(Great) small caps again - Trade Talk 08 noiembrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Small caps din nou in lumina reflectoarelor. De data asta, insa, dintr-o noua perspectiva: Trump. O victorie electorala care a saltat pretul indicelui Russell 2000 cu 1.9%, marcand cea mai buna sesiune de tranzactionare pentru indice din ultimele trei saptamani.

De unde pornim?

In ciuda aprecierii impresionante de zilele trecute, Russell 2000 se afla inca sub S&P 500, cu o performanta de +18.38% de la inceputul anului vs 25.94% pentru S&P 500.

Cateva cuvinte despre indice. Russell 2000 masoara performanta a 2,000 de companii de capitalizare mica, fiind administrat de FTSE Russell, o filiala a Grupului London Stock Exchange (LSE). Indicele acopera aproximativ 7% din capitalizarea totala a pietei Russell 3000, cel din urma reflectand miscarile a aproape 96% din piata intreaga de actiuni tranzactionate public in SUA. Cei mai importanti top 3 constituenti ai Russell 2000 sunt Super Micro Computer, Microstrategy si Comfort Systems USA, in timp ce sectoarele cele mai reprezentate sunt cel industrial (19%), cel medical (15.15%) si cel financiar (14.84%).

IWM, cel mai cunoscut ETF care replica indicele Russell 2000, s-a apreciat cu 6% in premarket in ziua numararii voturilor, ceea ce a condus la cea mai buna zi de tranzactionare pentru cotatie din 2022 incoace si la al patrulea cel mai mare salt de deschidere din istoria ETF-ului. Cu toate ca IWM a crescut de doua ori mai mult decat ETF-urile pe alti indici, dupa alegeri, el se tranzactioneaza sub maximele istorice inregistrate in 2021, spre deosebire de SPY, ETF-ul care replica S&P 500, care a atins in acest an maxim dupa maxim.

O zona importanta de suport pentru IWM se gaseste in jurul valorii de 227 USD, care coincide cu media mobila exponentiala de 8 zile, in timp ce cea mai relevanta zona de rezistenta se gaseste la 244 USD, nivel pe care cotatia a reusit doar temporar sa-l depaseasca in sedinta de tranzactionare din 8 noiembrie 2021, cand a si atins all-time high.

Cotatia a reusit cu ocazia alegerilor sa depaseasca un nivel de rezistenta major, pe care nu l-a mai testat de la maximele din 2021 (235 USD). Aceasta iesire semnaleaza o schimbare semnificativa de momentum pentru actiunile de capitalizare mica, care ar putea marca un punct de cotitura pentru sector, acesta fiind mai slab performant in ultimii ani. Ramane de vazut daca cotatia va reusi sa se mentina peste acest nivel important sau vom asista la o usoara corectie in perioada urmatoare, cu o revenire in mediile mobile.

 

Victoria lui Trump si small caps

Al doilea mandat al lui Trump se asteapta sa aduca o relaxare a reglementarilor pentru mediul de afaceri din SUA, ceea ce ar putea avantaja, in special, companiile mici. Asa ca privirile investitorilor sunt din nou indreptate aici. Spunem din nou pentru ca acumularile de actiuni small caps au crescut semnificativ in 2016, 2017 si 2018, dupa victoria precedenta a lui Trump, similar de prielnica pentru afaceri.

Planurile lui Trump de a reduce cota de impozit de la 21% la 15%, impreuna cu repatrierea productiei ar putea avantaja in primul rand companiile de capitalizare mica, care se tranzactioneaza in prezent la un discount fata de cele cu capitalizare mare. Totusi, nu este clar inca daca Trump va urma cele mai radicale dintre propunerile sale, inclusiv un tarif de 20% pentru importuri si unul de 60% pentru produsele aduse din China. E de urmarit daca aceste masuri vor fi diluate.

Un alt potential stimulent pentru indicele companiilor de capitalizare mica va fi daca revenirea lui Trump va determina un boom de oferte publice initiale. Faptul ca tot mai multe companii au ales sa ramana private pentru o perioada mai lunga de timp a fost unul dintre motivele pentru reducerea pietei de small caps si pentru limitarea accesului la actiuni cu potential de crestere rapida, mai ales in sectorul de tech.

O ultima chestiune de urmarit va fi modul in care presedintia Trump va afecta politica monetara a Rezervei Federale. Vasta agenda a presedintelui ar putea forta Rezerva Federala sa incetineasca ciclul de relaxare si sa mentina dobanzile ridicate, la care companiile mici sunt mai vulnerabile. In sedinta de aseara, Rezerva Federala a aprobat a doua scadere consecutiva a ratei dobanzii (cu 0.25 puncte procentuale), ducand rata de referinta in intervalul 4.5%-4.75%.

Prognoze?

Chris Harvey de la Wells Fargo a mentionat saptamana trecuta ca perspectivele pentru actiunile de mici dimensiuni s-au imbunatatit in ultima vreme datorita unei economii mai puternice, absorbtiei ratelor mai mari si scaderii riscului operational. Tot Harvey a amintit ca actiunile de capitalizare mica au avut o performanta mai buna in primele 3 luni dupa victoriile lui Trump in 2016 si Biden in 2020.

Dintre analistii de pe Seeking Alpha care studiaza potentialul de crestere pentru ETF, 4 ofera un rating de BUY, unul de Strong BUY si alti 3 recomanda mentinerea. In ceea ce priveste pretul tinta pe termen scurt, o analiza a Financhill arata ca acesta ar putea creste cu 8% in urmatoarele 52 de saptamani, pe baza performantei pe care cotatia IWM a inregistrat-o in ultimii 24 de ani in perioada similara. Potrivit site-ului, ETF-ul a inregistrat cresteri in 18 din cei 24 de ani analizati in urmatoarele 52 de saptamani, adica in 75% din cazuri.

Concluzii

Cam atat despre small caps deocamdata. Ramanem cu ochii pe bursa, fiindca ne asteapta o perioada interesanta. Unii analisti anticipeaza chiar un posibil raliu de Craciun (pe bursa) mai rapid datorita victoriei lui Trump... Dar pana atunci, va uram spor la cumparaturi de Black Friday.

TOP TRENDING[edit | ]

Quarterly Report: Si daca tot am pomenit de Black Friday, biletele cu discount mai pot fi achizitionate doar pana duminica. Pe pagina de LinkedIn a evenimentului urmeaza sa apara prezentarea individuala a speakerilor de la aceasta editie. Like, share, subscribe, stiti voi...

Rezultate: Liderul industriei de aviatie a Romaniei, Aerostar, a incheiat primele 9 luni din 2024 cu o cifra de afaceri in crestere cu 16%, dar cu un profit net cu 3.7% mai mic decat in perioada similara a anului precedent, din cauza unei cresteri semnificative a cheltuielilor de investitii din sume proprii (aproape duble fata de anul trecut).

China: Guvernul central al Chinei a anuntat astazi ca va aloca inca 6 trilioane CNY (840 mld. USD) guvernelor locale pentru a rezolva treaba cu datoriile ascunse. Programul va intra in vigoare in acest an si va continua pana la sfarsitul anului 2026. Lan Foan, ministrul de finante al Chinei, a mentionat, de asemenea, ca autoritatile centrale vor emite anual obligatiuni speciale pentru guvernele locale in valoare de 800 mld. CNY, pe o perioada de 5 ani.

Auto: Actiunile producatorului auto japonez Nissan au scazut cu 10.12% la o zi dupa ce compania a publicat rezultate trimestriale dezamagitoare si a anuntat ca va reduce capacitatea de productie globala cu 20%. Profitul operational din al doilea trimestru a scazut cu aproape 85% fata de anul trecut, ajungand la 31.9 mld. JPY, in timp ce veniturile au scazut cu 5%, la 2.99 trilioane JPY. Nissan a renuntat la plata dividendelor interimare si la prognoza de dividende de sfarsit de an, in timp ce directorii executivi si-au redus voluntar salariile.

Bitcoin: James Butterfill, head of research la Coinbase, a declarat ca o crestere a cotatiei Bitcoin la 100,000 USD pana la finalul anului (ceea ce ar implica o apreciere de 33%) este acum posibila, deoarece victoria lui Trump la prezidentiale si o noua majoritate republicana in Senat ar putea facilita implementarea unui cadru de reglementare mai relaxat si anticipat. 

STIAI CA?[edit | ]

Proportia romanilor care intentioneaza sa faca cumparaturi de Black Friday a crescut la 58.2% in 2024, comparativ cu 53.4% in 2022 si 56.8% in 2023.