aloce rapid flota disponibilizata catre noi lanturi logistice, deschizand doua terminale de geamanduri in rada interioara a portului Constanta. Domnul Techera explica ca, acoperirea geografica permite permutarea operatiunilor in directia care asigura cresterea. Spre exemplu, daca nu sunt recolte bune, activitatea se muta pe zona de import, sau in alta tara. In ceea ce priveste inflatia, TTS este protejata de clauze contractuale de tip hedging, si nu este afectata de cresterea dobanzilor, politica de contractarea a creditelor fiind determinata doar de o oportunitate majora, sau in cazul unei dobanzi exceptionale oferite de banci.

TTS navigheaza cu bine si pietele financiare, acolo unde compania face parte din BET, dar si din indicele FTSE Global Micro Cap, inca din decembrie 2021, la doar cateva luni dupa listarea de la BVB. Includerea atat de rapida in acest indice a fost un semnal pozitiv din partea investitorilor. Anul acesta, actiunile TTS au fost incluse si in ROTX, unde au fost acceptate companiile care au cele mai mari capitalizari si cea mai buna lichiditate de la Bucuresti. Ne uitam un pic si pe evolutia pretului actiunii in ultima perioada, si putem observa ca TTS este 1 dintre cele 4 companii care au inregistrat cresteri anul trecut, depasind randamentul BET cu peste 12%. Dinamica pretului din ultimele 12 luni, plaseaza TTS pe podiumului actiunilor din BET, cu o crestere de peste 30%. Acest lucru este confirmat si de cei de la Erste, care continua sa ofere un 'BUY' rating companiei si pentru acest an, si totodata un pret tinta de 14.4 RON, cu 8% mai mare decat cel din prezent. Si cei de la Simply Wall Street, observa ca randamentul capitalului investit in cazul TTS este de 16% comparativ cu media globala din acest sector de doar 11%.

TTS afirma ca 2023 va fi un an cu investitii record, dupa 2022 cand compania a inregistrat rezultate istorice. In doar cateva luni, compania a demarat un M&A sustinut, in ciuda faptului ca astfel de oportunitati nu apar foarte des in acesta industrie. Achizitionarea Decirom pentru suma de 21.8 mil. EUR va permite scarea operatiunilor grupului in perioada urmatoare. Totodata, TTS investeste 5 mil. EUR intr-un program de construire de barje tip Europa 2. Aceasta investitie va conduce la cresterea eficientei in exploatarea flotei de nave nepropulsate, ceea ce se va reflecta in rezultatele operationale consolidate ale grupului.

Compania este un model cand vine vorba de relatia cu investitorii, deruland un program de comunicare 100% online, ceea ce ii permite sa ii tina informati in timp real despre ultimele noutati. La IPO, compania avea aproximativ 2,000 de investitori, dintre care jumatate au iesit pe parcurs, dar au fost inlocuiti de alti noi 3,000. Acest lucru creeaza lichiditate, un lucru greu de obtinut la bursa autohtona. Intr-un mediu investitional dominat de noile standarde ESG, compania considera ca transportul pe apa ramane cel mai eficient din punct de vedere energetic avand cei mai buni parametrii de emisii comparativ cu alte solutii.

Ne luam ramas bun de la Dunare si de la povestea de succes a TTS nu inainte de a vorbi si de politica de dividende a companiei. In ciuda faptului ca TTS apasa pedala de acceleratie a investitiilor in acest an, compania a propus acordarea unor dividende in valoare de 33 mil. RON, o suma cu aproximativ 85% mai mare decat in 2021. Raportat la pretul de deschidere de astazi, randamentul dividendului de 0.55 RON/actiune este de aproximativ 4.12%. Notam si faptul ca in acest an suma alocata ca procent din venitul net este de doar 18% comparativ cu 27% anul trecut, din cauza politicii de investitii.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Chips: Vanzarile globale de semiconductori au scazut cu 4% in luna februarie comparativ cu luna precedenta atingand valoarea de 39.7 mld. USD. Comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, se inregistreaza o scadere cu aproape 21%. De notat este faptul ca cele mai mari scaderi se inregistreaza chiar in tarile care se dueleaza pentru suprematie: SUA (-14.8%) si China (-34.2%).

Planes: Boeing a anuntat ca a reusit sa livreze 64 de avioane in ultima luna, cea mai mare cifra din decembrie 2022. Stirea vine in contextul in care compania a reinceput sa livreze modelul 787 Dreamliner incepand cu mijlocul lunii trecute. Cel mai bine vandut model a ramas 737 MAX, iar, compania se asteapta sa livreze peste 400 de astfel de aeronave pana la sfarsitul anului. United Airlines, Air India si 2 companii din Arabia Saudita asteapta cu sufletul la gura livrarile de 787 Dreamliner. Atat Boeing cat si Airbus continua sa intarzie cu livrarile din cauza problemelor din lantul de aprovizionare care continua sa se imbunatateasca dupa pandemie.

EV: Ford se pregateste de o noua investitie in zona de EVs. Compania pune la bataie 1.3 mld. USD pentru a transforma o fabrica din Canada intr-un hub de productie pentru vehicule electrice. Compania se asteapta ca noua fabrica sa inceapa productia din al doilea trimestru al anului urmator. Pana in momentul in care va produce doar EVs, fabrica din Canada va continua sa produca modelele pe carburanti, Edge si Lincoln Nautilus. Daca tot am pomenit de EVs, agentia pentru protectia mediului din SUA va propune astazi noi reguli pentru a incuraja reduceri radicale ale emisiilor vehiculelor, care vor aduce de la sine un boost pentru vanzarile de masini electrice. Decizia de azi se asteapta sa contribuie la obiectivul lui Joe Biden prezentat inca din 2021, de a ajunge la aproximativ jumatate din totalul de masini noi vandute pana in 2030 sa fie EV sau hibride plug-in.

Global economy: Fondul Monetar International (FMI) ramane pesimist cu privire la cresterea economica mondiala. Pentru acest an, FMI se asteapta la o crestere de doar 2.8% si de 3% pentru 2024, sub consensul din ianuarie. Chiar si pentru aceste cresteri modeste, care sunt cele mai mici din ultimii 30 de ani (crestere prognozata de doar 3% anuala in urmatorii 5 ani), FMI considera ca pentru a atinge acest prag, este nevoie ca, recenta criza din sectorul financiar sa fie tinuta sub control.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Efectul Fidelis: Ultimele date oferite de ASF arata ca la BVB numarul total de conturi de tranzactionare era de aproximativ 134,000, reprezentand o crestere de 61% fata de sfarsitul anului 2021 (83,000 de conturi). Potrivit Fondului de Compensare a Investitorilor aceasta dinamica a fost determinata de includerea obligatarilor Fidelis dar si a clientilor din private banking. Totodata, ASF observa doar 40,000 de conturi active (cel putin o tranzactie inregistrata in ultimele 6 luni).

STIAI CA?[edit | ]

Transportul marfurilor pe rauri dateaza inca din perioada Egiptului antic, cand Nilul era o parte esentiala a economiei si a dezvoltarii imperiului. Totodata, romanii foloseau Tibrul pentru a transporta marfuri din Umbria la Roma, dar in prezent raul nu mai este folosit decat in scopuri turistice.