Deciziile lui Musk - Trade Talk 10 aprilie 2023

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Multi americani au sarbatorit Pastele weekendul acesta. Pe langa darurile de la iepuras, au primit un cadou si din partea lui Elon Musk. Mai exact, Tesla Motors taie preturile de zor. Producatorul auto tocmai a anuntat cea de-a cincea reducere de preturi in SUA in acest an. Daca decizia a fost buna? Nici Elon Musk nu stie. Intr-o dezbatere pe Twitter legata de faptul ca publicitatea ar fi putut fi o alternativa mai buna la reducerile de preturi, Musk, care si-a sustinut decizia de a ieftini masinile, a recunoscut totodata ca uneori ia decizii stupide.

Anterior, Tesla a taiat preturile agresiv si in China. Decizia nu i-a adus insa doar laude si recunostinta. La inceputul anului, clientii din China care au cumparat masini Tesla inainte de o serie de taieri de preturi au protestat si au luat cu asaltat showroom-urile companiei, nemultumiti ca au ratat reducerile. De alfel, se pare ca Tesla este compania care a dat tonul unui val puternic de taieri de preturi in China. Cea mai mare piata auto din lume se afla in mijlocul unui razboi aprins al preturilor. In primul trimestru, un total de 649 de variante de autoturisme, adica aproximativ 20% din totalul de pe piata, au avut preturi reduse cu peste 10.000 de yuani (1,500 de dolari), arata o analiza Bloomberg bazata pe informatii compilate de furnizorul de cercetare China Auto Market. In februarie, acest procent era de doar 12%, iar anul trecut, in aceeași perioada, era de doar 6%.

Pentru ca tot vorbim de Tesla si de China, pe langa reducerile de preturi, weekendul a fost marcat de un alt anunt important. Tesla Motors va construi o fabrica de baterii de mare capacitate Megapack la Shanghai, unde produce deja masini electrice. Noua facilitate ar urma sa produca anual, in prima faza, aproximativ 10,000 de sisteme de stocare a energiei Megapack, adica echivalentul unei capacitaţi de stocare de aproximativ 40 de gigawati/ora. Noua fabrica ar putea ajuta Tesla sa accelereze productia si sa reduca costurile pentru  Megapack si sa raspunda cererii globale crescute de soluţii de stocare a energiei. Tesla genereaza cea mai mare parte a cifrei sale de afaceri din vanzarea de automobile electrice, insa Elon Musk si-a propus ca afacerile din domeniul energiei fotovoltaice si sistemelor de stocare sa ajunga din urma segmentul auto. In prezent, Tesla produce Megapack in California.

Decizia Tesla de a deschide o noua fabrica in Shanghai consolideaza pozitia Chinei in fruntea lantului global de aprovizionare cu sisteme de stocare a energiei. China avea deja o capacitate de productie de baterii de peste 1,400 gigawati/ora, cu inca 6,000 gigawati/ora planificati in constructie. Statele Unite sunt pe locul al doilea la capacitatea totala, prezenta sau in curs de dezvoltare, de aproximativ 1,000 de gigawati/ora, dar cea mai mare parte nu a fost inca construita. Spre deosebire de cea mai mare parte a productiei de baterii, care este destinata in principal pietei vehiculelor electrice, fabrica Megapack se adreseaza stocarii energiei la nivel de retea, un sector mult mai mic.

Recent, presa a relatat ca Tesla dorește sa construiasca si o fabrica de baterii pentru masini electrice in SUA, intr-un parteneriat cu producatorul dominant de baterii pentru vehicule electrice din China, Contemporary Amperex Technology (CATL). Tesla este intr-o etapa de expansiune, mobilizand rezerva de cash de 22 mld. USD pentru a crește productia și a reduce costurile. CATL, care produce baterii LFP, mai ieftine decat cele cu nichel folosite in Occident, ar putea avea un rol cheie in acest plan.

Chiar daca tensiunile Beijing-Washington sunt in crestere, China este o piata cheie pentru Tesla. In ceea ce priveste vanzarile de EVs este a doua ca importanta dupa SUA. Compania a primit si o serie de facilitati din partea autoritatilor chineze pentru a-i stimula investitiile. In ultimul timp, Tesla s-a confruntat insa si cu probleme in China. Spre exemplu, o extindere a fabricii de masini electrice din Shanghai a fost amanata la inceputul din cauza unor preocupari legate de securitatea datelor, avand in vedere conexiunile Tesla cu initiativa Starlink, tot a lui Musk.

TOP TRENDING... GLOBAL[edit | ]

Mai putin work-from-home: Livrarile de computere personale ale Apple au scazut cu 40.5% in primul trimestru. Livrarile totale ale producatorilor de PC-uri s-au prabușit cu 29%, la 56.9 milioane de unitati și au scazut sub nivelurile de la inceputul anului 2019, potrivit celui mai recent raport al IDC. Dintre liderii pietei, Lenovo Group și Dell Technologies au inregistrat scaderi de peste 30%.

Taieri de productie: Samsung Electronics a anuntat ca reduce semnifcativ productia de cipuri, din cauza scaderii cererii la nivel mondial - care trage preturile in jos. Unii rivali mai mici ai companiei au facut deja astfel de reduceri de productie. Profitul net al companiei a coborat cu 96%, in primul trimestru, iar taierea productiei este vazuta ca o modalitate de redresare financiara in trimestrul actual. Pe termen lung, Samsung va continua sa investeasca semnificativ in productia de semiconducatori.

Green boost: Toyota Motor va lansa 10 noi modele de masini alimentate cu baterii și vizeaza vanzari de 1.5 milioane de vehicule electrice pe an pana in 2026, adica o creștere puternica pe o piata in care a fost mult timp depașita de rivali. Cel mai mare producator auto din lume va infiinta, de asemenea, o noua unitate specializata pentru dezvoltarea urmatoarei generatii de vehicule electrice.

Promotii in plan: Levi Strauss anticipeaza o scadere a marjei sale de profit in acest an, in conditiile in care va trebui sa ofere promotii mai mari decat se anticipase anterior. Stocurile mari forteaza Levi sa urmeze modelul concurentilor si sa recurga la reduceri si promotii pentru a vinde produsele.

Inlocuiti de roboti?: Walmart a anuntat ca se asteapta ca aproximativ 65% din magazinele sale sa fie deservite de automatizare pana la finalui anului 2026, anuntul venind la doar cateva zile dupa ce a dezvaluit planurile de a concedia peste 2,000 de persoane la unitatile care onoreaza comenzi online. Automatizarea vizeaza ridicarea comenzilor online si ar putea avea in continuare impact asupra numarului de locuri de munca mai slab remunerate

TOP TRENDING... LA BVB[edit | ]

Ultima suta de metri: Astazi se incheie subscrierea pentru titlurile de stat Fidelis, iar obligatiunile vor intra la tranzactionare pe 18 aprilie. Oferta publica initiala primara a cuprins cinci emisiuni, in euro si lei, dintre care una  dedicata donatorilor de sange.

Tinte pentru 2023: Biofarm tinteste venituri de 325 mil. RON venituri in acest an, cu 17% mai mari fata de anul trecut, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli propus de companie pentru anul in curs. De asemenea, compania a bugetat o crestere de 6% a profitului in 2023, la 75 mil. RON.

STIAI CA?[edit | ]

In 2013, Elon Musk a fost la un pas de a vinde Tesla catre Google la un pret de 6 mld. USD. In prezent, capitalizarea de piata a companiei este de circa 580 mld. USD.