De ce (mai) scade bursa? - Trade Talk 09 septembrie 2024
N-a mai fost asa cald pe-afara saptamana trecuta, dar bursa de la Bucuresti a avut parte de un dus rece.
De luni pana vineri, indicele principal BET a pierdut aproape 5%. Circa 13 mld. RON au disparut din capitalizarea totala, din care 6 mld. RON in ultima zi a saptamanii, care-a marcat si a 9-a sedinta la rand fara cresteri. In schimb, lichiditatea s-a dublat peste noapte.
1. BVB
Actiunile Conpet si Bursa de Valori Bucuresti au plonjat vineri cu-aproape 5%, respectiv 7%, dupa ce-am aflat ca cele doua companii vor iesi din BET pe 23 septembrie, urmand sa fie inlocuite de Premier Energy (listata in primavara asta, cu BERD si NN Pensii in actionariat) si Antibiotice Iasi.
Circa 1/2 din totalul rulajelor a venit (din nou) pe seama tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea, Banca Transilvania si OMV Petrom.
Joia trecuta a fost atins varful lichiditatii din ultima luna. Ca perspectiva, cea mai modesta valoare a tranzactiilor din acest an fusese inregistrata cu doar o saptamana inainte, pe 28 august.
Nu mai vazusem de mult nume din BET care sa pice cu 7%. Transport Trade Services cazuse marti cu fix acelasi procent, chiar daca principalul transportator fluvial de marfuri nu iese din structura indicelui de referinta.
Masurata din perspectiva indicelui BET-TR, care-i de fapt BET plus dividende, bursa noastra a facut primul pas inapoi in august, dupa 16 luni consecutive de crestere, perioada in care-a crescut cu 73%.
La final de august, Iproeb, Antibiotice Iasi si AAGES erau cele mai performante actiuni la BVB in 2024 (+116%, +112%, respectiv +100%). In schimb, cele mai severe pierderi erau inregistrate de Holde Agri Invest (-40%), Bittnet Systems (-32%) si Chimcomplex (-29%).
Sezonalitatea nefasta si incheierea sezonului de raportari: asa explica analistii si brokerii scaderile de luna trecuta. Dar in precedentii patru ani, bursa de la Bucuresti a crescut de fiecare data in august (si, apropo, si-n septembrie) cu o singura exceptie: in 2022, cand inflatia exploda. Semn ca elefantul cu-adevarat urias din camera ar putea fi in alta parte.
2. NYSE (dar mai ales Nasdaq)
N-a fost vreo zi de vineri dezastruoasa pe Wall Street, insa nici prea buna. Indicele DJIA a pierdut 410 de puncte, adica un procent la altitudinea curenta.
Saptamana cu totul n-a aratat deloc grozav. De luni pana vineri, indicele S&P 500 a suferit cel mai sever picaj de prin martie anul trecut incoace. Indicele Nasdaq Composite a incheiat saptamana la peste 10% sub ultimul maxim istoric atins in iulie.
Companiile de tehnologie au fost vineri pe rosu aprins. Meta Platforms, Amazon si Alphabet au inchis ziua cu minusuri de pana la 4%. Broadcom a picat 10%, chiar daca rezultatele trimestriale au batut asteptarile.
August a adus 142,000 de noi locuri de munca in America, in timp ce rata somajului a coborat usor, la 4.2%.
Dar mai poti avea incredere in cifrele astea? Din ianuarie 2023 incoace, datele primite in mod traditional in prima zi de vineri a lunii au fost revizuite in crestere de numai 6 ori. Au fost revizuite in scadere de 13 ori. 6 din ultimele 7 seturi de cifre guvernamentale privind piata muncii din SUA au suferit ajustari in minus.
Chiar daca cifrele publicate la finalul saptamanii trecute ar fi rezultatul unui calcul mega-precis, tot ar marca o decelerare severa. In martie, media mobila a numarului angajarilor pentru ultimele trei luni era 270,000. Aceeasi medie s-a scufundat in prezent la mai putin de jumatate, 110,000 mai exact.
Numarul ofertelor de munca e-acum cu numai 510 mii mai mare decat cel al somerilor. E cea mai modesta diferenta din aprilie 2021 incoace. Ecartul afisa peste 6 milioane in martie 2022.
La inceput de 2022, Fed-ul era suspicionat ca nu va reactiona suficient de agresiv vizavi de riscul unei inflatii excesiv de saltarete. In aceasta toamna, cea mai importanta banca centrala din lume e banuita ca nu se va misca suficient de rapid pentru a preveni recesiunea. In ambele cazuri, bursa americana a ales calea minimei rezistente: in jos.
TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]
QUARTERLY REPORT: Au mai ramas doar 24 de ore pana la editia #5 a conferintei trimestriale cu investitori si business-uri de top ai bursei noastre. Vor fi 15 nume grele de companii, 20 de speakeri si vreo 4 ore de discutii aprinse la 17 etaje deasupra Bucurestiului.
Tranzactie: 2Performant Network, principalul jucator al piatei de marketing afiliat, cumpara pentru circa 4 mil. RON operatiunile Profitshare, controlate indirect de eMAG, din Romania si Bulgaria. 55% din valoarea tranzactiei va fi achitata in numerar, in momentul finalizarii transferului liniilor de business Profitshare, iar restul de 45%, in actiuni 2P. Lansata in 2012, Profitshare are in prezent un portofoliu de 250 de programe de afiliere, inclusiv grupul eMAG. Dorin Boerescu, CEO, 2Performant Network, revine maine pe scena la Quarterly Report.
Extindere: Norofert intra pe piata agricola din Brazilia, una dintre cele mai mari din lume, prin asocierea cu grupul Engenutri, jucator de top din agribusiness cu peste 25 de ani de experienta. Asamblarea liniei de productie va incepe chiar in toamna asta, in noiembrie, urmand sa fie replicat modelul tehnic de succes implementat in Dakota de Sud, SUA. Initial, pe noua piata din Brazilia, Norofert va omologa 16 produse sub brandul propriu. Alex Cristescu, membru non-executiv al Consiliului de Administratie, Norofert, vorbeste maine la Quarterly Report.
Obligatiuni: Teilor Holding, grupul care include lantul de bijuterii de lux Teilor, vrea sa deruleze o noua oferta de obligatiuni, in valoare de pana la 40 mil. RON (sau echivalentul in euro), cu dobanda fixa sau variabila si scadenta de maximum 5 ani. Noua oferta va fi intermediata de TradeVille. Pentru 2023, Teilor Holding a raportat afaceri consolidate in crestere cu 11% (vs anul anterior) si un profit net mai mult decat dublu.
Fast-food: Inflatia ramane un element perturbator in cel de-al doilea semestru, mai vin si alegerile, spune Valentin Budes, CFO, Sphera Franchise Group. In 2024, operatorul in sistem de franciza al restaurantelor KFC, Pizza Hut si Taco Bell a avut cel mai bun prim semestru din istorie in ceea ce priveste vanzarile, EBIDA si profitul net. Actiunile SFG s-au dublat in ultimele 12 luni.
Cybersecurity: FORT a anuntat, pentru primul semestru, un profit net mai mic cu 93% (vs aceeasi perioada din 2023), la venituri totale de circa 6.7 mil. RON, mai mici si ele cu 16%. Intrucat sezonalitatea afacerilor genereaza venituri mai mari in a doua parte a anului, rezultatul raportat corespunde estimarii din buget, zice compania care s-a listat in primavara pe piata AeRO. FORT e prezenta la nivel international, inclusiv in Regatul Unit si Asia de Sud-Est, estimand cresterea exporturilor de servicii in cel de-al doilea semestru.
TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]
Big Tech: Apple ne va arata in seara asta (de la 20: 00 ora Romaniei) noile modele de iPhone, Apple Watch si AirPods (plus alte cateva surprize, probabil). Daca s-ar desparti de parintele din Cupertino, divizia iPhone ar fi a 15-a cea mai valoroasa companie din lume, mai mare decat Chevron, Ford sau General Motors. Actiunile Apple sunt cotate la 31x profitul net asteptat pentru urmatoarele 12 luni, cu 18% peste media ultimilor cinci ani (si cu 48% peste acelasi multiplu al indicelui S&P 500).
Promovare: Palantir Technologies si Dell Technologies vor fi incluse din 23 septembrie in indicele S&P 500, asa se explica aprecierile vazute de actiunile celor doua companii in pre-deschiderea sesiunii de azi. Alte doua companii de tehnologie promovate anul acesta in indice au fost Super Micro Computer si CrowdStrike Holdings.
STIAI CA?[edit | ]
Listata inca din 1988, Dell Technologies a mai facut parte din S&P 500, pana in 2013, cand s-a delistat temporar.