La 40,000 de puncte deasupra Pamantului - Trade Talk 15 iulie 2024

De la TradeVille.ro wiki
Trade talk logo.png

E forfota mare din nou in lumea indicilor bursieri americani. Dow Jones Industrial Average a urcat vineri deasupra pragului de 40,000 de puncte, repetand isprava reusita in premiera la sfarsitul lunii mai.

Insa joi a fost si mai si: reprezentativ pentru universul companiilor cu capitalizare (ceva mai) mica, Russell 2000 a castigat mai bine de 3%, desi S&P 500 a inchis pe minus. Chestia asta se mai intamplase o singura data din 1979 incoace. Care-i explicatia? 

1. Intriga

Tot joi, Nasdaq Composite a terminat sesiunea de tranzactionare la peste 5 puncte procentuale in urma performantei Russell 2000, ecart de-o severitate nemaivazuta vreodata.

Bursa americana a mai fost aproape de-asa ceva doar in noiembrie 2020, imediat dupa ce Pfizer a anuntat rezultate incurajatoare in testarea propriului vaccin anti-Covid.

Cam 600 mld. USD au disparut joi din capitalizarea cumulata a celor 7 magnifici ai sectorului de tehnologie. Nvidia a fost minus 6%, iar Tesla, minus 8%. Singurul precedent asemanator s-a intamplat la inceput de februarie 2022, cand piata a priceput ca Fed-ul avea sa majoreze agresiv dobanzile.

Una dintre explicatii? Investitorii au vandut stirea buna despre inflatie. Tot ce-i posibil, dar socoteala nu clarifica alte fenomene stranii intamplate in aceeasi zi de joi.

Nu doar companiile cu capitalizare mica au sarit, ci si imobiliarele si utilitatile de orice marime, adica fix doua sectoare incredibil de atente la miscarea dobanzilor. D.R. Horton si Lennar, de exemplu, doi dintre cei mai importanti dezvoltatori americani, au urcat cu circa 7%.

Desi la randul sau mega-sensibil la schimbarea perceptiei in privinta dobanzilor, aurul a tasnit si el. Titlurile de stat americane au recuperat aproape integral picajul initiat de prima dezbatere TV dintre Joe Biden si Donald Trump (si sunt in sfarsit pe plus in acest an).

Cum sa se fi intamplat toate astea daca piata ar fi mers in contra-partida a ceea ce ne-au zis cifrele de inflatie aparute joi?

2. Explicatia

Mult mai probabil e ca investitorii fac rotatia dinspre mega-companii (mai ales cele de tehnologie) catre nume cu multipli de evaluare mai ieftini. Teoretic, fenomenul nu-i ingrijorator, macar pentru faptul ca profunzimea avansului bursei americane creste (in loc sa se diminueze, ca pana acum). Dar de ce s-a produs (sau a inceput) tranzitia asta atat de violent?

De fapt, intriga a pornit cu doua zile inainte. Adica marti, cand Jay Powell a avut prima aparitie in Congres cu ocazia prezentarii raportului semestrial de politica monetara. Am comentat chiar atunci cat de ciudat ni s-a parut ca piata n-a prins instant noul mesaj al Fed-ului.

Recalibrarea s-a intamplat brusc odata cu publicarea cifrelor de inflatie: in iunie, preturile de consum din SUA au scazut fata de luna precedenta, marcand un salt de numai 3% comparativ cu aceeasi perioada din 2023, cel mai modest din ultimii trei ani.

Inflatia se calmeaza in America, asta-i si concluzia primelor raportari financiare facute de companii in sezonul curent. A trecut vremea cand lumea se inghesuia sa zboare la orice preturi ale biletelor, s-au lamentat saptamana trecuta cei de la Delta Air Lines. Consumatorii nu mai inghit scumpirile, a transmis PepsiCo.

Chiar si la 24 de ore dupa prima infatisare a lui Powell, sansa cotata de investitori in favoarea unei taieri minuscule a dobanzii cheie in septembrie era de numai 72%. E la 90% in dupa-amiaza asta. De fapt, probabilitatea a urcat la peste 50% ca Fed-ul sa taie cu inca 25 bps la fiecare dintre urmatoarele doua sedinte ramase din acest an, adica in noiembrie si decembrie. 

3. Trump Street

Donald Trump a fost cat pe-aci sa fie asasinat in weekend. Pietele s-au miscat instant, speculand si mai serios ca pana acum in directia unei victorii a fostului presedinte in alegerile din toamna.

S&P 500 si Dow Jones Industrial Average erau pe plus in dimineata asta, potrivit cotatiilor futures, dupa ce vineri reusisera sa atinga noi maxime istorice. Tot in pre-deschiderea de azi, Trump Media & Technology Group, actionar majoritar al platformei social media Truth Social, a explodat cu-aproape 70%.

Aurul mai are putin si ajunge la 2,450 USD pe uncie, adica cel mai recent maxim record inregistrat in mai. Totusi, Newmont Corporation si Barrick Gold raman cu mult in urma acestei performante, actiunile celor mai mari doi mineri ai metalului pretios fiind plus 5%, respectiv plus 6% in ultimele 12 luni.

Bitcoin s-a apreciat cu 7% de la teribila veste de sambata noapte incoace. MicroStrategy, compania cu cea mai mare detinere BTC din lume, si Marathon Digital Holdings, cel mai important miner BTC american, erau plus 6%, respectiv plus 5% in pre-deschiderea sesiunii de azi.

Apropo, Trump isi mentine promisiunea de-a vorbi la un eveniment BTC de referinta care va avea loc intre 25 si 27 iulie in Nashville, Tennessee. Despre sprijinul acordat de fostul presedinte universului crypto si, in special, minerilor BTC am povestit pe larg luna trecuta. 

TOP TRENDING[edit | ]

Calendar: Azi, Jay Powell vorbeste (din nou), la Economic Club of Washington (19:30 ora Romaniei), si incepe Conventia republicanilor in Milwaukee, Wisconsin, ocazie cu care Donald Trump va fi anuntat drept candidat al partidului la alegerile prezidentiale din 5 noiembrie. Tot azi raporteaza Goldman Sachs si BlackRock. Maine incepe Prime Day, cel mai important eveniment anual de shopping al celor de la Amazon, si raporteaza Bank of America si Morgan Stanley. Miercuri vin rezultatele trimestriale de la Johnson & Johnson. Joi aduce in prim-plan cifrele celui de-al doilea trimestru la Netflix si TSMC. Vineri raporteaza American Express.

Big Tech: Vanzarile Apple in India au avut o crestere anuala de 33% in perioada celor 12 luni care s-a incheiat in martie, iPhone asigurand peste 1/2 din total. In primavara, 1 din 7 iPhone-uri erau produse deja in India. Apple raporteaza pe 1 august, actiunile fiind plus 20% pana acum in 2024, compania redevenind vineri seara cea mai valoroasa de pe planeta. Alphabet discuta preluarea companiei americane de cybersecurity Wiz pentru 23 mld. USD, ar fi cea mai mare achizitie din istoria gigantului.

Banci: JPMorgan Chase, Citigroup si Wells Fargo au suferit o noua scadere trimestriala a marjelor nete din dobanzi. Taierea dobanzilor din SUA ar putea agrava situatia financiara a bancilor, scriu cei de la WSJ. Pe bursa, sectorul bancar din SUA e plus 13% in acest an, sub performanta indicelui S&P 500.

Europene: La Swatch Group, vanzarile si profitul operational s-au redus puternic in primul semestru, cu 14%, respectiv 70% (vs aceeasi perioada din 2023), in special pe seama diminuarii cererii din China. Burberry suspenda dividendul, avertizeaza in privinta profitabilitatii si inlocuieste CEO-ul (la numai doi ani si jumatate de la instalarea lui Jonathan Akeroyd). Actiunile erau minus 17% in dupa-amiaza asta pe bursa din Londra.

Aerian: Peste 20 de ani, in lume vor zbura peste 48,000 de aeronave, de 2x mai multe decat acum, socotesc cei de la Airbus. China si India vor fi principalele motoare de crestere, iar cererea va fi concentrata pe avioane de talie mare. Consortiul se gandeste (si) la o fuziune cu francezii de la Thales strict pe segmentul operatiunilor care privesc industria spatiala.

Marfuri: Cotatiile futures ale cafelei arabica sunt aproape de ultimele maxime importante vazute in 2022. Lanturile de productie si distributie sunt afectate foarte rau, avertizeaza Giuseppe Lavazza, presedinte Lavazza, scumpirea cafelei facand ca Starbucks sa piarda 1/4 din capitalizare in acest pe bursa americana. Pe piata petrolului, volatilitatea e acum la cele mai scazute valori din ultimii 9 ani.

Macro: Economia Chinei a crescut cu 4.7% in cel de-al doilea trimestru (vs perioada similara din 2023), semnificativ sub asteptari si marcand cel mai modest ritm de la inceputul anului trecut incoace. In iunie, preturile caselor au scazut pentru a 12-a luna consecutiv (si cu peste 4% vs aceeasi perioada din 2023, mai rau ca oricand in ultimii 9 ani). Plenara Partidului Comunist incepe azi, dezbaterile nefiind publice de data asta.

 

STIAI CA?[edit | ]

Indicele Russell 2000 s-a apreciat cu 6% pana acum in 2024, de 3x mai putin decat S&P 500.