Deficit comercial in crestere - 10 aprilie 2025

De la TradeVille.ro wiki
Versiunea din 11 aprilie 2025 09:08, autor: 127.0.0.1 (discuție) (The LinkTitles extension automatically added links to existing pages (https://github.com/bovender/LinkTitles).)
(dif) ← Versiunea anterioară | Versiunea curentă (dif) | Versiunea următoare → (dif)

In februarie 2025, exporturile Romaniei au fost de 7.9 mld. EUR, iar importurile de 10.8 mld. EUR, rezultand un deficit comercial de 2.87 mld. EUR. Comparativ cu februarie 2024, exporturile au scazut cu 0.7%, iar importurile au crescut cu 6.3%. In primele doua luni ale anului 2025, exporturile au totalizat 15.1 mld. EUR (+0.7%), iar importurile 20.8 mld. EUR (+8,2%), ceea ce a generat un deficit comercial de 5.6 mld. EUR, cu 35.1% mai mare fata de aceeasi perioada din 2024. (Sursa: INS)

Schimbari in clasament[edit | ]

In topul celor mai profitabile banci din Romania, Banca Transilvania si BCR domina cu profituri nete de 3.5 mld. RON si 2.76 mld. RON. Raiffeisen a urcat surprinzator pe locul 3, fiind urmat de UniCredit, ING, BRD si CEC Bank. In clasamentul activelor, UniCredit a avansat pe locul 3 datorita fuziunii cu Alpha Bank, iar CEC Bank a intrat in top 5, devansand BRD. Schimbarile marcheaza o modificare importanta in ierarhia bancara, cele 7 banci mentionate cumuland 85% din profitul sistemului. (Sursa: Economica.net)

Impozit global pe emisiile de carbon[edit | ]

Organizatia Maritima Internationala (IMO) va discuta saptamana aceasta la Londra masuri pentru reducerea impactului climatic al transportului maritim, care reprezinta 3% din emisiile globale de carbon. Printre optiunile aflate pe masa se numara un standard global pentru combustibilul maritim si o taxa pe carbon. Implementarea unui astfel de impozit ar putea deveni unul dintre cele mai importante acorduri climatice ale deceniului, dar exista opozitie din partea unor state, cum ar fi Brazilia si China, care se tem de impactul economic. (Sursa: CNBC)

2 pasi inainte, 1 inapoi[edit | ]

Presedintele Donald Trump a anuntat o pauza de 90 de zile privind efectul deplin al noilor tarife pentru tarile care nu si-au schimbat politica fata de SUA. Acest lucru a declansat un raliu de proportii pentru indicii americani, acestia apreciindu-se cu peste 7% pe parcursul sedintei de ieri. In acelasi timp, Trump a declarat ca majoreaza tarifele impuse importurilor din china cu 125% cu efect imediat, din cauza lipsei de respect pe care aceasta tara a aratat-o fata de pietele mondiale. (Sursa: CNBC)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL)[edit | ]

Analistii de la BRK au acordat un pret tinta de 13 RON actiunilor Electrica, implicand un potential de crestere de 17% in urmatoarele 12 luni, comparativ cu pretul curent. Estimarea pretului ramane, insa, sub observatie, ca urmare a volatilitatii extreme din piata cauzata de noile masuri tarifare le SUA. (Sursa: ZF)

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE S.A. (AROBS)[edit | ]

Conducerea AROBS a informat investitorii ca domnul Razvan-Dimitrie Garbacea si-a depus demisia din functia de membru neexecutiv si independent al Consiliului de Administratie al Companiei si ca aceasta va intra in vigoare la data numirii unui nou membru in CA de catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor companiei. (Sursa: BVB)

Agroland Business System S.A. (AG)[edit | ]

Agroland a anuntat demararea unui proces amplu de rebranding si reorganizare a structurii operationale, prin consolidarea activitatilor sub umbrela Agroland Group si structurarea acestora pe trei verticale strategice: Retail, Food si Agribusiness. Fiecare divizie va avea evidenta contabila distincta, vizand eficienta operationala si transparenta pentru investitori. Totodata, Grupul a anuntat achizitia primei ferme de productie oua ecologice infiintate in Romania, estimata la 3 mil. de oua anual. Compania continua investitiile in platforma avicola Mihailesti, care este estimata sa atinga o productie medie lunara de 5.8 mil. de oua in 2025 (+18% vs 2024). In 2025, sunt planificate cel putin 10 noi magazine, dintre care 6 in format Mega, si modernizarea statiei de conditionare a semintelor din Simian. Reorganizarea sustine strategia grupului de a deveni un business integrat si sustenabil, precum si obiectivul companiei de a se lista pe piata principala. (Sursa: BVB)

Apple Inc. (US.AAPL)[edit | ]

Apple a pierdut 23% din valoarea de piata in doar patru zile, pe fondul temerilor legate de noile tarife impuse de Trump, ceea ce a permis Microsoft sa redevina cea mai valoroasa companie listata din lume, cu o capitalizare de 2.64 trilioane USD. Apple este afectata puternic din cauza dependentei de China, in timp ce Microsoft pare mai bine protejata de incertitudinile comerciale. Intrega piata tech sufera, indicele Nasdaq marcand o scadere de 13% in aceasta perioada. (Sursa: CNBC)

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (US.TSM)[edit | ]

Donald Trump a declarat ca a avertizat TSMC ca va impune un impozit de pana la 100% daca compania nu construieste fabrici in SUA. Acesta a criticat administratia Biden pentru acordarea unei subventii de 6.6 mld. USD pentru operatiunile TSMC din Arizona. Intre timp, compania a anuntat planuri de investitii de 100 mld. USD in SUA, iar autoritatile din Taiwan incearca sa obtina eliminarea tarifelor de 32% impuse, propunand in schimb eliminarea reciproca a tarifelor si cresterea investitiilor si achizitiilor din SUA. (Sursa: Seeking Alpha)

Intel Corporation (US.INL)[edit | ]

Actiunile Intel au scazut cu 7.3%, atingand cel mai scazut nivel din 2009, pe fondul temerilor legate de tarife si a problemelor interne. Actiunile companiei au pierdut peste jumatate din valoare in ultimul an, iar fluxul de numerar a fost negativ, de aproximativ 2.2 mld. USD. Intel mizeaza pe tehnologia 18A pentru relansarea diviziei foundry, iar succesul acesteia ar putea corecta problemele structurale. (Sursa: Seeking Alpha)