Baby Nasdaq vs Big Tech - Trade Talk 15 ianuarie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Auzim adesea ca nu doar inzestrarea conteaza, ci si ambitia. In sectorul american de tehnologie, tot mai multe companii incearca sa uzurpe postura liderilor supremi. Exista chiar un ETF, perfect accesibil investitorilor retail, care grupeaza cele mai valoroase 100 de business-uri listate la Nasdaq ale caror capitalizari le refuza la limita privilegiul includerii in indicele Nasdaq 100.

Hai sa vedem cum se imparte atentia intre bebelusii de azi si vedetele consacrate cu ani buni in urma. Nu din perspectiva noastra, ci a celor mai titrati trei analisti ai sectorului de pe Wall Street. 

1. Ce iei pe mere[edit | ]

In ultimii ani, tineretul a privit doar de pe margine: s-a dat o lupta acerba exclusiv intre doi veterani. Iar azi, poate c-ar fi trebuit sa mentionam Microsoft sub poza de intro, nu Apple.

La inchiderea de vineri, gigantul de langa Seattle a redevenit cea mai valoroasa companie de pe planeta, surclasand din nou Apple. Microsoft le mai luase fata celor din Cupertino in octombrie 2021, iulie 2020 si noiembrie 2018. Saptamana trecuta, Microsoft a fost plus 3%, valorand 2.89 tln. USD la finalul perioadei. Apple a scazut cu fix acelasi procent, capitalizarea fostului lider coborand la 2.87 tln. USD. In 2023, Microsoft a saltat cu 57%, peste avansul de 48% reusit de Apple.

Cele doua companii sunt despartite acum de numai 20 mld. USD. Dar asta inseamna de 4x peste cat valoreaza CRISPR Therapeutics, cel mai cunoscut biotech specializat in editarea genetica. Si cam 1/2 din cat valoreaza Palantir Technologies (despre care, apropo, am scris pe larg in noiembrie).

Apple se tranzactioneaza la 28x profitul net estimat pentru acest an. Microsoft, la 31x. Mediile ultimului deceniu sunt 19x, respectiv 24x. Ca perspectiva: la Nvidia, acelasi multiplu e 26x, sub cei inregistrati de Microsoft sau Amazon si de peste 3x mai redus decat in iunie anul trecut. Pe Wall Street, Microsoft n-are nicio recomandare de vanzare din partea analistilor, aproape 90% din brokeri favorizand acumularea in portofolii. In schimb, Apple are deja doua indicatii de vanzare.

La Apple, analistii vad o crestere de numai 0.7% a veniturilor totale in cel de-al patrulea trimestru din 2023 (vs aceeasi perioada din 2022) insa macar ar fi o crestere, prima din ultimele 12 luni. La Microsoft, saltul anticipat e semnificativ mai mare, de 16%. In termeni absoluti, totusi, Apple e asteptata sa fi incasat la final de an de-aproape 2x mai multi bani decat rivala (118 mld. USD vs 61 mld. USD). Apple raporteaza pe 1 februarie, pentru Microsoft n-am vazut inca vreo data fixata. 

2. Daniel Ives (Wedbush Securities)[edit | ]

Prima tinta a analistului: chiar Apple. Ar putea deveni prima companie din lume care sa valoreze 4 tln. USD, zice Ives.

Iar asta, pana la finalul acestui an. Adica 250 USD pe actiune, fata de 185 USD la inchiderea de vineri. In termeni de capitalizare, ultima stacheta record a fost consemnata pe 14 decembrie, la 3.08 tln. USD. Despre AI: e doar inceputul. Dan Ives crede ca 2024 va fi cu-adevarat anul inteligentei artificiale. Potentialul monetizarii e sever subestimat: AI va insemna pana la 10% din bugetele cheltuite in departamentele IT, comparativ cu numai 1% acum. Avem sub ochii nostri cea mai serioasa revolutie a sectorului de tehnologie din ultimii 30 de ani, e de parere Ives.

A doua tinta: Tesla. Actiunile ar putea urca la 310 USD in acest an, adica plus 40% fata de finalul lunii decembrie, cand Ives si-a anuntat predictia. Tesla a inchis vineri la 218 USD pe actiune. In schimb, Ives nu-i la fel de optimist in privinta nou-venitilor si a celor care alearga din spatele plutonului: Big Tech va continua sa domine bursa americana, banuieste analistul, castigand o cota si mai mare de piata in sectorul de tehnologie.

3. Gene Munster (Deepwater AM)[edit | ]

AI e deja o miscare seismica, e de acord Munster. Cred ca tehnologia va urca exponential la bursa, timp de trei sau chiar cinci ani, anticipeaza analistul.

Avansul nu va fi legat de evolutia dobanzilor, ci de-o modificare fundamentala a productivitatii muncii. Aici am avea una-doua de comentat, dar ne pastram pentru un alt TradeTalk. Suntem precum la mijlocul anilor '90, zice analistul, cand companiile de internet au decolat in ciuda avertismentului dat de fostul presedinte al Fed-ului, Alan Greenspan.

Insa Gene Munster il contrazice pe Dan Ives la un capitol: in 2024, aprecierile cele mai spectaculoase nu vor mai fi generate de Big Tech, ci de companii de talie mica si mijlocie ale sectorului de tehnologie.

Intr-un plan mai larg, viziunea lui Munster e ca indicele Russell 2000 va inregistra o performanta mai buna decat S&P 500. Ideea asta-i impartasita de Thomas "Tom" Lee (Fundstrat Global Advisors), alt analist mega-mediatizat pe Wall Street. Potrivit lui Munster, Unity Software si chiar Etsy se numara printre companiile valorand in prezent in jur de 20 mld. USD (sau sub) care-ar putea beneficia enorm pe seama AI.

Numele din Big Tech nu-s uitate. Din clubul ultra-select, Alphabet a recomandarea preferata a lui Munster, pe seama aceluiasi rationament pentru care Bill Ackman a cumparat cu un an in urma.

Apple e si ea pe lista favoritelor, analistul fiind convins ca AI va fi in sfarsit acasa in Cupertino odata cu evenimentul de software WWDC din vara. Tesla va beneficia pe seama reducerii temporare a investitiilor din partea producatorilor auto traditionali. Cine nu-i asa bine pozitionat in concursul noilor imprejurari din tehnologie? Netflix.

2024 ar putea fi anul suprizelor si la rubrica achizitii. Gene Munster zice ca Apple ar putea cumpara Peloton Interactive chiar si la o prima de 50% fata de piata. Si cum banii nu-s o problema pentru Tim Cook, Dan Ives indrazneste sa creada ca Apple ar putea sustrage ESPN de la Disney. 

4. Dan Niles (Satori Fund)[edit | ]

Niles rimeaza cu Ives poate si dasta atentia celor doi analisti merge cam in aceeasi directie. Insa nu fix spre aceleasi nume.

Din Big Tech, Dan Niles prefera Amazon si Meta Platforms: prima fura cota de piata de la rivali intr-o recesiune, in timp ce a doua e sever subevaluata comparativ cu Apple. ETF-urile de referinta pentru biotehnologie si sectorul de tehnologie din China figureaza si ele in topul recomandarilor. Niles mentioneaza explicit Alibaba si Tencent Holdings, cele doua companii pierzand anul trecut 12%, respectiv 6%.

Dintre business-urile cu un calibru mai modest, Dan Niles e atent la Texas Instruments, care-a saltat cu doar 3% anul trecut, de peste 20x mai putin decat industria din care face parte. Apropo, singurul producator american important de cipuri pe minus la bursa in 2023 a fost Wolfspeed... specializata in semiconductori utilizati in autovehicule electrice, compania a pierdut 37%. 

TOP TRENDING...[edit | ]

BVB: Indicele de referinta BET a inchis vineri la 15,774 de puncte, un nou maxim record. Simtel Team, lider in constructia si mentenanta centralelor fotovoltaice, e plus peste 30% de la inceputul anului. TeraPlast a anuntat finalizarea tranzactiei de 1.8 mil. EUR prin care-a devenit actionar majoritar la Palplast Moldova. Socep Constanta si Comvex Constanta au saltat substantial vineri, probabil pe seama aprobarii de catre Comisia Europeana a unei scheme de ajutor de stat in valoare de 126 mil. EUR, notificata de Romania si destinata investitiilor in porturile supra-aglomerate din cauza razboiului din Ucraina. Vrem sa fim o piata de interes strategic, transmite Oil Terminal despre terminalul de bitum din portul Constanta. Fondurile de pensii private Pilon II au acumulat deja aproape 10% din Hidroelectrica, peste 13% din OMV Petrom si peste 26% din Banca Transilvania.

Wall Street: Indicele S&P 500 s-a apropiat vineri la numai 0.3% de ultimul maxim record atins in ianuarie 2022. Delta Air Lines a pierdut 9%, dupa ce compania si-a retrogradat previziunile financiare pentru 2024. United Airlines si American Airlines au plonjat si ele cu 11%, respectiv peste 9%. Bursa americana e inchisa azi, cu ocazia Martin Luther King Jr. Day.

Crypto: Cathie Wood (ARK Invest) crede ca Bitcoin ar putea atinge 1,500,000 USD pana-n 2030, devenind de 33x mai scump decat in dupa-amiaza asta. Tom Lee (Fundstrat) e ceva mai moderat... celebrul analist prezice 150,000 USD anul acesta si 500,000 USD in urmatorii cinci ani. La inchiderea de vineri, MicroStrategy valora cu 1 mld. USD mai putin decat cantitatea de Bitcoin pe care o detine deja.

Banci: JPMorgan Chase a obtinut anul trecut un profit net mai mare decat oricand in istorie, de-aproape 50 mld. USD... asta inseamna 1/2 din rezultatul net cumulat al celor mai mari sase banci americane in 2018. Citrigroup va concedia 10% din forta de munca, ca parte a unui program mai larg de restructurare, destinat imbunatatirii rezultatelor financiare si cresterii pretului actiunilor. Potrivit unor surse Bloomberg, Deutsche Bank discuta tot mai intens posibilitatea unor fuziuni cu mai multe banci europene, inclusiv Commerzbank si ABN Amro Bank.

Software: Unity Software, una dintre companiile de tehnologie cu capitalizare mica preferate de Gene Munster (Deepwater AM), isi reduce personalul cu 25%, renuntand astfel la 1,800 de joburi. Specializata in software pentru gaming si listata la NYSE din septembrie 2020, Unity a pierdut aproape 1/2 din valoare anul trecut din iulie pana la final de octombrie. In toamna, cele mai recente rezultate trimestriale au dezamagit asteptarile, compania n-a oferit niciun ghidaj pentru perioada urmatoare, iar CEO-ul si-a anuntat retragerea.

Energie: Petrolul Brent a depasit vineri 80 USD pe baril, dupa ce SUA si Regatul Unit au initiat atacuri aeriene impotriva rebelilor Houthi din Yemen. Pe bursa americana, sectorul de energie e minus 3% de la finalul lunii octombrie incoace, perioada in care indicele S&P 500 a saltat cu 16%. Kazatomprom, cel mai mare producator de uraniu din lume, semnalizeaza ca nu-si va respecta obiectivele de extractie pentru acest an. Cameco, cel mai important producator din lumea occidentala, a sarit vineri cu 7%, dar se tranzactioneaza inca sub ultimul maxim record atins in vara anului 2007. 

STIAI CA?[edit | ]

Si Alphabet a reusit sa uzurpe temporar Apple, devenind cea mai valoroasa companie din lume in februarie 2016. La 570 bln. USD, Alphabet era atunci de 3x mai mica decat acum.