Estimari de crestere a activitatii economice - 30 aprilie 2024

In aprilie 2024, managerii din diverse sectoare anticipeaza evolutii pozitive ale activitatii economice. Industria prelucratoare preconizeaza o crestere moderata a productiei si preturilor, in timp ce constructiile asteapta o crestere semnificativa a volumului si preturilor. Comertul cu amanuntul si serviciile proiecteaza de asemenea cresteri moderate, cu stabilitate a numarului de salariati. (Sursa: INSSE)

Piata imobiliara, buna pentru locuit, nerecomandata pentru investitModificare

Dupa ani dificili marcati de pandemie, inflatie si tensiuni geopolitice, piata imobiliara din Romania isi revine in ceea ce priveste tranzactiile si creditarea, dar numarul constructiilor rezidentiale noi continua sa scada. Deoarece dobanzile au crescut, ceea ce a afectat increderea in credite, 60% din tranzactii sunt facute cu cash. Salariile crescute si preturile relativ stabile ale apartamentelor fac piata accesibila. Totusi, ca investitie, imobiliarele nu sunt la fel de rentabile, comparativ cu alte optiuni de investitii. In contextul actual, Bucurestiul ramane o optiune atragatoare pentru cumparatorii care doresc sa locuiasca in propriile locuinte, dar mai putin pentru cei care cauta sa investeasca in scopul inchirierii sau valorificarii capitalului. (Sursa: ZF)

Inflatia in Germania creste cu 2.4%Modificare

In luna aprilie, inflatia in Germania a crescut la 2.4%, arata datele preliminare publicate de biroul federal de statistica. Inflatia de baza, care exclude preturile cu alimentele si energia, a fost de 3%, in scadere fata de nivelul inregistrat in martie 2024, de 3.3%. (Sursa: Reuters)

Yen-ul japonez creste bruscModificare

Yenul japonez a inregistrat luni o crestere neasteptata fata de dolar, pe fondul zvonurilor despre o posibila interventie a autoritatilor japoneze pentru a stabiliza moneda, care a atins minimele ultimilor 34 de ani. Aceasta miscare strategica, survenita intr-o zi de sarbatoare publica, reflecta eforturile Japoniei de a combate volatilitatea excesiva si de a raspunde influentei politicii monetare externe, in special a ratelor de dobanda din SUA, aplicate yenului. (Sursa: Reuters)

OMV PETROM S.A. (SNP)Modificare

Pentru primul trimestru din 2024, analistii care acopera OMV Petrom estimeaza un profit net de 1.57 mld. RON, excluzand elementele speciale si costul curent de achizitie, in scadere cu 17% fata de T1 2023. Compania urmeaza sa raporteze rezultate trimestriale astazi, inainte de deschiderea pietei. La preturile curente, actiunile companiei se tranzactioneaza la un multiplu P/E de 10.6 ori. (Sursa: ZF)

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)Modificare

Transelectrica a anuntat aprobarea in cadrul AGA din 29 aprilie, a unui dividend de 0.28 RON/actiune, din rezultatul raportat existent la data de 31 decembrie 2023. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 1%. (Sursa: BVB)

AQUILA PART PROD COM S.A. (AQ)Modificare

Aquila a anuntat piata despre aprobarea, in cadrul AGA din 29 aprilie, a unui dividend brut de 0.07084 RON/actiune. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 5.9%. (Sursa: BVB)

IAR SA Brasov (IARV)Modificare

IAR a anuntat despre aprobarea in cadrul AGA, din data de 29 aprilie, a unui dividend in suma de 11.7 mil. RON, care se traduce intr-un dividend brut de 0.6196 RON/actiune. Raportat la ultimul pret de inchidere, randamentul dividendului este de 4.4%. (Sursa: BVB)

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O)Modificare

Actionarii Hidroelectrica au aprobat, in cadrul AGA, distribuirea de dividende in valoare totala de 6.9 mld. RON din profitul net din 2023. Astfel, dividendul brut pe actiune este de 13.99 RON, ceea ce implica un randament de 10.4%. Data de inregistrare a fost aprobata pentru 10 iunie, iar data platii, pentru 28 iunie 2024. (Sursa: ZF)

MECANICA FINA SA BUCURESTI (MECE)Modificare

Mecanica Fina S.A. planifica extinderea portofoliului sau imobiliar in 2024, concentrandu-se pe achizitia de proprietati cu potential sinergetic. Un proiect major este modernizarea „Hala 100” din Bucuresti, un imobil destinat a deveni un ansamblu mixt comercial si de birouri, cu investitii de 10 milioane euro si venituri estimate la 250,000 EUR/luna. Finantarea combina majorari de capital si imprumuturi, optimizand resursele pentru maximizarea valorii investitiei. (Sursa: BVB)

Deutsche Bank AG (DBK)Modificare

Actiunile Deutsche Bank au scazut, luni dimineata, cu 5.5%, dupa ce s-a aflat ca un proces de lunga durata ar putea costa banca pana la 1.3 mld. EUR. Aceasta stire vine ca un recul dupa ce banca a raportat, saptamana trecuta, un profit peste asteptari, ceea ce initial ii crescuse actiunile. Procesul este legat de problemele care decurg din achizitia Postbank. In ciuda mentinerii ratingului "outperform", analistii de la RBC si-au redus pretul tinta pentru Deutsche Bank, invocand ingrijorarea ca problemele legate de litigiile mostenite umbresc recentele sale succese operationale. Deutsche Bank a constituit provizioane pentru a acoperi eventualele reclamatii, dar continua sa conteste cu fermitate acuzatiile de plati insuficiente. (Sursa: Reuters)

TESLA INC. (US.TSLA)Modificare

Recenta vizita a lui Elon Musk in China marcheaza un pas important pentru Tesla, care trebuie sa faca fata provocarilor de reglementare pentru a lansa software-ul sau de conducere autonoma completa (FSD). In timpul calatoriei sale, Musk ar fi obtinut un acord cheie cu Baidu pentru a utiliza licenta sa de cartografiere, esentiala pentru colectarea datelor de conducere pe drumurile publice din China. Acest progres intervine intr-un moment crucial, deoarece Tesla urmareste sa respecte standardele stricte de securitate a datelor din China, care au impiedicat anterior compania sa isi faca disponibila pe plan local tehnologia FSD. Vizita, care a inclus, de asemenea, o intalnire cu premierul Li Qiang, subliniaza importanta pietei chineze in strategia globala a Tesla, in special in contextul in care compania incearca sa obtina permisiunea de a transfera date de conducere in strainatate pentru a-si imbunatati algoritmii de conducere autonoma. In pre-market, actiunile companiei erau in crestere cu 12%. (Sursa: Reuters)

Vivendi SA (FR.VIV)Modificare

Vivendi, conglomeratul francez de media, avanseaza in planurile sale de restructurare in patru entitati separate, raportand o crestere substantiala in acest proces. Compania, care a inregistrat o crestere de 86.6% a vanzarilor in primul trimestru, in valoare de 4.3 mld. EUR, atribuie aceasta crestere afacerilor sale Canal+ si Havas, alaturi de recenta consolidare a Lagardère, un grup editorial francez achizitionat anul trecut. Studiul de fezabilitate, initiat in decembrie 2023, exploreaza potentialul de a lista Canal+, Havas si activele din afacerile editoriale si de distributie ca entitati independente. Vivendi, care ar ramane o companie listata separat, intentioneaza sa continue sa sprijine aceste unitati si sa isi gestioneze, in mod activ, investitiile. Aceasta restructurare urmareste sa consolideze cresterea si dezvoltarea diverselor sale operatiuni. (Sursa: Reuters)

KONINKLIJKE PHILIPS NV ADR EACH REP 1 ORD EUR0.20 (US.PHG)Modificare

Actiunile Philips au crescut cu 46% luni, dupa ce compania a anuntat incheierea unei intelegeri pentru plata unor despagubiri in valoare de 1.1 mld. USD, rezolvand astfel cazurile de vatamare personala provocate de dispozitivele pentru apnee. Compania a decis retragerea de pe piata a acestora si construirea unor provizioare pentru plata despagubirilor si a cerintelor de monitorizare medicala. Actiunile au atins, astfel, maximul ultimilor 2 ani pe bursa. (Sursa: CNBC)