Slow fashion - Trade Talk 06 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 4 noiembrie 2024 12:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Astazi vorbim despre lucruri mai putin noi, la propriu. Despre piata bunurilor de lux am discutat recent, dar exista si o piata emergenta care poate parea inca surprinzatoare pentru unii dintre noi: luxul second-hand.

Piata hainelor si accesoriilor la mana a doua creste puternic, atat pe segmentul produselor mass-market, cat si pe cel al articolelor exclusiviste. Avansul pietei de moda second-hand este sustinut in mare parte de platforme online, ca eBay, care a inregistrat anul trecut o crestere de 24% a numarului de companii de pe asa-numita piata a modei circulare.

Estimarile realizate de platforma ThredUp indica o crestere a pietei globale de moda second-hand cu aproape 24% in 2022 si de peste 18% in acest an, cand ar urma sa ajunga la 119 mld. USD. Pana in 2026, piata globala de haine si accesorii la mana a doua ar putea ajunge la 218 mld. USD.

Chiar si brandurile din zona fast fashion sunt atrase de acest nou trend. In toamna, brandul Zara, detinut de Inditex, a anuntat ca vor intra pe piata hainelor second-hand, si vor incepe sa ofere servicii de reparatii, revanzare si donare a hainelor in Marea Britanie. Scopul este ca acest program sa fie extins si in alte tari, dupa ce va fi testat pe piata britanica. Anterior, in 2021, Sellpy, magazin online de haine si accesorii second-hand, controlat de retailerul suedez Hennes & Mauritz H&M, a anuntat extinderea pe 20 de noi piete, inclusiv Romania.

In cazul articolelor de lux, piata second-hand, de 24 mld. USD, accelereaza de patru ori mai repede. O surpriza majora a venit recent de la Rolex, care a anuntat ca va autoriza anumiti dealeri din Europa, prin certificate de autenticitate, sa vanda ceasuri second-hand. Este de asteptat ca anuntul facut de Rolex sa schimbe practicile actuale si alte branduri de lux sa ii urmeze exemplul. Fondatorul Massena LAB crede ca produsele la mana a doua certificate vor fi in centrul atentiei in 2023, in special in cazul brandurilor mari ca Omega sau Cartier, brand detinut de Richemont GDR.

Cu siguranta ca, partial, cererea mai mare pentru articole second-hand are legatura si cu preturile mai mari pentru produsele noi. Dar cresterea puternica pe segmentul hainelor si accesoriilor second-hand de lux arata ca articolele la mana a doua se adreseaza tot mai mult si celor fara lipsuri financiare. Grija fata de mediu si ideea de a recicla hainele sau de a le repara pentru a le oferi o noua viata reprezinta schimbari de mentalitate si de atitudine, mai ales pe piete bazate puternic pe consum, cum este cea nord-americana.

TOP TRENDING[edit | ]

Logistica: Teraplast (TRP) a deschis un nou depozit, in Galati, care va deservi zona de sud-est a Romaniei. Dupa deschiderea noului depozit, compania ajunge la 8 centre de distributie: 7 in Romania si 1 in Ungaria. Depozitul nou are o suprafata totala de 6,500 metri patrati.

Noi concedieri in tehnologie: Dell Technologies, care se confrunta cu o cerere mai mica de PC-uri, va elimina 6,650 de locuri de munca. Reducerile de personal reprezinta aproximativ 5% din forţa de munca globala a Dell. Dupa un avans  in perioada pandemiei, Dell şi alţi producatori de hardware se confrunta cu o scadere a cererii. In aceste conditii, compania considera ca masurile anterioare de reducere a costurilor, inclusiv o pauza in ceea ce priveşte angajarile, nu mai sunt suficiente.

Ultra expensive: Apple ia in calcul sa lanseze, in 2024, un nou tip de iPhone, iPhone Ultra, potrivit Bloomberg. Acesta ar urma sa fie mai performant ca celelalte modele, inclusiv Pro Max, si, evident, mai scump. Compania este in discutii interne cu privire la lansarea noului model, dupa ce, recent, Tim Cook le-a spus investitorilor ca fanii Apple ar putea fi probabil convinsi sa cheltuiasca mai mult pentru cel mai performant model de iPhone.

Platesti si castigi?: Creatorii de conţinut de pe Twitter vor putea castiga bani la fel ca cei de pe platforma YouTube detinuta de Alphabet. Conditia este sa fie abonaţi la Twitter Blue, abonamentul cu plata al platformei. Desi nu a dat inca toate detaliile, Elon Musk a anuntat ca abonatii vor primi o parte din veniturile generate de reclamele afisate.

New alliance: Nissan si Renault au dezvaluit detaliile unei reorganizari majore a aliantei lor de 24 de ani. Cele doua firme au anuntat o reechilibrare a relatiei, convenind ca Renault isi va reduce participatia la Nissan. In cadrul acordului, Nissan va prelua o participatie la Ampere, unitatea emblematica a Renault pentru masini electrice. In urma acestui acord, Renault isi va reduce participatia la Nissan, de la peste 43% la 15%, nivel egal cu participatia pe care Nissan o detine la omologul sau francez. Si cel de-al treilea membru al aliantei, Mitsubishi, vrea sa devina investitor in Ampere.

STIAI CA?[edit | ]

Rolex a fost prima companie care a creat un ceas rezistent la apa, in 1926. Este vorba despre colectia Oyster, care exista si in prezent. Ceasurile sunt rezistente si la praf, deci ideale pentru piata second-hand.