Energy boost - Trade Talk 25 septembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 28 noiembrie 2024 08:34, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)
Trade talk logo.png

Economia chineza a ramas pe low battery de la pandemie incoace. Autoritatile au decis sa o puna la incarcat, iar investitorii au reactionat pozitiv, cel putin pe moment. Cu toate acestea, intrebarea ramane: pot aceste masuri sa readuca economia pe drumul cel bun?

Actiunile companiilor din China au crescut puternic marti, dupa ce banca centrala a redus dobanda, iar guvernul a venit cu noi stimulente menite sa sustina piata bursiera. Autoritatile isi intensifica eforturile de relansare a economiei, care nu si-a revenit cu adevarat dupa pandemie. Printre altele, economia a fost trasa in jos si de o prabusire a sectorului imobiliar, iar obiectivul guvernului de a atinge o crestere de 5% in acest an pare din ce in ce mai greu de atins.

Pusa fata in fata cu dificultati greu de dobarat, banca centrala a Chinei a redus miercuri costul imprumuturilor pe termen mediu acordate bancilor, in linie cu masurile ample de stimulare anuntate cu o zi in urma. Este cel mai mare plan de ajutor de la pandemie incoace, pentru a scoate economia din criza deflationista si a o readuce spre obiectivul de crestere vizat de autoritati.

Bursele au reactionat super-pozitiv. Actiunile Alibaba au urcat cu 8%, iar cele ale JD.com, cu 14%. Desi unii spun ca masurile se concentreaza doar pe oferta de credite, nu si pe cererea in scadere, exista potential pentru o revenire sustinuta a actiunilor chineze.

Nu doar companiile chineze au crescut. Indicii americani S&P 500 si Dow Jones au atins noi maxime record.

Tesla a urcat pentru a doua zi la rand si este acum pe plus, cu aproximativ 2%, la nivel anual. China este a doua piata ca importanta pentru producatorul auto american, dupa SUA, aducand 33% din vanzarile globale ale companiei in 2023. In august, vanzarile din China ale Tesla au avut cea mai buna luna din acest an. Tesla a declarat ca a vandut peste 63,000 de masini pe cea mai mare piata auto din lume, un salt puternic, de 37% fata de iulie. Desi este o imbunatatire incurajatoare, performantele Tesla au fost sub cele ale principalilor rivali chinezi.

Pana la urma, sperantele tot mai mari potrivit carora China va iesi din blocajul prelungit sunt vesti bune pentru orice companie cu operatiuni acolo. De exemplu, si Nvidia are inca vanzari importante in China, chiar si dupa ce presedintele Joe Biden a blocat exporturile celor mai avansate cipuri AI.

Apple, dar si Nike, care si-a inlocuit directorul general saptamana trecuta, sunt alte exemple de companii care ar putea beneficia pe seama unei cresteri a cererii din partea consumatorilor. Conform previziunilor Citigroup, emise inainte de masurile de relaxare, vanzarile Nike in China in moneda constanta pentru primul trimestru al anului fiscal 2025 ar urma sa scada cu 8% in comparatie cu trimestrul precedent. Pentru intregul an fiscal, Citigroup se asteapta ca vanzarile Nike din China in moneda constanta sa scada cu 4%. Asadar, nu este de mirare ca actiunile producatorului de articole sportive au crescut in urma stimulentelor anuntate de Beijing. 

TOP TRENDING[edit | ]

Posibila accelerare: BCE ar putea opta pentru reduceri mai puternice ale ratelor dobanzilor decat se preconiza anterior. Astfel, am putea asista la scaderea dobanzii  cheie cu 25 de puncte de baza la fiecare dintre sedintele viitoare pana in aprilie 2025, conform HSBC Holdings.

Contract major: TotalEnergies va furniza 200,000 de tone/an de gaze naturale lichefiate (LNG) companiei sud-coreene HD Hyundai Chemical timp de sapte ani, incepand cu 2027.

Back to Greece: Aproximativ 60% din bauturile racoritoare PepsiCo pentru piata elena vor fi produse in Grecia de la sfarsitul anului, dupa ce compania a decis sa readuca pe plan local din productie. Anterior, in 2016, PepsiCo a decis sa inchida fabrica de bauturi racoritoare de la Oinofyta si a mutat productia in Romania.

Sub lupa: Departamentul de Justitie al SUA a dat in judecata Visa, cea mai mare retea de plati din lume, sub acuzatii de monopol si practici concurentiale incorecte pe piata platilor prin carduri. Actiunile au scazut puternic.

Cine se lupta cu UniCredit: Commerzbank a numit-o in functia de CEO pe Bettina Orlopp, actual director financiar, cu o vechime de 10 ani. Banca incearca sa se fereasca de o potentiala preluare ostila din parte UniCredit.

Investitii in AI: BlackRock se pregateste sa lanseze un fond de investitii in inteligenta artificiala in valoare de peste 30 mld. USD, impreuna cu Microsoft, pentru a construi centre de date si proiecte energetice care sa satisfaca cererea in crestere. 

STIAI CA?[edit | ]

Fondatorul Nike a vrut sa-si numeasca compania Dimension 6. A ales insa un nume de zeita, creand unul dintre cele mai cunoscute (si divers pronuntate) branduri.