1 Mai tinem pe loc dobanzile - Trade Talk 07 mai 2024: Diferență între versiuni

De la TradeVille.ro wiki
(Pagină nouă: centru|faracadru|458x458px Ce-a repus pe sine bursa americana de cateva zile incoace? Raportarile trimestriale n-arata deloc rau, Apple vorbeste in sfarsit despre AI (si o noua generatie de cipuri customizate pentru centre de date), iar Nvidia e... Nvidia. Mare parte din raspuns, insa, a venit in seara zilei de 1 mai. Timp de-aproape 50 de minute, Jay Powell a inverzit (din nou) semafoarele.  1. Si totusi nu se misca In America, suntem in e...)
 
(Nicio diferență)

Versiunea curentă din 8 mai 2024 09:00

Trade talk logo.png

Ce-a repus pe sine bursa americana de cateva zile incoace? Raportarile trimestriale n-arata deloc rau, Apple vorbeste in sfarsit despre AI (si o noua generatie de cipuri customizate pentru centre de date), iar Nvidia e... Nvidia.

Mare parte din raspuns, insa, a venit in seara zilei de 1 mai. Timp de-aproape 50 de minute, Jay Powell a inverzit (din nou) semafoarele. 

1. Si totusi nu se misca

In America, suntem in era in care dobanzile pot fi schimbate la oricare dintre sedintele de politica monetara. Si totusi, costul banilor ramane pe loc inca de prin iulie anul trecut incoace.

Mai precis, e la 5.5% acum. Cam pe unde era si-n vara anului 2007, chiar inaintea crizei financiare si economice globale. A mai fost fix la nivelul asta in februarie 2001, cand sectorul de tehnologie se dezintegra pe Wall Street.

Si totusi, ceva s-a decis cu subiect si predicat (si cifre) miercurea trecuta: de la 1 iunie, Fed-ul va incetini ritmul in care-si reduce propriul bilant de obligatiuni. N-are legatura cu dobanzile, a tinut sa puncteze Powell.

Nimic din toate acestea n-ar fi sensibilizat instant bursa americana. Si-atunci?

2. Ce-a facut diferenta?

Pe Wall Street, speranta ca Fed-ul putea forfeca rapid dobanzile, chiar de vreo sase sapte ori anul asta, a sarit brusc pe fereastra de cum am trecut in 2024. Insa n-a contat asa mult.

Cand prima actualizare socanta in privinta inflatiei a sosit pe 12 ianuarie, Nvidia se tranzactiona la 550 USD. Cand al doilea soc despre ritmul scumpirilor a lovit pe 13 februarie, actiunile vedetei AI sarisera deja la mai bine de 700 USD.

Nici raportul de inflatie pentru martie n-a aratat grozav. Chiar si-asa, pe 10 aprilie cand au fost publicate cifrele, indicele S&P 500 a reusit sa inchida ziua la putin sub 5,200 de puncte. Ca perspectiva: ultimul maxim istoric abia ce fusese atins, pe 28 martie, la 5,264 de puncte.

De fapt, judecata bursei in privinta Fed-ului e teribil de asimetrica. Nimeni n-are atacuri de panica deocamdata daca banca centrala refuza sa taie. Adevaratul risc e ca Fed-ul sa creasca. Mai rau de-atat ar fi ca Fed-ul sa fie tentat de initierea unui nou ciclu de cresteri, insotit de-un ghidaj agresiv in privinta dobanzilor si a economiei (de genul celui livrat laconic la Jackson Hole in vara anului 2022).

E improbabil ca urmatoarea noastra miscare sa fie in directia unor dobanzi mai mari, a raspuns Jay Powell unei intrebari articulate genial de Jeanna Smialek la debutul sesiunii Q&A de miercuri seara. BANG!! Autorii acestui TradeTalk au sarit de pe scaune.

Sunt variante in care am taia, sunt alte scenarii in care n-am taia, a adaugat Powell intr-un alt moment al conferintei de presa. Dar situatii in care Fed-ul ar creste? Or fi si d-astea, insa n-au fost mentionate explicit.

Devine tot mai limpede ca o slabire neasteptata a pietei muncii ar impinge banca centrala pe calea unor dobanzi mai mici. Sosite vineri, la doua zile dupa deliberarile Fed-ului, cifrele guvernamentale pentru aprilie in privinta angajarilor, salariilor si somajului au cantat si ele muzica potrivita pe bursa. Raportul n-a adus niste revelatii cataclismice, dar muta atentia de la inflatie.

Ce-am mai observat miercuri seara?

Disensiunile din interiorul Fed-ului sunt reale, apar nu doar in spatiul public, ci si-n stenogramele intalnirilor. E cu atat mai remarcabil consensul exprimat atunci cand chiar conteaza, adica in momentul votului. De la o vreme incoace, comunicatele de politica monetara sunt aprobate in unanimitate, nu doar cu o majoritate confortabila.

Asta-i semnificativ: in circumstantele curente, deloc facile, Powell are o capacitate fabuloasa de a-si mobiliza colegii, toti colegii, in directia scenariului care-aproape intotdeauna e cel preferat de el. Miercuri seara, Fed-ul a notat absenta progresului in privinta inflatiei. Insa chestionat despre ce crede la nivel personal, Powell a dezvaluit ca se-asteapta ca inflatia sa coboare din nou spre finalul acestui an.

Nu detectez vreo legatura directa intre conditiile financiare mai blande si cresterea economiei, care oricum nu accelereaza, a mai zis Powell. Cu alte cuvinte, Fed-ul nu-i iritat ca bursa e la maxime record in plina lupta contra inflatiei. Pentru cei 19 oficiali care decid politica monetara americana, consolarea e ca macar dobanzile din piata s-au intors la valorile ridicate din toamna.

Si totusi, Powell e suficient de abil incat sa nu deschida prea larg usa catre nirvana. Dobanzile curente sunt vazute ca restrictive, nu neaparat suficient de restrictive. Inflatia e caracterizata si-acum drept "prea ridicata", desi masura preferata de Fed e la mai putin de-un punct procentual deasupra targetului oficial, si oricum structura cosului de consum e mai nastrusnica decat sistemul electoral.

Apropo de alegerile din noiembrie, Powell reitereaza ca nu vor avea niciun impact asupra deciziilor bancii centrale.

OK, il credem. Sunt oricum o multime de motive pentru care Fed-ului i-ar fi dificil sa creasca din nou dobanzile, de exemplu tavalugul iminent al refinantarilor in partea comerciala a pietei imobiliare. Iar miza nu-i exclusiv in curtea dezvoltatorilor, sunt multe banci prinse inca la mijloc. Circa 40% din totalul creditelor vor ajunge la maturitate pana anul viitor.

Si pe urma, avem indoieli ca doua trei taieri executate pe repede-nainte i-ar oferi lui Biden avantajul critic de care are nevoie. Cat de ironic: de doi ani incoace, Fed-ul se chinuie din rasputeri sa calmeze o economie prea puternica pentru a garanta stabilitatea preturilor si-n acelasi timp prea slaba pentru a-l impulsiona pe Biden in sondaje.

Pentru cat timp Fed-ul se va mentine departe de meandrele politicii, asta-i alta intrebare, pentru un alt TradeTalk. Banca centrala continua sa fie o veriga de incredere a stabilimentului traditional, ceea ce place bursei dincolo de epiderma sau substratul deciziilor efective de politica monetara. Te poti baza ca Powell n-ar face vreodata lucruri nebunesti. Imaginati-va pe cineva ca Donald Trump la sefia Fed-ului, postand de dimineata pana noaptea tarziu pe retelele de socializare. 

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Recorduri: Actiunile Banca Transilvania si OMV Petrom au atins noi maxime istorice joia trecuta, in ultima sedinta de tranzactionare inaintea vacantei de Paste, dupa aprecieri de mai bine de 2%. Purcari Wineries a saltat cu 4%, iar indicele de referinta BET, cu putin peste 1%. Saptamana asta, din indicele BET, vor publica rezultatele primelor trei luni TeraPlast (maine), Bursa de Valori Bucuresti, Aquila Part Prod (ambele joi), Banca Transilvania si MedLife (ambele vineri).

Performante: One United Properties, Hidroelectrica, Banca Transilvania, OMV Petrom si Romgaz au strans cele mai mari tranzactii la BVB in aprilie... cam 71% din totalul inregistrat pe segmentul principal. Tot in aprilie, actiunile Sphera Franchise Group au saltat cu 15%, la cele mai ridicate cotatii dupa ianuarie 2018, dublandu-se in ultimul an.

Banci: BRD Groupe Societe Generale a incheiat primul trimestru cu un profit net in scadere cu 5% (vs aceeasi perioada din 2023), incluzand impactul noii taxe pe cifra de afaceri. Totusi, creditele noi acordate persoanelor fizice (la un nou record) si finantarea companiilor au inregistrat cresteri de 43%, respectiv 20%. Saltand cu 51%, creditele de consum au avut cel mai bun trimestru din istorie, in timp ce creditele noi pentru locuinte au revenit pe crestere si ca valoare, si ca numar.

Imobiliare: Sunt si alte zone din Romania unde putem creste, de exemplu Constanta, posibil sa mergem si la Cluj... luam in calcul si extinderea in afara tarii, dezvaluie Victor Capitanu, co-fondator si co-CEO, One United Properties. Dezvoltatorul vorbeste in premiera despre intentia dezvoltarii dincolo de Bucuresti. ONE va raporta cifrele primului trimestru la inceputul saptamanii viitoare, pe 13 mai.

Farma: Antibiotice Iasi vrea sa-si dubleze cifra de afaceri pana in 2030, la circa 1 mld. RON, comparativ cu perioada 2021 2022. Avem o proiectie clara despre cat trebuie sa crestem in fiecare an, spune Ioan Nani, CEO. Cel mai mare producator de medicamente cu capital romanesc va raporta rezultatele primului trimestru pe 15 mai.

Energie: Consumul national de electricitate a coborat de Paste la noi minime istorice, sub 3,000 MW... al patrulea record negativ de la final de martie incoace. Fotovoltaicele au fost sursa #1 de energie electrica a Romaniei.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Wall Street: Indicele DJIA a saltat vineri cu 450 de puncte (+1.1%). Apple a sarit cu 7%, Enphase Energy cu mai bine de 5%, iar Nvidia, AMD, Applied Materials si Broadcom cu aproape 3%. Tot vineri, Amgen a incheiat plus 12%, aici au contat rezultatele trimestriale peste asteptari, imbunatatirea perspectivei pentru intregul an curent si dezvaluirea unor progrese majore in testarea propriului tratament contra obezitatii. Amgen se tranzactioneaza la 14x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 34x la Novo Nordisk si 48x la Eli Lilly.

Raportari: Sezonul rezultatelor trimestriale continua pe Wall Street... azi cu Disney, Rivian Automotive, Lyft, BP, Occidental Petroleum, Ferrari, Datadog si Reddit, maine cu Arm Holdings, Uber Technologies, Shopify, Robinhood Markets si Airbnb, iar joi cu Marathon Digital Holdings, Roblox, CleanSpark, Plug Power si Warner Bros. Discovery. Pana acum, companiile din indicele S&P 500 scoase deja la tabla au raportat profituri nete in crestere cu 5% (vs perioada identica din 2023), cel mai mare avans de la mijlocul anului 2022 incoace.

Big Tech: Berkshire Hathaway si-a redus cu 13% detinerea uriasa in Apple pe parcursul primului trimestru, care (chiar si-asa) valora peste 135 mld. USD la final de martie. Conglomeratul de investitii condus de Warren Buffett a incheiat prima perioada de raportare a anului cu cash record de-aproape 200 mld. USD. Apropo de Apple, maine vor fi lansate (printre altele) noile iPad Pro si iPad Air.

Investitori: Stanley Druckenmiller a dezvaluit azi ca si-a redus detinerea la Nvidia, dupa ce actiunile au sarit de la 150 USD la 900 USD. Druck cumparase in toamna lui 2022, chiar inaintea lansarii ChatGPT. Nu tin pozitii pentru 10 sau 20 de ani, nu-s Warren Buffett... desi mi-as fi dorit, a marturisit celebrul investitor.

AI: Palantir Technologies a realizat venituri totale peste prognoze in primele trei luni din 2024, reusind sa fie profitabila pentru al 6-lea trimestru consecutiv. De fapt, rezultatul net trimestrial depaseste deja incasarile anuale pe care compania le inregistra in urma cu un deceniu. Aseara la inchidere, Palantir valora 54 mld. USD, aproape cat Monster Beverage.

Banci: La UBS Group, profitul net obtinut in primul trimestru a fost de-aproape 3x mai mare decat cel estimat. Si UniCredit a batut asteptarile (profit net si venituri in primele trei luni), asa ca distributiile rezervate actionarilor vor fi chiar mai generoase decat cele promise initial. De cand Andrea Orcel s-a instalat la carma bancii italiene, in aprilie 2021, actiunile UniCredit s-au cvadruplat pe bursa din Milano.

Biotech: Primele trei luni din acest an au adus o pierdere neta de 315 mil. EUR la BioNTech, comparativ cu un profit de 502 mil. USD inregistrat in aceeasi perioada din 2023. Nemtii spun ca 90% din veniturile asteptate pentru 2024 vor sosi la final de an. Compania investeste si-acum o pondere semnificativa a incasarilor realizate in timpul pandemiei pentru dezvoltarea unor tratamente revolutionare contra afectiunilor oncologice.

Europene: Activitatea cumulata in industrie si servicii din zona euro s-a extins luna trecuta in cel mai pronuntat ritm din ultimul an. Apropo, si industria romaneasca isi revine, crescand in aprilie pentru prima oara de cand masuram sectorul prin intermediul estimarii PMI, adica din iulie anul trecut.

Petrol: Media zilnica a productiei din SUA e de peste 13 milioane de barili, depasind recordul inregistrat anul trecut. ExxonMobil a finalizat achizitia de 60 mld. USD a celor de la Pioneer Natural Resources, dublandu-si astfel prezenta in Bazinul Permian. Cel mai probabil OPEC+ va lasa productia neschimbata pentru inca trei luni, pe 1 iunie cand cartelul se reuneste in forma sa largita, scrie John Kemp, unul dintre cei mai urmariti analisti ai pietelor de energie.

 

STIAI CA?[edit | ]

Dobanzile suportate de guvernul SUA au ajuns la 2 mil. USD pe minut. Anul acesta, cupoanele platite investitorilor individuali in contul titlurilor de stat detinute se vor ridica la 327 mld. USD, de peste 2x mai mari decat la mijlocul deceniului trecut.