Broadcom, Tesla si dronele misterioase - Trade Talk 17 decembrie 2024
Azi e 17 decembrie, peste o saptamana si-un pic soseste Craciunul. Cate stiri importante sau aprecieri enorme am mai putea vedea pe Wall Street?
Ei bine, o multime. Concurenta pentru partea de sus a primelor pagini ramane formidabila. Si colac peste pupaza, maine seara vine si Fed-ul peste noi, iar sansa unei schimbari subtile de ton nu-i pur statistica.
Toti ochii pe Broadcom
La varf in tabara castigatorilor din indicele S&P 500, ziua de ieri a fost copy/paste cu cea de vineri: Broadcom (simbol US.AVGO) si Tesla (US.TSLA) au adus din nou cele mai spectaculoasa randamente.
Plus 11% pentru Broadcom in prima zi a saptamanii, dupa alte 24 de procente adaugate vineri. Cotate aseara la fix 250 USD, actiunile sunt +124% in acest an. La o capitalizare de peste 1 tln. USD, Broadcom devine a 9-a cea mai valoroasa companie din lume, cu circa 300 mld. USD sub Tesla (dar, interesant, in fata taiwanezilor de la TSMC). Rezultatele financiare publicate vineri au aratat excelent. Veniturile totale au saltat cu 51% in cel mai recent trimestru (vs aceeasi perioada din 2023). Strict in aria AI, incasarile au explodat de peste 3x in anul fiscal incheiat pe 3 noiembrie (vs anul fiscal precedent). Avem acum mai mare incredere in capacitatea companiei de-a genera profituri substantiale, au scris analistii Goldman Sachs intr-o analiza publicata in weekend. Broadcom dezvolta in prezent cipuri AI impreuna cu trei clienti foarte mari, a dezvaluit CEO-ul Hock Tan odata cu aparitia cifrelor financiare. Apple e foarte probabil unul dintre ei, conform unor informatii soptite pe surse la mijlocul saptamanii trecute. Stim deja ca si cei de la Google lucreaza cu Broadcom.
Sa mai zicem ca, desi zboara de ceva timp in umbra celor de la Nvidia, Broadcom valoreaza acum de peste 10x mai mult decat Intel (simbol US.INL)? Si tot de 10x peste rivala directa Marvell Technology (simbol US.MRVL). Si mai si: actiunile noii vedete AI au sarit cu un procent format din doua cifre in a 8-a zi de scadere consecutiva a indicelui DJIA (simbol DE.SXRU).
Si dronele fac spectacol pe Wall Street
Tesla (simbol US.TSLA) a transat sedinta de ieri cu plus 6%. Dar si-aici, ca si la Broadcom sau Alphabet (simbol US.GOOGL), aprecierile recente par mai degraba o cursa de recuperare.
Sa nu exageram: Tesla n-a fost chiar in postura celor de la Transport Trade Services (simbol TTS), Fondul Proprietatea (simbol FP) sau TeraPlast (simbol TRP) la Bursa de Valori Bucuresti. MARA Holdings (simbol US.MARAN), cel mai mare miner Bitcoin din lume, e un caz mult mai intrigant de contraperformanta, intr-un an in care criptomoneda suprema s-a scumpit cu-aproape 150%. Insa victoria lui Donald Trump a schimbat brusc firul narativ pentru compania lui Elon Musk. De la compresia dramatica a marjelor de profit in aria vanzarilor auto, atentia s-a mutat (printre altele) catre SpaceX si xAI. Tesla e incadrata dintr-odata alaturi de nume precum Nvidia, nu se mai bate doar cu GM, Ford sau Volkswagen.
Ca tot vorbim despre Tesla: sunt niste idioti care inca fabrica F-35, a scris Elon Musk pe X la finalul lunii trecute. Adica ce nevoie mai avem de avioane pilotate, cand razboaiele sunt controlate acum cu zburatoare autonome? Cateva zile mai tarziu, coasta de est a Americii a fost invadata de (cel mai probabil) drone despre care, aparent, nimeni nu stie nimic.
Si uite asa lumea (re)descopera subit ca exista producatori de drone listati pe Wall Street. Red Cat Holdings (simbol US.RCAT), o micuta companie de vreo 800 mil. USD cu sediul in Puerto Rico, a saltat ieri cu 27%, inclusiv pe seama dezvaluirii unui parteneriat cu Palantir Technologies. Actiunile s-au apreciat de peste 10x in acest an, dar nu sunt inca la un nou maxim istoric. Unusual Machines (simbol US.UMAC), alt fabricant american de drone in board-ul caruia Donald Trump Jr. si-a facut aparitia la final de noiembrie, a urcat ieri cu numai 16%. Iar AeroVironment (simbol US.AVAV) si Kratos Defense & Security Solutions (simbol US.KTOS), cu 8%, respectiv 5%.
Simtindu-se atacati direct, cei de la Lockheed Martin (simbol US.LMT) s-au autosesizat instant. N-am castigat niciun contract de 1 tln. USD din partea administratiei americane, a precizat printre altele principalul contractor al programului F-35. Dar in sectorul de aparare listat pe Wall Street, situatia curenta devine similara celei din tehnologie: pe seama aceleiasi teme centrale, aprecierile exponentiale apar acum pentru celebritati ramase in urma sau business-uri de nisa scufundate inca la capitalizari incredibil de mici. Actiunile Palantir Technologies au explodat de peste 4x in ultimele 12 luni, dar anul trecut pe vremea asta compania valora numai 40 mld. USD.
STIAI CA?[edit | ]
La inceputul acestei saptamani, cele mai populare companii pe WallStreetBets erau MicroStrategy (simbol US.MSTR), Nvidia (simbol US.NVDA), Tesla (simbol US.TSLA) si Palantir Technologies (simbol US.PLTR).