Ce trimestru de poveste! - Trade Talk 01 octombrie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Septembrie putea fi cea mai nefericita luna din acest an pe Wall Street, asa ne tot sperie istoria. Dar a fost printre cele mai bune.

La Bucuresti, in schimb, realitatea a venit cu semnul minus in fata, indicele principal BET pierzand 3%. Fata de ultimul maxim istoric atins pe 18 iulie, BET a lasat in urma peste 1,000 de puncte, adica 6%. Dar sa punem lucrurile in perspectiva: cu tot cu dividende, BET a saltat cu 22% in acest an, cu un punct procentual peste performanta indicelui american S&P 500. 

1. Vedetele

In ultimii patru ani, indicele S&P 500 a pierdut cel putin 4% in septembrie. In 2024, insa, a castigat 2%. Indicele DJIA a inregistrat un avans similar, iar pentru indicele Nasdaq Composite, saltul a fost chiar mai mare, in jur de 3%.

S&P 500 si DJIA au inchis ieri la noi maxime record. Cele doua referinte ale bursei americane sunt deja la 42,330 de puncte, respectiv 5,762 de puncte. Nasdaq Composite nu-i deocamdata in aerul rarefiat al unor inaltimi pe care sa nu le fi vazut deja. Dar la 18,189 de puncte, oglinda tehnologiei (si inovatiei) americane e la nici 3% sub recordul consemnat pe 10 iulie.

In cel de-al treilea trimestru, transat cu brio aseara, DJIA a urcat cu peste 8%.

Din indice, vedetele supreme au fost 3M si IBM, care-au sarit cu 33%, respectiv 27%. Pentru cele doua companii, procentele mentionate marcheaza cele mai spectaculoase randamente trimestriale dupa inceputul anilor '70, respectiv din 2002 incoace. Nike a castigat 17%, dar actiunile raman cu 29% mai jos fata de ultimul maxim important atins pe grafice in decembrie anul trecut. Noul CEO Elliott Hill va fi instalat pe 13 octombrie. Apropo, compania raporteaza rezultatele trimestriale chiar in seara asta (dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de la NYSE).

In cazul S&P 500 si Nasdaq Composite, aprecierile au fost ceva mai blande: in jur de 6%, respectiv 3%.

Din S&P 500, Vistra a rupt pur si simplu topurile: plus 36% in cel de-al treilea trimestru (si cam tot atat in septembrie), actiunile triplandu-se in acest an. La Nasdaq, lista premiantilor e pe cat de lunga, pe-atat de diversa: la varf au condus PayPal (+34%) si Tesla (+31%). DoorDash si Constellation Energy sunt mai sus cu peste 29%. Fortinet a castigat 28%, iar Starbucks si Illumina, cel putin 24%. Apropo de Tesla, producatorul auto va dezvalui conceptul Robotaxi pe 10 octombrie, la un eveniment in Los Angeles. Saptamana asta vom afla si cat de numeroase au fost livrarile in trimestrul abia incheiat. Actiunile sunt plus (numai) 4% fata de inceputul anului.

Reprezentativ pentru companii cu capitalizare (ceva mai) mica precum MicroStrategy sau Marathon Digital Holdings, indicele Russell 2000 a urcat cu-aproape 9% in cel de-al treilea trimestru.

2. AI la discount

Au fost si victime in cel de-al treilea trimestru, inclusiv nume la care nu ne-am fi gandit, nemaivorbind ca majoritatea apartin sectorului de tehnologie.

Super Micro Computer si CrowdStrike au pierdut 49%, respectiv 26%. Intel, Lam Research si Micron Technology au picat fiecare cu cel putin 20%. Lista perdantilor de marca a mai inclus Dell Technologies, Qualcomm, Applied Materials si chiar Microsoft. Nvidia a avut si ea un trimestru pe (usor) minus, primul dupa perioada similara din 2022, cand 1/5 din capitalizarea vedetei AI a zburat pe fereastra.

Se zice ca un Fed mai prietenos ajuta tehnologia. Insa pana la urma, castigatorii noului concurs de imprejurari au fost doua sectoare clasice: utilitatile, plus 18% in cel de-al treilea trimestru (si mai sus cu 27% in acest an, cea mai buna performanta din ultimul sfert de secol), si imobiliarele, plus 16%. D.R. Horton si Toll Brothers, doi dintre cei mai mari dezvoltatori americani, au crescut cu aproximativ 35%, de peste 2x performanta sectorului din care fac parte. 

TOP TRENDING[edit | ]

Obligatiuni: Bataie si cerere enorma, au scris cei de la ZF despre prima emisiune de obligatiuni Romgaz, destinata finantarii mega-proiectului Neptun Deep din Marea Neagra. Subscrierile investitorilor internationali au depasit de 12x valoarea emisiunii, ordinele ridicandu-se la aproape 6 mld. EUR. Digi Communications a anuntat ieri ca subsidiara din Romania a rascumparat integral obligatiunile de 450 mil. EUR emise de companie in 2020, cu dobanda anuala de 2.5% si scadenta in 2025.

China: Alibaba a pierdut ieri in jur de 1% la NYSE. Tot ieri, indicele CSI300, referinta pietei chineze, a urcat cu peste 8%, reusind cea mai spectaculoasa sedinta din ultimii 16 ani, dar ramane cu peste 30% mai jos fata de cel mai recent maxim record vazut in februarie 2021. Bursele din Shanghai si Shenzhen vor fi inchise pentru restul acestei saptamani, cu ocazia Golden Week, reluarea tranzactionarii urmand sa se intample pe 7 octombrie.

Crypto: Bitcoin a saltat cu 8% in septembrie, dar a inchis luna sub 65,000 USD, prag pe care-l recucerise cu cateva zile in urma. In cel de-al treilea trimestru, MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC din lume, a avansat cu 25%. In schimb, Coinbase Global a pierdut 18%.

Pretios: Aurul s-a scumpit cu 6% luna trecuta si cu 13% in cel de-al treilea trimestru, marcand cea mai spectaculoasa performanta din 2016 incoace. Cotatiile s-au apreciat in sase din ultimele opt trimestre. Cel mai recent maxim istoric a fost atins joia trecuta, la 2,685 USD pe uncie.

AI: Americanii de la Cerebras Systems, concurenti directi ai Nvidia in aria placilor grafice, isi pregatesc IPO-ul la Nasdaq, actiunile urmand sa aiba simbolul CBRS. In primul semestru din acest an, compania a suferit o pierdere neta de 67 mil. USD, la vanzari de circa 136 mil. USD, de 16x mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioada din 2023. Printre investitorii timpurii se numara Sam Altman (OpenAI, Oklo), precum si Andy Bechtolsheim, co-fondatorul Sun Microsystems.

Auto: Li Auto, Zeekr si Xpeng au anuntat livrari record de autovehicule pentru septembrie. In China, modelele hibrid si integral-electrice inseamna deja mai bine de 1/2 din totalul vanzarilor. Listate pe bursa americana, actiunile celor trei companii mentionate sunt minus 31%, minus 21%, respectiv minus 17% in acest an.

Macro: Nu suntem pe pilot automat cu taierea dobanzii, a indicat ieri Jerome Powell, presedintele Fed-ului, la un eveniment in Nashville, Tennessee. In zona euro, rata anuala a inflatiei a coborat la 1.8% luna trecuta, cea mai redusa valoare dupa aprilie 2021 si sub targetul oficial al Bancii Centrale Europene. Urmatoarele doua date capitale pentru dobanzi sunt 17 octombrie (BCE) si 7 noiembrie (Fed). 

STIAI CA?[edit | ]

Indicele S&P 500 a incheiat ieri cea mai profitabila perioada ianuarie septembrie din 1997 incoace.