Counting the minutes - Trade Talk 23 februarie 2023
Cu rabdarea treci marea sau lucrurile bune vin catre cei care asteapta ar fi traducerea unui proverb celebru de peste ocean. Acest lucru este cat se poate de relevant in aceasta saptamana pe bursele internationale. Asteptam cu nerabdare cea mai aglomerata zi de raportari de pe BVB vineri, cand peste 15 companii vor prezenta ultimele rezultate financiare. Printre ele, se numara si greii MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN) si Banca Transilvania (TLV). Nici ieri lucrurile nu au stat mai bine pentru cei care se grabesc...publicarea minutei FED si rezultatele Nvidia au tinut cu sufletul la gura analistii. Daca in cazul lui Jerome Powell, ora 21 este sfanta, cei de la Nvidia s-au jucat cu rabdarea noastra, raportul venind cu o intarziere de peste 40 de minute. Evident, nu au lipsit glumele de pe Twitter despre posibilele motive pentru acest delay. Si, ca si in cazul reluarii Formulei 1 (de peste 10 zile), mai avem de asteptat si pe Wall Street pana maine, cand vor fi publicate ultimele date despre inflatie. De aceasta data, prinicipalul barem folosit de FED (PCE) ne va arata cam cat de sticky a ramas inflatia in SUA.
Publicarea minutei FED de la ultima intalnire nu a reusit sa schimbe trendul recent din S&P 500 care a incheiat cea de a 4-a sesiune consecutiva pe rosu. Astfel, indicele american a inregistrat un prim record negativ pentru 2023, marcand cea mai lunga perioada in scadere de la inceputul anului. Din documentul publicat aseara, reiese faptul ca majoritatea oficialilor FED au cazut de acord asupra faptului ca inflatia ramane la cote ridicate in ciuda unor semne de imbunatatire in ultima perioada. Cum era de asteptat, cativa dintre ei considera ca, o politica monetara mai agresiva (si anume o crestere a dobanzii de referinta cu 0.5%) ar fi fost preferabila pentru a combate inflatia in acest inceput de an. Acest lucru nu mai surprinde pe nimeni, dupa ce, chiar vineri, doi oficiali au facut publica parerea lor. In ceea ce priveste rata maxima a dobanzii de referinta, in momentul de fata, piata se asteapta la intervalul 5.25-5.5%, care ar reprezenta totodata si cea mai ridicata valoare din 2001 incoace.
Cei rabdatori, sau mai bine zis somnambuli, au avut si motive de bucurie azi noapte, dupa raportul celor de la Nvidia. Pretul actiunii s-a apreciat cu peste 8% in sedinta de after hours. Aruncam un ochi pe cifrele prezentate si totodata, luam in calcul si cresterea impresionanta a pretului de la inceputul anului (42%). Nvidia a reusit sa mascheze foarte bine in raportul de aseara scaderea veniturilor fata de anul trecut. A fost ajutata de asteptarile mai mici de pe Wall Street si de hype-ul creat in jurul inteligentei artificiale. Veniturile trimestriale s-au situat in jurul valorii de 6 mld. USD, cu aproape 21% mai mici decat in aceeasi perioada din 2022. Compania a depasit cu brio asteptarile analistilor pentru acest trimestru si totodata a furnizat o prognoza ceva mai optimista pentru perioada imediat urmatoare. Cireasa de pe tort insa, este viziunea companiei in spatiul de inteligenta artificiala (AI). CEO-ul Jensen Huang, considera ca acest domeniu se afla intr-un moment crucial si Nvidia este pozitionata strategic pentru a beneficia de o eventuala crestere exponentiala. Ne aducem aminte si de parteneriatul cu Microsoft despre care puteti citi mai multe aici. Acest lucru este vizibil si din cifrele furnizate aseara. Divizia de data center, care include printre altele si componenta de AI, a inregistrat o crestere anuala de 11%, ajungand la cifra de 3.6 mld. USD, de 4x mai mare decat in 2019!
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Cu cutitul la os: Intel a anuntat scaderea dividendului trimestrial cu 66% pentru a-si imbunatati flexibilitatea financiara intr-o perioada de incertitudine macroeconomica. Decizia vine in contextul in care piata de PC-uri se afla intr-un trend descendent. Vanzarile globale de PC au scazut cu 28% in ultimul trimestru comparativ cu 2021. Pretul actiunilor Intel a fost afectat in mod direct de aceasta dinamica, inregistrand o scadere de 42% in 2022, cu mult peste ETF-ul iShares Semiconductor care este un bun barometru pentru acest sector (-13%). Compania se confrunta si cu o scadere a cotei de piata, dat fiind faptul ca, cei de la Advanced Micro Devices au luat prim planul in producerea de chipuri performante pentru piata de data center.
Chasing Tesla: Mercedes-Benz a anuntat un parteneriat cu Google (Alphabet) in zona de navigatie pentru a oferi performante asemanatoare cu cele ale unui supercomputer in fiecare masina cu senzori de conducere automata. Vestea buna pentru soferi este ca se vor putea bucura de videourile de pe Youtube in cazul modelelor care beneficiaza de autonomie tip Level 3. Parteneriatul vine in contextul in care producatorul german avea deja o intelegere cu Nvidia din 2020 pentru furnizarea de cipuri performante contra unui procent din vanzari.
Ambitii britanice: Noul sef de la Rolls-Royce se asteapta la o crestere semnificativa a profitului in 2023 in ciuda faptului ca rezultatele publicate in aceasta dimineata au depasit cu mult asteptarile analistilor. Profitul operational pentru 2022 a fost de 652 mil. GBP in crestere cu 57% fata de anul precedent. Rezultatele din acesta dimineata si tonul optimist al fostului director de la British Petroleum, care este la carma companiei in prezent, au dus la o apreciere cu 19% a pretului actiunii, si totodata atingerea unei cotatii record pentru ultimele 12 luni.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
Stay Safe: Safetech Innovations (SAFE) a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri cu 52% mai mare decat cea din 2021 datorata cresterii numarului de contracte recurente intr-un climat favorabil securitatii cibernetice. Rezultatul net a fost de 10.2 mil. RON, reprezentand o crestere cu 70% fata de anul trecut. Compania are obiective indraznete pentru 2023, propunandu-si o cifra de afaceri de 58.1 mil RON (+66%) si un profit de 13.9 mil. RON (+36%) in contextul in care piata globala a securitatii cibernetice este estimata sa ajunga pana la 2 trilioane USD in 2026!
Miza pe SUA: Softbinator Technologies (CODE) a inregistrat o dublare a veniturilor din exploatare fata de 2021 la nivel consolidat, ajungand la suma de 38.6 mil. RON. Profitul net de 5.8 mil. RON a fost cu 76% mai mare decat cel din anul precedent. Imbunatatirea rezultatelor s-a datorat atragerii de noi clienti, ajustarea tarifelor si vanzarii de noi servicii cu marje mai bune. Deschiderea filialei din SUA la mijlocul anului trecut incepe sa dea roade. Peste 51% dintre clienti provin din aceasta noua piata, unde compania va continua sa se dezvolte in perioada urmatoare.
STIAI CA...?[edit | ]
Jensen Huang, fondatorul Nvidia si unul dintre cei mai bine platiti CEO din lume, si-a redus salariul in 2008 la $1 pe fondul crizei economice. Asta da devotament fata de compania pe care a infiintat-o in 1993!