Dow Jones la 40,000 - Trade Talk 21 mai 2024
Dow Jones Industrial Average a inchis vineri la peste 40,000 de puncte pentru prima oara in istorie. Indicele e plus 21% in ultimul an si plus 40% din septembrie 2022 incoace, dublandu-se fata de primavara lui 2020.
Au trecut numai 873 de sesiuni de tranzactionare de cand DJIA transa pragul celor 30,000 de puncte, in noiembrie 2020.
1. Wall Street
Pentru ultimele 10,000 de puncte castigate de DJIA, cea mai mare contributie a sosit din partea Goldman Sachs, Microsoft, UnitedHealth Group si Caterpillar. In schimb, 3M, Disney, Nike si Boeing au fost cenusaresele perioadei.
18 maxime istorice au fost consemnate pana acum in 2024. Avansul e de 6% in primele cinci luni ale anului, cam la jumatate din ce-au reusit verisorii S&P 500 si Nasdaq Composite.
Cea mai mare greutate in DJIA o au UnitedHealth Group si Goldman Sachs. In topul celor mai valoroase companii americane, cele doua nume se claseaza abia #15, respectiv #56, dar misca indicele mai mult decat Microsoft, Apple si Amazon luate impreuna. Apropo, trei din cele mai mari sase companii gazduite de indicele S&P 500 inca lipsesc din DJIA, anume Nvidia, Alphabet si Meta Platforms.
Tehnologia inseamna doar 18% din capitalizarea DJIA. Intel e mai jos acum decat in urma cu-aproape 25 de ani, cand a fost adaugata impreuna cu Microsoft in componenta indicelui. Sectorul financiar are aproape un sfert. Energia, mai putin de 5%.
Veteran in lumea indicilor, DJIA primeste adesea reprosul de-a fi ambasador al unor vremuri de mult apuse. Asta-i vizibil nu doar in structura, ci si la banii atrasi: active de numai 89 mld. USD sunt indexate la DJIA in universul fondurilor de investitii, comparativ cu peste 11 tln. USD in cazul indicelui S&P 500.
Insa popularitatea te poate face mai scump: S&P 500 e cotat in prezent la 21x profitul net asteptat in urmatoarele 12 luni, cu sase puncte procentuale peste media istorica. Ca perspectiva, acelasi multiplu e 32x la Microsoft, 35x la Nvidia si 37x la Amazon.
Mai bine de-o zecime din companiile incluse in S&P 500 au inchis ieri la maximele ultimelor 12 luni, inclusiv Alphabet, American Express, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, 3M, Micron Technology si Qualcomm. In schimb, Lululemon Athletica a terminat sesiunea la minimul ultimului an (si e minus 36% pana acum in 2024).
S&P 500 e deja cu 10% mai sus fata de cotatia anticipata in medie de analisti pentru finalul acestui an. 24 de maxime record au fost trecute in palmaresul primelor 5 luni din 2024, dupa doi ani lungi in care n-am vazut niciunul.
Toate cele 11 sectoare din componenta S&P 500 sunt cotate deasupra mediilor mobile corespondente ale ultimelor 200 de zile. Indicele a parcurs 311 zile fara vreo corectie negativa de cel putin 2%. Nicicand in ultima jumatate de deceniu volatilitatea n-a fost mai blanda ca acum.
Listate pe bursele europene si accesibile astfel tuturor investitorilor retail din Romania, cele mai bine capitalizate ETF-uri care urmaresc performanta indicilor S&P 500 si DJIA sunt iShares Core S&P 500 UCITS, respectiv iShares Dow Jones Industrial Average UCITS. Ambele ETF-uri sunt administrate de BlackRock, gigantul american cu active totale de peste 10 tln. USD, reinvestesc automat dividendele si pot fi tranzactionate pe platformele TradeVille (simboluri: DE.SXR8, respectiv DE.SXRU).
Investitorii retail preiau puterea, am scris noi saptamana trecuta. Pe Wall Street, tranzactiile acestora au depasit in unele zile jumatate din numarul total, stabilind un nou record. Investitiile retail trec de 20 tln. USD peste tot in lume, existand peste 100,000,000 de conturi de tranzactionare.
2. Restul lumii
Din cele mai mari 20 de burse internationale, 14 sunt la (sau foarte aproape de) noi maxime istorice.
Europa, Canada, Brazilia, India, Japonia si Australia se numara printre geografiile preferate ale performerilor de top. China e exceptia notabila (am investigat chestiunea prin februarie), aici ultimul varf suprem a fost marcat pe grafice in februarie 2021. Pe continentul nostru, indicele de referinta Stoxx 600 s-a apreciat in cinci din ultimele sase luni.
La Bucuresti, pare sa fie ziua si maximul record: indicele principal BET a scris din nou istorie ieri, incheind prima sesiune a saptamanii la 17,362 de puncte. Avansul din acest an urca la aproape 14% (sau circa 17%, daca-s incluse si dividendele). Pe 4 octombrie anul trecut, la data primului eveniment trimestrial Quarterly Report, BET era cotat la 14,128 de puncte, cu 19% mai jos fata de-acum.
Investitiile alternative, vizavi de care TradeTalk aduce frecvent in prim-plan o multime de companii listate, n-au aratat nici ele rau. Bitcoin e plus 58% in acest an, de peste 5x mai mult decat indicele Nasdaq 100. Cuprul, aurul si petrolul sunt mai sus cu 32%, 20%, respectiv 9% in ultimele sase luni.
TOP TRENDING[edit | ]
QUARTERLY REPORT: Probabil evenimentul trimestrial preferat al investitorilor retail din Romania se intoarce pe 12 iunie, la One Tower in Bucuresti. Biletele care ofera sansa participarii si interactiunii directe in sala sunt disponibile la un pret promotional pana pe 5 iunie.
BVB: Cotata zilele astea la un nou maxim istoric, Banca Transilvania e plus 27% in acest an. BRD Groupe Societe Generale e plus 12%, tranzactionandu-se la cele mai ridicate cotatii din 2022 incoace. Digi Communications e plus 15% in ultima saptamana, avans mai mare decat cel reusit pana acum in 2024 de indicele principal BET.
Wall Street: Indicele Nasdaq Composite a inchis ieri la un nou maxim record. Asteptata sa raporteze maine seara, Nvidia a avansat cu peste 2%, testand din nou pragul de 1,000 USD pe actiune. Norwegian Cruise Line Holdings a urcat cu 8%, dupa ce si-a imbunatatit estimarea de profit pentru anul curent (Carnival si Royal Caribbean Cruises au sarit si ele cu 7%, respectiv 4%). In schimb, Li Auto a plonjat cu 13%, dupa ce producatorul auto chinez a indicat o pierdere operationala pentru primele trei luni, cresterea cheltuielilor R&D si o diminuare cu 39% a incasarilor fata de trimestrul precedent.
AI: Microsoft a lansat ieri o noua generatie de PC-uri cu capabilitati AI de pana la 20x mai mari. Sunt echipate cu cipuri Snapdragon X Elite, produse de Qualcomm pe arhitectura britanicilor de la Arm Holdings, iar primele review-uri sunt foarte incurajatoare. Samsung Electronics are un nou sef al propriei divizii producatoare de memorii avansate, sud-coreenii concurand pe aceasta piata cu SK Hynix (furnizor pentru Nvidia) si Micron Technology.
Cybersecurity: La Palo Alto Networks, veniturile totale au crescut cu 15% in cel mai recent trimestru fiscal incheiat pe 20 aprilie (vs aceeasi perioada din 2023), la aproape 2 mld. USD si usor peste asteptari, insa proiectiile pentru trimestrul curent i-au deceptionat pe analisti. Actiunile erau minus 6% azi in pre-deschidere pe bursa americana, dar urcasera cu 71% in ultimele 12 luni pana la raportarea de aseara. Despre cel mai important nume in cybersecurity-ul american am scris vineri.
Fit-less: Peloton Interactive ia un nou imprumut, de-aproape 1.4 mld. USD, cam cat capitalizarea curenta a companiei. CEO-ul Barry McCarthy si-a anuntat plecarea la inceputul acestei luni, in plina campanie de reducere drastica a costurilor. Mai multe fonduri private de investitii par interesate de preluarea Peloton, Gene Munster speculand in ianuarie ca pana si Apple ar putea face o oferta. Actiunile sunt minus 36% in acest an (si minus 47% in ultimele 12 luni), insa chiar si-asa compania valoreaza de 5x mai mult decat Oklo, business-ul de energie al lui Sam Altman abia listat la NYSE.
Crypto: Ethereum a sarit ieri cu 20%, pe seama posibilitatii ca SEC (Securities and Exchange Commission) sa autorizeze chiar saptamana asta doua ETF-uri cu expunere directa pe cotatia spot a criptomonedei. Bitcoin e cotat la 71,000 USD, circa 5% sub ultimul maxim record atins la mijloc de martie. MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC din lume si cunostinta veche pentru autorii acestui TradeTalk, a urcat ieri cu 9% si se apropie de varful istoric inregistrat pe final de martie. Marathon Digital Holdings, cel mai prolific miner BTC din America de Nord si alt subiect predilect al mai multor TradeTalk-uri recente, a fost plus 15% ieri la Nasdaq, insa ramane cu 35% mai jos fata de ultimul maxim vazut la sfarsit de februarie.
STIAI CA?[edit | ]
Pentru companiile din indicele S&P 500, aproape 1/3 din numarul total de tranzactii bursiere se executa acum in ultimele 10 minute ale unei sesiuni.