Cot la cot - Trade Talk 18 ianuarie 2024
Apple a avut, in primele zile din ianuarie, cel mai prost inceput de an din 1982 incoace, judecand dupa numarul de sedinte consecutive inchise pe rosu. Apple a bifat scaderi in primele patru sedinte din 2024, o performanta pe care nu a mai atins-o de 42 de ani. Istoric insa, luna ianuarie nu da neaparat tonul pentru actiunile gigantului tehnologic.
De la inceputul anului, actiunile Apple au pierdut aproximativ 1.6%. In acest context, Microsoft a inlocuit Apple ca cea mai valoroasa companie listata la bursa din lume, pentru prima data din 2021. Motivul principal este entuziasmul starnit de inteligenta artificiala, care da peste cap raportul de forte din sectorul tehnologic. Microsoft a avut o performanta mai buna in ultimele luni, pe fondul entuziasmului fata de AI generativa, in timp ce Apple a fost trasa in jos de preocuparile legate de modul in care isi poate relansa vanzarile de iPhone, care au scazut in ultimul an. De la inceputul acestui an, Microsoft a urcat pe bursa cu peste 5%. Performantele celor doi giganti au fost puternic divergente in ultimele trei luni. Unii analisti cred chiar ca, Microsoft are parte de un moment iPhone.
Lupta pentru pozitia de cea mai valoroasa companie listata continua, evolutiile din acest an depinzand de o serie de factori, precum directia economiei din China sau progresele AI.
Apple s-a confruntat ieri cu o noua veste proasta. Compania a primit o noua interdictie de vanzare a ceasurilor cu senzori de masurare a oxigenului din sange incepand de joi. Mai exact, un ordin judecatoresc ii retrage permisiunea de a importa ceasurile Series 9 si Ultra 2 in SUA, in perioada in care apelul companiei impotriva unei decizii anterioare este analizat. Dupa acest esec, Apple va incepe sa vanda in SUA versiuni ale Series 9 si Ultra 2 fara functie de masurarea a nivelului de oxigen din sange. Modelele modificate vor fi puse in vanzare astazi, inclusiv in magazinul online. Noile modele vor include in continuare instrumentul de monitorizare a oxigenului din sange, dar acesta...nu va functiona.
Pe de alta parte, pentru prima data in istorie, Apple a depasit Samsung Elecronics, livrand mai multe smartphone-uri in 2023, potrivit datelor IDC. Cu toate ca IDC avertizeaza ca datele sale sunt preliminare si pot suferi modificari, o a doua agentie de cercetare, Canalys, estimeaza ca Apple a ocupat primul loc anul trecut.
Rezultatele pe care Apple le va publica pe 1 februarie ar putea da o directie orientativa pentru actiunile companiei. Desi recomandarile Buy inca predomina usor, Apple s-a lovit, de la inceputul anului, de unele retrogradari. Posibilitatile de crestere, bazate pe tintele de pret ale analistilor, par a fi peste cele cele ale Microsoft, dar diferentele de opinie in ceea ce priveste recomandarile de cumparare sunt mai frecvente. Pentru ambele companii, estimarile medii indica o crestere a pretului in acest an.
Pentru Microsoft, care in ultimele 12 luni a urcat cu peste 65% pe bursa (aproape dublu fata de Apple), lucrurile par deocamdata mai stabile. Tocmai a semnat cu Vodafone un parteneriat strategic pe 10 ani pentru a aduce inteligenta artificiala generativa si servicii digitale si cloud la peste 300 de milioane de clienti ai gigantului telecom. Vodafone Group va investi 1.5 mld. USD in urmatorul deceniu, cu scopul a dezvolta o serie de operatiuni, printre care inteligenta artificiala, platile digitale si Internet of Things in parteneriat cu Microsoft. In plus, OpenAI, compania din spatele ChatGPT, finantata masiv de Microsoft este, in SUA, in negocieri care ar ajuta-o sa puna capat unor procese si sa obtina, legal, informatii actualizate in timp real (sau aproape). Lipsa informatiilor la zi este o problema majora a ChatGPT in momentul actual.
Per ansamblu, tehnologia AI depaseste noi praguri. Spre exemplu, inteligenta artificiala a DeepMind, cumparata de Google (Alphabet) in 2014, pare ca poate rezolva probleme de geometrie la nivelul unui olimpic international. Algoritmii sunt acum la fel de buni la geometrie ca unii dintre cei mai talentati elevi din lume.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Noi directori: Simtel Team (SMTL) are 3 directori noi, la conducerea departamentelor de operatiuni, vanzari si marketing.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Achizitie ametitoare: Uber Technologies inchide serviciul de livrare pentru bauturi alcoolice Drizly, pe care l-a cumparat in urma cu trei ani cu peste 1 mld. USD. Dupa achizitie, a iesit la iveala faptul ca Drizly a suferit un atac informativ care a afectat 2.5 mil. clienti, pe care l-a tinut ascuns, fara a repara vulnerabilitatea.
Parteneriat pentru EVs: Apropo, Uber Technologies colaboreaza cu Tesla Motors pentru a promova utilizarea masinilor electrice de catre soferii din SUA. Uber le ofera soferilor sai stimulente exclusive de achizitie de pana la 2,000 USD pentru Model 3 si Model Y de la Tesla, pe langa creditele fiscale federale existente.
Proces: Apple este pe cale sa se confrunte cu un proces antitrust in Statele Unite, posibil chiar in luna martie. Autoritatile antitrust sustin ca Apple a impus limitari software si hardware pe iPhone-uri si iPad-uri pentru a impiedica rivalii sa concureze in mod eficient.
Noi concedieri: Dupa ce tocmai a dat afara cel putin 1,000 de persoane, Alphabet avertizeaza ca pot urma noi concedieri in acest an. Insa, CEO-ul da asigurari ca disponibilizarile nu vor fi de amploarea celor de anul trecut, cand compania a renuntat la 12,000 de angajati.
Digi cumpara in Spania: Autoritatile de reglementare europene vor da o autorizatie conditionata pentru proiectul de fuziune, in Spania, dintre Orange si MasMovil, spun sursele Reuters. Aprobarea este conditionata si de achizitionarea de catre Digi Cummunication a spectrului de frecvente de la MasMovil.
STIAI CA?[edit | ]
Denumirea iPhone a apartinut initial Cisco Systems si a fost un motiv de disputa intre cele doua companii pentru o vreme. Apropo, in contextul in care inteligenta artificiala e vazuta ca noul dot-com, unii se intreaba daca, pe termen mai lung, Nvidia va culege laurii ca Apple sau va ramane treptat in umbra, ca Cisco...