Jay Powell scrie istorie - Trade Talk 26 august 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

Chiar si un ne-specialist ar ajunge la acelasi verdict: autorii acestui TradeTalk au o puternica fixatie in privinta Fed-ului. Iar asta, de cel putin 15 ani.

Asteptarea poate fi lunga, totusi: sunt doar cateva momente cu-adevarat memorabile pe care cea mai importanta banca centrala din lume le serveste pe tava. Vineri dupa-amiaza a fost unul dintre ele. 

1. Se vede foarfeca

Schimbarea de macaz e completa, a scris Nick Timiraos pe X imediat dupa discursul tinut vineri de Jay Powell in peisajul montan de la Jackson Hole. Apropo, jurnalistul WSJ e considerat de ani buni portavocea neoficiala a bancii centrale. Ce-a spus, de fapt, Powell?

E timpul sa ne modificam politica monetara. In sfarsit! Ce diferenta uriasa fata de aparitia absolut draconica, de numai 8 minute si ceva, la acelasi seminar in urma cu doi ani. Powell era pregatit atunci sa-si asume o traiectorie dureroasa a economiei pentru a aplica croseul decisiv inflatiei. Racirea pietei muncii e incontestabila si nu tinem ca situatia asta sa se agraveze. Noul accent pus pe statusul angajarilor in detrimentul inflatiei devenise evident inca de pe la inceputul verii. Desi spectaculoase, castigurile de joburi raportate recent ar putea masca slabiciuni, avertiza Powell pe 12 iunie la conferinta de presa care-a urmat traditional penultimului anunt in privinta dobanzilor. Sugestia a fost reiterata pe 9 iulie, in Congresul SUA, odata cu prezentarea raportului semestrial de politica monetara.

Vom face tot ce-i posibil pentru a sustine o piata a muncii puternica. Asta ne-a amintit de-un alt discurs, semnat tot de Powell, dar rostit in februarie 2021 la Economic Club of New York.

Doar o luna mai tarziu, seful bancii centrale avea sa caracterizeze pentru prima oara inflatia ca fiind tranzitorie. Powell a renuntat la expresie tot in acel an, insa abia in noiembrie. Ca perspectiva: in februarie 2021, rata anuala a inflatiei era 1.7%, inca sub obiectivul formal al Fed-ului. Avea sa urce la 2.6% in martie si ajungea la 6.8% in noiembrie, cand Fed-ul s-a trezit in sfarsit. Apropo, urmatoarele date de inflatie, cele pentru august, vor sosi pe 11 septembrie, adica inaintea celui mai important anunt al Fed-ului din acest an, programat pentru 18 septembrie.

A scris Powell insusi discursul de vineri? Nu vom sti cu-adevarat niciodata. Insa oricine-a facut-o, a avut grija sa previna interpretari indezirabile la acest moment. De exemplu, nicaieri nu se mentioneaza ideea unui ciclu gradual de relaxare monetara. Insa scenariul unei noi scumpiri a banilor a sarit de tot pe fereastra: absolut nimeni la Fed nu mai crede in revenirea inflatiei, la fel ca-n 1972, 1976 sau 2021.

2. Bursa aplauda

Peste trei saptamani si-un pic, Fed-ul va taia dobanzile avand bursa americana la noi maxime record. Combinatia asta nu-i foarte des intalnita in istorie.

462 de puncte a castigat vineri indicele DJIA. Insa la altitudinea curenta, cifra-i echivalenta unui avans de numai putin peste 1%. Indicele S&P 500 a inchis la 5,634 de puncte, afisand un salt similar. Nvidia, care va raporta miercurea asta, a sarit cu-aproape 5%. AMD, cu putin peste 2%. Iar Apple, care ne va arata noile iPhone-uri pe 10 septembrie, cu 1%. In schimb, Palantir Technologies, despre care pregatim un TradeTalk special, a pierdut jumatate de procent. Apropo de Nvidia, in piata optiunilor se pariaza pe-o miscare de 9% a actiunilor (in ambele sensuri) imediat dupa publicarea rezultatelor trimestriale. Procentul e semnificativ, tinand cont ca vedeta AI valoreaza deja mai bine de 3 tln. USD. Nu doar tehnologia a fost pe cai mari. Cameco a tasnit cu-aproape 6%, dupa ce Kazatomprom, cel mai important producator mondial de uraniu, si-a retrogradat cu peste 15% tinta de extractie urmarita anul viitor.

Dezvoltatorii imobiliari americani au avut o saptamana excelenta: PulteGroup a saltat cu 10%, iar Lennar Corporation si D.R. Horton, cu mai bine de 7%. La fel retailerii, Target fiind plus 10%. De fapt, 10 din cele 11 sectoare care formeaza S&P 500 au terminat saptamana pe plus, exceptia fiind energia.

TOP TRENDING[edit | ]

BVB: Indicele principal BET a reusit vineri a 6-a sedinta consecutiva de crestere, cel mai lung sir de aprecieri zilnice de la final de februarie incoace. Cei mai mici investitori pe bursa noastra au, in medie, 4,000 EUR in conturile lor de tranzactionare. Din septembrie, Romania va avea 9 companii in indicii FTSE Global All Cap, odata cu includerea actiunilor Transport Trade Services in categoria Small Cap.

Raportari: Din BET, saptamana asta aduce rezultatele primului semestru de la Electrica (maine), One United Properties (miercuri), Fondul Proprietatea, MedLife, Sphera Franchise Group si Transport Trade Services (vineri). Pe 10 septembrie se intampla Quarterly Report, editia #5 a conferintei trimestriale cu investitori si companii de top la BVB, la care TradeVille e partener esential.

Online: 2Performant Network, cel mai mare jucator al pietei de marketing afiliat din Romania, prezenta pe 10 septembrie la Quarterly Report, a inregistrat in primul semestru o crestere de 18% a veniturilor din exploatare (vs aceeasi perioada din 2023), in paralel cu o reducere de 40% a pierderilor.

Energie: Nuclearelectrica si Romgaz sunt cele mai subevaluate companii de energie din BET, dupa raportul dintre capitalizarea bursiera si profitul net obtinut in perioada celor 12 luni incheiata la final de iunie (6.8x, respectiv 7.7x). In schimb, Transgaz si Transelectrica sunt cele mai scumpe, potrivit aceluiasi criteriu (16x, respectiv 11x). Ca evolutie bursiera, doar doua nume din sase sunt pe plus de la publicarea rezultatelor primului semestru, anume Romgaz si Transelectrica (cu aprecieri de circa 3%, respectiv 2%). 

STIAI CA?[edit | ]

Pentru anuntul Fed-ului din 18 septembrie, investitorii cotau in aceasta dupa-amiaza o sansa de 34% pentru o taiere de 50 bps a dobanzii cheie din SUA.