Mai putini someri inainte de Craciun - 03 decembrie 2024
In luna octombrie 2024, rata somajului a ajuns la 5.4%, marcand o scadere cu 0.2 puncte procentuale fata de luna anterioara si fata de octombrie 2023. La barbati, rata somajului a fost cu 0.8% mai mare decat la femei. In valoare absoluta, numarul somerilor (in varsta cuprinsa intre 15 si 47 ani), estimat pentru luna octombrie, a fost de 441.1 mii persoane. Segmentul 25-74 ani reprezinta 72.3% din numarul total al somerilor estimat pentru luna octombrie. (Sursa: INS)
O saptamana grea pentru bursa romaneasca[edit | ]
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat o saptamana grea, la finalul careia a pierdut 10 mld. RON. Toti indicii au incheiat luna noiembrie pe rosu, cu scaderi de la 3.8% pe BET-FI pana la 7.7% pentru BET-BK. Actiunile Aquila au pierdut 10% saptamana trecuta, Banca Transilvania 6% si Nuclearelectrica 5%. Indicele BET a pierdut 4.6% saptamana trecuta, marcand o depreciere de 6.6% pentru luna noiembrie. Potrivit datelor BVB, benchmark-ul bursei locale a scazut in 7 din ultimele 10 sedinte de tranzactionare. (Sursa: ZF)
Jingles pe Wall Street[edit | ]
Un parcurs puternic al pietei pana in noiembrie este, de obicei, un semn favorabil pentru ultima luna a anului, potrivit cercetarilor realizate de Ned Davis Research. In baza analizei tehnice a companiei de research, Ed Clissold, Chief U.S. strategist, a spus ca, in anii in care S&P 500 a crescut cu peste 20% pana la sfarsitul lunii noiembrie, indicele a continuat sa creasca in 76% din cazuri in decembrie, inregistrand o crestere mediana de 2.1%. Clissold a remarcat ca decembrie este, in medie, cea mai puternica luna a pietei din an. (Sursa: CNBC)
Semne bune pentru China[edit | ]
Activitatea manufacturiera din China a continuat sa se extinda in randul producatorilor mai mici in luna noiembrie, semnaland ca recentele masuri de stimulare ale economiei nationale au inceput deja sa sprijine anumite sectoare aflate in dificultate. Indicele Caixin/S&P Global al managerilor de achizitii din sectorul manufacturier a inregistrat o valoare de 51.5, depasind estimarea mediana de 50.5 dintr-un sondaj Reuters. Aceasta marcheaza a doua luna consecutiva in care cifrele raman peste pragul-cheie de 50, care separa cresterea de contractie. (Sursa: CNBC)
Norofert S.A (NRF)[edit | ]
Norofert a anuntat aprobarea prospectului privind emisiunea de obligatiuni care se va derula in perioada 3-16 decembrie 2024. Compania ofera spre vanzare 150,000 de titluri, cu o valoare nominala de 100 RON/obligatiune, dobanda fiind de 10% pe an. Valoarea minima de subscriere este de 100 RON/obligatiune. (Sursa: BVB)
BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV)[edit | ]
Banca Transilvania a anuntat prima fuziune in randul subsidiarelor achizitionate in acest an de la OTP Group, intre BT Leasing si OTP Leasing. Fuziunea celor doua companii contribuie la consolidarea pe piata a BT Leasing, a carui numar de clienti ajunge, in prezent, la 35,000. OTP Leasing este a patra companie cu care BT Leasing fuzioneaza in ultimii sase ani, dupa Tiriac Leasing (2022), Idea::Leasing (2021) si ERB Leasing (2018). (Sursa: BVB)
IPROEB SA Bistrita (IPRU)[edit | ]
Pretul actiunilor IPROEB Bistrita, lider in productia de cabluri si conductoare in Romania, a marcat o scadere de 11.1% in sedinta de tranzactionare de vineri, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 182,000 RON. Actiunile au fost afectate in ciuda faptului ca, in ziua precedenta, compania a anuntat un profit net cu 63% mai mare pentru primele 9 luni din 2024 si o crestere de aproape 4% pentru cifra de afaceri. (Sursa: ZF)
C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL)[edit | ]
BRK Financial Group a redus pretul tinta pentru actiunile Transelectrica, de la 44.4 RON la 35.9 RON, implicand o scadere de 4% raportat la pretul curent din piata. Recomandarea de mentinere a ramas neschimbata. Ajustarea a venit pe fondul anuntului companiei din 18 noiembrie cu privire la primirea unei sanctiuni din partea ASF referitoare la metoda de capitalizare a cheltuielilor suplimentare CPT in imobilizarile necorporale. ASF a declarat ca recunoasterea costurilor suplimentare CPT nu este conforma cu standardele IFRS si a solicitat retratarea situatiilor financiare consolidate pentru exercitiul financiar 2024. (Sursa: ZF)
ONE UNITED PROPERTIES (ONE)[edit | ]
Kepler Cheuvreux si-a mentinut ratingul de cumparare pentru actiunile One United Properties, insa si-a redus pretul tinta de la 0.95 RON la 0.78 RON/actiune. Noul target implica o potentiala apreciere a cotatiei cu 87% raportat la pretul curent. „Deoarece compania s-a confruntat recent cu unele intarzieri in procesul de constructie, ne reducem previziunile privind cifra de afaceri, ceea ce duce si la scaderea previziunilor privind profitul net. Cu toate acestea, avand in vedere portofoliul sau mare de proiecte si tendintele structurale solide continue pe piata rezidentiala din Bucuresti, compania este bine pozitionata pentru o crestere puternica in viitor“, au declarat analistii. (Sursa: ZF)
STELLANTIS NV (FR.STLAP)[edit | ]
Actiunile producatorului auto Stellantis au scazut cu 8% dupa ce CEO-ul Carlos Tavares si-a anuntat demisia cu efect imediat in weekend, invocand „viziuni diferite” de cele ale Consiliului de Administratie. Compania euro-americana se confrunta in prezent cu vanzari in scadere si cu stocuri mari in SUA. (Sursa: CNBC)
Oracle Corporation (US.ORCL)[edit | ]
Oracle este pe cale sa incheie cel mai bun an din 1999 pana in prezent, ca rezultat al orientarii companiei catre inteligenta artificiala si dezvoltarea modelelor lingvistice mari. Actiunile companiei s-au apreciat cu 75% anul acesta, indreptandu-se spre al doilea cel mai bun an din istorie si cel mai bun de la aprecierea din 1999, cand cotatia aproape s-a cvadrupat. (Sursa: CNBC)