Microsoft si forta gravitatiei - Trade Talk 25 ianuarie 2023
Peste 80 de companii raporteaza saptamana asta pe Wall Street. Dar biletele din primele randuri sunt luate, ca de obicei, pentru aceleasi cateva nume din tehnologie. Netflix a deschis seria joia trecuta… Microsoft a incercat si ea marea cu degetul ieri.
1. Fara ChatGPT (deocamdata)[edit | ]
La Microsoft, cifrele de aseara n-au aratat chiar rau... sau asteptarile erau setate prea jos. Business-ul continua sa creasca, doar ca procentele sunt prinse in forta de atractie a gravitatiei.
- Veniturile totale au avansat cu numai 2% in ultimul trimestru (vs perioada similara din 2021), adica cel mai lent ritm dupa mijlocul anului 2016... totusi suficient pentru a puncta un nou record trimestrial, la putin sub 53 mld. USD. Profitul net a scazut cu 12%, la 16.4 mld. USD, cu EPS in termeni ajustati de 2.32 USD pe actiune (fix in linia asteptarilor sau un pic peste, depinde de analistul citat).
- Intreaga suita de servicii cloud a adus incasari mai mari cu 18%. Cresterea la Azure a fost 31%, ceva peste asteptari (desi nu cu mult)… dar asta-i si cel mai modest procent virtuos din istoria companiei. Ca perspectiva: avansul a fost de 35% in cel de-al treilea trimestru si de 46%, in medie, in precedentele patru trimestre.
- Pe segmentul PC, Microsoft a generat incasari mai mici cu 19%. Se putea chiar mai rau, caci potrivit unei estimari private, vanzarile de PC-uri au plonjat la nivel global cu 29% in perioada de raportare.
- Din licentierea sistemului de operare Windows, incasarile au picat cu 27%. La 4.9 mld. USD, cifra inseamna mai putin de 10% din veniturile totale... dar inca foarte importanta, caci banii astia vin cu efort minim.
- Disponibilizarile recent anuntate vor reduce oarecum costurile... insa la finalul anului trecut, au adaugat 800 mil. USD la rubrica asta pentru mai putin de 5% din forta totala de munca.
Dar banii cruzi nu-s totul. Azure si-a umflat constant cota de piata in 2022, reducand dramatic ecartul fata de liderul AWS. In plus, sunt sanse mari ca marja operationala sa ramana in jur de 40%, adica la valori superioare celor reusite la Apple, Alphabet, Meta Platforms si Amazon (si cu 5 puncte procentuale peste media anuala de care Microsoft a fost capabila in perioada 2017 - 2021).
2. Apararea la raport[edit | ]
La TradeTalk, am avut 3 fixatii mari in ultimele cateva luni: sectorul de aparare (inclusiv Boeing, fie), biotehnologia si... Netflix. Despre fabrica de vise (re)inventata de Reed Hastings am scris din nou vinerea trecuta, la biotech vom reveni curand. Azi facem loc primelor doua companii americane de aparare care-au raportat in sezonul curent.
- Lockheed Martin, producatorul avioanelor F-35, ramane cel mai mare beneficiar al ajutorului de 27 mld. USD promis de americani Ucrainei. Apropo: evaluat la peste 150 mld. USD, stocul total de comenzi e substantial mai mare decat sprijinul angajat de SUA in favoarea Kievului. De fapt, atat de mare e cererea, incat compania va avea nevoie de cel putin doi ani pentru a-si dubla inventarul de rachete anti-tanc Javelin. Compania a incheiat ultimul trimestru din 2022 cu venituri totale de 19 mld. USD (cu vreo 3% peste tinta planificata intern) si estimeaza ca va incasa cel putin 65 mld. USD in intreg anul 2023.
- Raytheon Technologies, co-producatorul rachetelor Javelin si Stinger, si-a dublat profitul net in ultimul trimestru din 2022. Incasarile totale au fost de 18 mld. USD, mai mari cu 6% fata de aceeasi perioada din 2021... dar compania a castigat anul trecut contracte de 86 mld. USD si are un stoc total de comenzi de 2x mai mare.
La 858 mld. USD se ridica bugetul de aparare al SUA in 2023... cu 10% mai generos decat cel cheltuit anul trecut (si cu 45 mld. USD mai mare decat a indraznit sa ceara al doilea cel mai popular american din Wilmington, Delaware dupa Aubrey Plaza). Cifra a adunat in ambele camere ale Congresului mai multe voturi decat era necesar... dar exista un asterisc: instalarea recenta a republicanului Kevin McCarthy la sefia Camerei Reprezentantilor, caci omul nu-i asa mare fan al sumelor exorbitante cheltuite in aparare.
TOP TRENDING[edit | ]
Calendar: 📌 Tesla va raporta in aceasta seara, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare. Analistii asteapta un profit net record pentru ultimul trimestru al anului trecut, de 3.8 mld. USD... mai mare cu 62% vs perioada similara din 2021.
Rezultate: 3M a raportat sub asteptari, dar inca reuseste sa obtina un profit net trimestrial de peste jumatate de miliard USD (si este compania care, in 2022, a majorat dividendul pentru al 64-lea an consecutiv). In schimb, General Electric a spulberat estimarile, pe seama unei cereri puternice pentru motoare si echipamente de generare a energiei electrice. ASML si-a batut propriile tinte de vanzari si previzioneaza incasari cu peste 25% mai mari in acest an, in ciuda unor posibile noi restrictii vizand importurile de semiconductori in China.
Big Tech: Cu 9% mai mici vad analistii profiturile din tehnologie pe Wall Street... pentru acelasi ultim trimestru din 2022. Daca se confirma, ar fi cel mai sever picaj dupa 2016. In urma cu numai 3 luni, procentul anticipat avea inca semnul plus in fata.
Monopol: Autoritatile americane intenteaza un nou proces contra Alphabet... de data asta e vizata postura aparenta de monopol in intermedierea publicitatii online. Reclamele postate istet inseamna 80% din incasarile anuale la Alphabet, iar intermedierea de publicitate aduce vreo 32 mld. USD (70% din suma asta fiind distribuita celor care publica ad-urile). In 2021, compania a platit 220 mil. EUR pentru a scapa de un proces similar in Franta.
Energie: 30 GW de energie eoliana produsa offshore vrea Germania pana in 2030... adica de 4x mai multa decat acum (iar potentialul estimat ar fi chiar mai mare). Presiunea creste enorm, mai ales dupa subventiile extra-generoase promise de americani propriilor companii de energie verde via Inflation Reduction Act. Germania are cu cine: in topul capacitatii instalate, RWE este #2 in lume pe segmentul energiei eoline offshore.
Auto: BYD pare sa fie in pole position pentru preluarea unei fabrici pe care Ford o are in Germania (si la care ar fi suspendat oricum operatiunile in 2025). Chinezii, care sunt #1 pe segmentul EV la ei acasa, comercializeaza deja o serie de modele (inclusiv autobuze) in Europa. Ford tocmai ce-a zis ca va concedia circa 3,200 de angajati aici pe continent.
STIAI CA?[edit | ]
In urma cu 30 de ani se nastea primul ETF din lume... replicand (cum altfel?) indicele S&P 500. Activele initiale erau de numai 6.5 milioane USD, iar volumele de tranzactionare asa de modeste, incat parintii lui au fost tentati sa-l abandoneze in primul an.
In 2022, activele totale ale ETF-urilor listate pe bursa americana se ridicau la 6.5 trilioane USD (din care 370 miliarde USD apartin ETF-ului originar din 1993).