In cautarea eficientei - Trade Talk 13 februarie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 4 noiembrie 2024 12:27, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Se spune ca eficienta este o forma avansata de lene, iar la Meta, compania mama a Facebook, sensul acestei zicale pare putin rastalmacit.

Inceputul “Anului eficientei” pare sa ii gaseasca stand degeaba pe o parte dintre angajatii Meta, din cauza unor probleme de planificare a bugetelor.  Motivul pentru care Meta a amanat finalizarea bugetelor unor echipe pare a fi pregatirea unei noi runde de concedieri. In acest context, in ultimele saptamani, echipele Meta s-au confruntat cu o lipsa de claritate legata de banii si numarul de persoane pe care pot conta, potrivit unor angajati care au stat de vorba cu Financial Times. Lipsa clarificarilor necesare se traduce prin oameni care stau momentan degeaba, asteptand, desi isi incaseaza salariile.

Totul se petrece in contextul in care, la inceputul lunii, CEO-ul Mark Zuckerberg a numit anul 2023  ”Anul eficientei”. In noiembrie, Meta a anuntat ca va renunta la circa 11,000 de angajati, iar acum pare sa planifice un nou val de disponibilizari. Gigantul a cheltuit peste 3.7 mld. USD pentru eforturi de restructurare in 2022, inclusiv cu plati compensatorii pentru angajati, precum si pentru rezilierea anticipata a unor contracte de inchiriere de birouri. In 2023, Meta ar putea avea cheltuieli de restructurare suplimentare pe masura ce continua eforturile de eficientizare.

Asa acum am scris si in TradeTalk-urile anterioare, companiile din industria tehnologica se confrunta cu un val de concedieri, alimentat de angajarile masive din perioada pandemiei.

Exista insa si un gigant are a reusit sa eludeze concedierile furtunoase care au maturat celelalte companii majore: Apple. Producatorul iPhone a inghetat angajarile la finalul anului trecut, insa situatia este mai buna decat in cazul competitorilor, care au tinut prima pagina a publicatiilor cu taierile agresive de locuri de munca.

Exista cel putin un motiv important pentru care Apple se confrunta cu presiuni mai mici decat alte companii din domeniul tehnologiei pentru a reduce numarul de locuri de munca. In primul rand, a angajat mai putin si mai eficient. In timpul angajarilor alimentate de pandemie, Apple a crescut numarul de locuri de munca cu numai 19.7%. Spre comparatie, Microsoft, care da afara 10,000 de oameni, a majorat forta de munca cu peste 53%, iar Meta cu peste 92%. In cazul Salesforce, care a anuntat de asemenea disponibilizari, numarul de angajati a crescut de peste doua ori. Pe langa faptul ca a angajat mai cumpatat, Apple a generat venituri mult mai mari pe fiecare nou angajat, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Made in India: Renault şi Nissan investesc 600 mil. USD in India. Investitia va crea cel putin 2,000 de locuri de munca la Renault Nissan Technology & Business Center din orasul Chennai. In plus, uzina de la Chennai va deveni neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in 2045. Companiile au in plan sa dezvolte si produca in India 6 modele noi, inclusiv doua electrice.

...and for India: Si Boeing intensifica investitiile in India, in contextul in care constructorul american de avioane se pregateste pentru o comanda uriasa de la Air India. Astfel, Boeing va investi echivalentul a circa 24 mil. USD intr-un parc logistic si va infiinta separat un centru de asistenta pentru companiile aeriene in apropiere de New Delhi.

Cheltuieli de divort: Nu numai Kim Kardashian s-a despartit de Kanye West. Adidas ar putea pierde venituri de aproximativ 1.2 mld. EUR in 2023 din cauza stocurilor navandute de produse Yeezy, brandul rapperului şi designerului de moda Ye (Kanye West). Compania a rupt in toamna colaborarea, veche de 9 ani, cu celebrul rapper din cauza comentariilor antisemite ale acestuia si nu va mai comercializa articole sub brandul Yeezy.

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Afaceri in crestere: Bittnet (BNET) a raportat afaceri de peste doua ori mai mari pentru 2022, comparativ cu 2021, dar profitul net a scazut cu 57%. Afacerile grupului au ajuns astfel la 263.3 mil. RON. Pentru 2024, compania tinteste afaceri de 500 mil. RON.

Fabrica noua: Chromosome Dynamics (CHRD) anunta eliberarea de catre ONRC a documentelor legale pentru firma Rizom Agribusiness, la care Chromosome Dynamics are o participatie de 20%. Noua companie va produce fertilizant pentru Agricola, iar valoarea investitiei se ridica la 2 mil. EUR.

Rooster’s Journey: Chromosome Dynamics (CHRD) anunta lansarea jocului Rooster’s Journey by Agrobazar. Jocul va ajuta la cresterea audientei si a potentialilor clienti Agrobazar si la promovarea inputurilor produse in fabrica Chromosome Dynamics.

STIAI CA?[edit | ]

Cele trei dungi emblematice din logo-ul Adidas au fost achizitionate de fondatorul Adolf Dassler in anii 1940, de la producatorul finlandez de incaltaminte Karhu Sports. Pretul? Doua sticle de whisky si echivalentul a 1,600 EUR.