Magnificent 7, varianta QR - Trade Talk 05 martie 2025
Mai putin de doua saptamani ne despart de un nou sezon de Formula 1, care se anunta incendiar. Quarterly Report a luat-o inaintea Marelui Circ, marcand cea de a 7-a iteratie a conferintei trimestriale dedicate investitorilor de la BVB. Companii de top din indicele BET, dar si performere de pe piata AeRO au prezentat ultimele noutati in contextul raportarii rezultatelor anuale preliminare. Cea mai compacta editie a conferintei de pana acum a oferit cateva momente cheie, pe care vi le relatam mai jos.
Electrica - dividende mai generoase?
Din pole-position in noul sezon de conferinte a plecat Electrica, reprezentata de domnul Alexandru Chirita. Transparenta a fost cuvantul cheie al prezentarii, acesta subliniind importanta investitorilor de retail pentru viitorul companiei.
Intr-un sector cu foarte multe provocari, transparenta este foarte importanta, a completat CEO-ul companiei.
Electrica se tranzactioneaza la un nivel al pretului atractiv pentru cineva care doreste sa initieze o pozitie, in ciuda unui raliu in ultima perioada, este de parere domnul Chirita.
O revenire la politica de dividend anterioara crizei energetice ar putea fi discutata dupa ce se termina perioada de schema de compensare.
Plafonarea implica o nevoie de cash mai mare: spre exemplu intre decembrie 2023 si august 2024, compania avea peste 1.1 mld. RON in proces de decontare.
Schimbarea modelului de business prin aducerea productiei la nivelul holdingului a avut un impact direct asupra evolutiei pretului actiunii, fapt care ar putea oferi o incredere mai mare din partea actionarilor.
Agroland - as busy as it gets
Fondatorul si CEO-ul Agroland Business System a tinut sa fie prezent la o noua editie Quarterly Report, chiar si din online, din cauza programului incarcat.
M-a prins pe drum aceasta conferintadar e foarte bine ca suntem ocupati, a completat domnul Cardos.
Pe 10 martie compania va returna principalul si ultima dobanda pentru prima emisiune de obligatiuni corporative pe care a listat-o la BVB in urma cu 5 ani de zile.
In cadrul celor doua companii listate la bursa, Agroland are in jur de 3,000 de actionari.
Agroland Agribusiness a fost afectata de conditiile meteorologice severe (seceta) si de preturile scazute din cauza situatiei din Ucraina, insa este una dintre castigatoarele sectorului, conform domnului Cardos.
95% dintre datoriile fermierilor au fost platite catre companie.
Urmeaza o perioada de investitii, compania vizand intrarea in zona de productie de substante, pentru a evita importul din vestul Europei.
In ceea ce priveste Agroland Business System, cifra de afaceri a crescut cu doar 6% anual, insa volumul vanzarilor a avut o dinamica de +20%.
Imbunatatirea rezultatului operational a venit ca urmare a eficientizarii retelei de retail, si imbunatatirea marjelor de profit.
Profitu net anual s-a apreciat cu 63% fata de 2023, iar in ultimul trimestru s-a observat o dinamica interesanta din prisma cresterii preturilor pentru oua. Aceasta dinamica va continua si in T1 2025, domnul Cardos estimand noi recorduri pentru pretul oualor pana in preajma sarbatorilor Pascale.
Compania va propune un buget conservator pentru a reusi sa depaseasca asteptarile investitorilor.
Totate motoarele de crestere sunt intr-o situatie foarte buna. Avem finantare suficienta, oameni experimentati pe fiecare divizie si credem ca pietele pe care activam vor fi afectate din punct de vedere macro intr-un sens pozitiv, a incheiat domnul Cardos.
TTS - dividende, reconstructia Ucrainei si incheierea unui an atipic
Nu putea lipsi de la Quarterly Report una dintre cele mai interesante prezente, si anume domnul Gabriel Techera de la TTS. In ciuda unor rezultate in scadere fata de 2023, acesta a oferit cateva informatii extrem de pretioase pentru actionarii companiei.
Rezultatele companiei a fost in linie cu asteptarile si prognozele din luna noiembrie. Reactia din piata post raportare (-8% in primele ore) a venit ca urmare a emotiilor, este de parere domnul Techera.
Printre motivele pentru evolutia in scadere a cifrei de afaceri si a profitului, reprezentatul companiei a tinut sa evidentieze una dintre cele mai proaste piete pentru transportul fluvial din istorieo combinatie de factori unica.
Deindustrializarea Europei, seceta din bazinul Dunarii si disparitia cerealelor ucrainiene au creat o furtuna perfecta pentru acest sector. Daca piata produselor agricole ar fi fost in regula, rezultatele ar fi putut fi compensate.
In cazul noii companii integrate in grup, Decirom, se vede o crestere de 20% a volumelor procesate in primele doua luni din 2025, un motiv de optimism pentru urmatoarea perioada.
In ceea ce priveste o posibila pace in Ucraina, domnul Techera este de parere ca TTS ar putea avea de castigat indirect din reconstructia tarii. Nevoia Ucrainei de otel va da o gura de oxigen industriei metalurgice de pe Dunare.
Randamentul dividendului ar putea fi de 3.3% - 3.4% in functie de evolutia pretului politica de acordare ramane neschimbata (45% din profitul net individual).
OMV Petrom - 2024, un an remarcabil din punct de vedere al strategiei
O prezentare moderna, un roundtable dedicat investitorilor si promisiuni de crestere in anii urmatori, au fost punctele forte cu care s-a prezentat OMV Petrom la conferinta.
4.4 mld. RON suma dividendelor distribuite anul trecut, oferind un randament de peste 12%. Luand in calcul si aprecierea actiunii, compania a oferit investitorilor un randament total de 35%.
Rezultatele anuale preliminare in usoara scadere au fost si o consecinta a preturilor marfurilor dar si a cadrului de reglementare si fiscal, care au contribuit negativ.
In 2021, compania si-a propus investitii de 11 mld. EUR pana in 2030, pozitionand compania ca unul dintre cei mai mari investitori in energie din Romania.
In 2024, investitiile anuale au crescut cu 52%, compania prognozand o dinamica de +25% in acest an.
Neptun Deep suntem in buget, suntem in planne asteptam sa incepem forajul anul acesta si sa extragem gaze incepand cu 2027.
Valoarea dividendului s-a triplat in ultimii 9 ani de zile; anul acesta dividendul creste cu 7.5% fata de cel precedent. Compania va anunta un posibil dividend special la mijlocul anului.
Rata de rentabilitate a proiectelor in care compania se angreneaza este de minim 10%. Vrem sa crestem valoarea companiei, sa ne facem actionarii fericiti, a concluzionat reprezentanta companiei .
Pentru cei care doresc sa urmareasca inregistrarea integrala a conferintei, va invitam sa accesati link-ul de mai jos.
STIATI CA?
Andrei Sota, fondatorul platformei Signal Sigma si consultant de investitii, prezent la Quarterly Report, este de parere ca indicele S&P 500 ar putea incheia anul 2025 la o valoare de 6,400 de puncte, in crestere cu aproximativ 9% fata de pretul curent.