Post-exclusivism - Trade Talk 24 aprilie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 15 noiembrie 2024 09:55, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Premium suna a ceva de dorit. Tesla s-a lansat ca marca premium si, nu demult, sa o vezi in trafic era motiv sa scoti telefonul si sa faci o poza. Actiunile companiei au scazut insa dramatic in ultimul an, din cauze multiple: taierile agresive de pret, reactualizarile de software, concedierile, scaderea cotei de piata in China sunt doar o parte dintre motive. Promisiunea unor modele mai ieftine pare insa ca aduce sansa unui refresh pentru companie.

De altfel, una este sa tai preturile unor masini gandite sa coste mai mult, afectand astfel marjele de profitabilitate, si alta este sa lansezi automobile mass-market, proiectate special pentru a fi accesibile.

Tesla tocmai s-a angajat sa devanseze lansarea unor modele mai accesibile ale vehiculelor sale electrice, ceea ce a ajutat actiunile sa recupereze o parte din pierderile recente, in ciuda faptului ca a raportat un declin de 9% al veniturilor din primul trimestru, pe fondul unei scaderi puternice a vanzarilor. Profitul trimestrial a scazut cu circa 55%, iar veniturile au picat pentru prima data din 2020 incoace.

Insa atentia tuturor s-a indreptat in alta directie. Potrivit informatiilor oferite ieri, gama viitoare la Tesla va include vehicule mai accesibile, care ar putea fi fabricate pe liniile  de productie deja existente. Actiunile Tesla cresc cu peste 9% in tranzactiile pre-market.

CEO-ul Elon Musk a declarat, inca din ianuarie, ca Tesla se pregateste sa inceapa, in a doua jumatate a anului viitor, productia unei masini mai ieftine, cu un pret de 25,000 USD, denumita Model 2. Potrivit informatiilor de atunci, noul model auto urma sa fie fabricat initial in Texas, a doua fabrica fiind in Mexic. Actiunile au scazut in urma unui raport publicat de Reuters de la inceputul acestei luni, conform caruia proiectul ar fi fost abandonat, lucru negat de Musk.

In opinia unor experti, Tesla nu mai poate fi considerata oricum marca premium. Acum cativa ani, peturile Tesla erau ridicate, iar compania concura in principal cu branduri precum Mercedes-Benz si Lexus. Tesla a lansat, de altfel, un nou tip de lux, bazat mai degraba pe tehnologie decat pe designul sofisticat sau pe motoarele mari si zgomotoase.

Anul trecut, strategia Tesla s-a schimbat complet. In fata concurentei nou-aparute in SUA, Europa si China, compania a redus preturile pentru a mentine propriile uzine ocupate si pentru ca stocurile sa fie gestionate cat mai eficient. Ca urmare, Tesla a dominat clasamentele vanzarilor de lux, potrivit datelor S&P Global Mobility. Cu o crestere de 34%, ajungand la 642,496 de vehicule noi inmatriculate in SUA anul trecut, Tesla aproape ca a egalat vanzarile combinate ale urmatoarelor doua mari branduri: BMW a raportat 353,079 de inmatriculari, in timp ce Lexus, brand detinut de Toyota, a inregistrat 309,287. Evident, in aceste conditii, exclusivismul specific brandurilor premium cam iese din discutie.

Intr-un articol din ianuarie, Forbes a atras atentia ca o masina low-cost produsa de Tesla va avea si ceva concurenta din partea altor producatori americani. Spre exemplu, General Motors are propriile planuri pentru o noua generatie de vehicule low-cost. Devansarea planurilor Tesla, astfel incat masinile mai ieftine sa iasa pe piata inainte de semestrul al doilea din 2025, va fi un avantaj competitiv important, ceea ce probabil a stat la baza anuntului tocmai facut.

Si pentru ca tot vorbim de vremuri grele pentru lux: actiunile Kering scad azi pe bursa din Paris, dupa ce grupul francez a avertizat ca se asteapta la o scadere brusca a profitului din primul semestru, ca urmare a scaderii cererii pentru brandul Gucci. Grupul anticipeaza un declin de pana la 45% al profitului operational din primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2023, in conditiile in care se lupta sa-si pastreze cota pe o piata a luxului din ce in ce mai exigenta. 

TOP TRENDING[edit | ]

Inceput neobisnuit: Apropo de Tesla, compania planuieste sa concedieze aproape 2,700 de muncitori de la fabrica sa din Austin, Texas, in luna iunie. Este vorba chiar de fabrica unde ar fi vrut sa produca Model 2.

Dupa concedieri: Spotify a atras mai putini utilizatori noi decat estima in primul trimestru al anului. Astfel, numarul total de utilizatori activi lunar a crescut cu 19% de la an la an, ajungand la 615 milioane, usor sub previziuni. Veniturile trimestriale au crescut insa cu 19.5%, iar profitul brut a atins in premiera pragul de 1 mld. USD.

Cash au card: Rezultatele trimestriale la Visa au depasit estimarile de pe Wall Street, deoarece consumatorii au trecut peste grijile legate de incetinirea economiei si au folosit cardurile pentru orice, de la calatorii la mese in oras.

Spin-off: Producatorul francez de medicamente Sanofi a inceput selectarea bancilor pentru separarea diviziei sale de consumer-health, potrivit unor persoane familiare cu aceasta chestiune, una dintre cele mai mari tranzactii care ar putea avea loc in Europa in acest an. Divizia de produse fara reteta ar putea fi evaluata la circa 20 mld. USD.

Peste asteptari: PepsiCo a raportat profit si venituri trimestriale care au depasit asteptarile analistilor, in pofida unei cereri mai slabe in SUA, cauzata (si) de reactiile la scumpirea produselor.

Progrese in medicina: Biogen a raportat un profit trimestrial peste asteptari. Eforturile companiei de reducere a costurilor au dat roade, iar vanzarile medicamentului sau contra bolii Alzheimer au fost mai mari decat cele estimate. Este vorba de primul medicament care s-a constatat ca incetineste evolutia bolii Alzheimer si care a obtinut aprobarea in SUA in iulie anul trecut.

 

STIAI CA?[edit | ]

Premium insemna, candva, nu doar exclusivism, ci si marje de profit mari. Tesla pare insa ca se pregateste sa vanda masini din pasiune. Reducerile de pret anuntate in China ar putea costa producatorul auto intregul sau profit operational pe cea mai mare piata de vehicule electrice din lume, a avertizat Evercore ISI intr-un nou raport.