Mineritul in anii (20)20 - Trade Talk 12 august 2024
Ne asteptam sa ne tragem sufletul in luna august... o luna in care avem pauza de la Formula 1, Olimpiada tocmai s-a incheiat, iar EURO 2024 e deja o amintire. Insa, volatilitatea extrema de saptamana trecuta ne-a trezit din aceasta reverie. Si, cand vorbim de volatilitate, aceasta nu putea lipsi fix din zona de crypto. Dupa o scadere abrupta lunea trecuta sub pragul de 50,000 USD, Bitcoin a mers in tandem cu piata americana recuperand teren pe parcursul saptamanii trecute. Au aparut din nou voci printre analisti referitoare la utilitatea Bitcoin in fata unor evenimente de tip black swan.
Cei de la Bloomberg au observat un lucru interesat: corelatia dintre aur si bitcoin s-a slabit, fiind negativa pe parcursul lunii iulie. Analistul Josh Gilbert considera ca investitorii institutionali nu ar aloca sume importante ca si in cazul aurului pentru a se proteja de evenimente neprevazute. Dupa o scadere care a sters 367 mld. USD din valoarea criptomonedelor, Bitcoin si Ether si-au revenit pe parcursul saptamanii trecute. Totodata, pe piata derivatelor, s-au observat lichidari in valoare de 1.13 mld. USD.
Astazi discutam despre cei 4 domni din imaginea de mai sus, minerii moderni din anii 20 ai generatiei noastre: Microstrategy, Marathon Digital, Cleanspark si Riot. Dupa ce principala sursa de venituri pentru mineri a scazut dramatic ca urmare a evenimentului de halving, Cleanspark si Riot s-au vazut nevoiti sa vanda din rezerva de Bitcoin pentru a acoperi costurile operationale... insa, in ciuda acestui trend, daca ne uitam pe un timeframe mai indelungat, de la inceputul anului, portofoliul de Bitcoin al minerilor a crescut cu 60%, conform ultimelor date prezentate de SEC. In prezent, minerii detin aproximativ 8% din totalul de Bitcoin disponibil in piata.
Incepem periplul cu seful de tura din imaginea de mai sus, si anume domnul Michael Saylor, care in urma cu 4 ani declara ca are in portofoliul sau 17,732 BTC. Dat fiind faptul ca acesta adopta o politica de HODL, averea se apropie de borna de 1 mld. USD. Microstrategy se mandreste cu un portofoliu evaluat la aproximativ 15 mld. USD, fiind cel mai mare detinator institutional din lume. Haideti sa punem lucrurile in perspectiva putin: Buffett are mai multe T-bills in portfoliu decat FED-ul, in timp ce Seylor&MSTR se mandresc cu BTC... ne dam intalnire la sfarsitul anului ca sa vedem cine e pe +.
Cei de la Marathon se straduiesc din rasputeri sa tina pasul cu industria, anuntand de curand achizitia in valoare de 100 mil. USD de BTC. Astfel, compania detine peste 20,000 BTC, profitand de scaderile recente ale pretului pentru a acumula noi pozitii. Si daca am mentionat de mineri, nu putem neglija nici subiectul alegerilor prezidentiale. Pe cand Trump si-a manifestat pe fata sustinerea pentru industria crypto, Harris & Co, sau mai bine zis, Harris & Walz nu au luat inca o decizie clara. Never mind, take your time .
CEO-ul Fred Thiel considera ca Bitcoin este cel mai bun activ de rezerva al trezoreriei din lume... sustinem ideea ca fondurile sa il detina... incurajam guvernele si corporatiile sa faca acelasi lucru. Conform celor mai recente rapoarte, guvernul SUA detine undeva la 1% din totalul de BTC din lume. O crestere a acestui procent ar crea un buying pressure benefic pentru aprecierea pretului pe termen scurt si mediu.
O analiza recenta publicata pe CNBC dezvolta ideea unor investitii in minerii de Bitcoin, care reusesc sa fie la breakeven in jurul pretului de 50,000 USD. Cei de la Cantor au rating-uri overweight pentru ceilalti doi domni din imagine, si anume Riot si Cleanspark, dar si pentru Iris Energy, Core Scientific si Cipher Mining. Din analiza reiese faptul ca Riot dispune de cea mai buna lichiditate dintre companiile de minerit, avand si cele mai mici costuri de extractie... nvm, productie, ca nu vorbim de aur. Pretul tinta pentru Riot este de 23 USD, cu mult peste pretul din piata de saptamana trecuta de aproximativ 8 USD. Cu cat Bitcoin se tranzactioneaza in acest interval de pret, sau in scadere, cu atat mai greu va fi pentru ceilalti mineri sa concureze cu Riot.
Aruncam un ochi si pe site-ul de specialitate Alpha Spread pentru a vedea unde se situeaza cele 4 companii din punct de vedere al valorii intrinseci. Astfel, Marathon sta cel mai bine, fiind subevaluata fata de pretul de inchidere de vineri cu 48%. Celelalte 3 companii sunt supraevaluate (Riot +8%, Cleanspark +44% si Microstrategy +29% ). Din punct de vedere al evaluarii raportate la preturile tinta oferite de analistii de pe Wall Street, toate cele 4 companii se tranzactioneaza la un discount considerabil fata de pretul estimat in urmatoarele 12 luni.
Incheiem periplul cu o discutie despre potentialul de miscare al pretului BTC. Conform unor analisti care utilizeaza analiza tehnica, nivelul de 60,000 USD reprezinta un punct important de suport/rezistenta pentru liderul din crypto. In cazul in care acest nivel nu poate fi mentinut, exista sansa retestarii pragului de 50K si chiar strapungerea spre 40K. Asa ca am putea avea din nou la discount aceste companii, precum a fost cazul lunea trecuta.
Un lucru e cert: oricine investeste in mineri sau in crypto va trebui sa isi murdareasca mainile, fiindca nu este usor deloc sa traiesti la cote maxime volatilitatea specifica sectorului.
TOP TRENDING[edit | ]
Roller-coaster: Dupa ce piata americana a raportat cea mai abrupta scadere din 2022 pe 5 august, 3 zile mai tarziu un nou record a fost batut, si anume cea mai mare crestere zilnica din ultimii doi ani. Indicele de volatilitate a inchis saptamana mai jos decat a pornit-o in ciuda faptului ca a atins valoarea de 65.
Inflation: Jocurile Olimpice care tocmai s-au incheiat la Paris ar putea duce la o crestere pe termen scurt a inflatiei conform analistilor de la UBS. Evenimente de o astfel de anvergura, precum concertele lui Taylor Swift duc automat la o dinamica diferita de preturi incepand cu camerele de hotel si pana la alte servicii. Hotelierii din Paris si-au facut calculele bine... veniturile saptamanale au crescut cu 206%, in parte datorate unei cresteri de 17.4% a ratei de ocupare, precum si datorita pretului zilnic de cazare care a crescut in medie cu 143%.
Week Ahead: Investitorii vor obtine o perspectiva mai buna a starii economiei americane in aceasta saptmana. Marti aflam ultimele date despre indicele preturilor de productie, iar miercuri e ziua cea mare cu raportul CPI. Joi vin si ultimele date despre vanzarile cu amanuntul, in timp ce pe radarul raportarilor isi fac locul HomeDepot (marti) si Walmart (joi).
Luxury sport: LVMH a investit 150 mil. EUR pentru a promova brandurile holding-ului la Jocurile Olimpice de la Paris. Printre strategiile grupului se numara parteneriate cu sportivi de top precum Naomi Osaka si Victor Wembanyama. Nici Gucci nu se lasa mai jos, avand un acord cu fotbalistul Jack Grealish si sustinand pe jucatorul de tenis Jannik Skinner cu billboard-uri prin oras. Suma investita de LVMH reprezinta aproximativ 1% din profiturile aferente anului 2023.
Box office: Deadpool & Wolverine a devenit filmul cu cele mai mari incasari de debut din 2024. Peste weekend, hit-ul celor de la Disney a depasit borna de 1 mld. USD. Astfel, Disney continua sa isi imbunatateasca imaginea cinematografica dupa succesul Inside Out 2 care a strans 1.5 mld. USD de la opening night in iunie.
Insitutional buying: 4 fonduri de pensii private Pilon II au cumparat actiuni BRD in valoare de aproximativ 20 mil. RON in luna iunie. Aripi, BCR Pensii, Metropolitan Life Pensii Private si Vital si-au marit participatia prin achizitia a 971,000 de actiuni la un pret mediu de 20 RON. Numarul de actiuni cumparate reprezinta 29% din rulajul lunar cu actiuni pentru aceasta companie.
Calendar: Din companiile importate de la BVB, Aquila si Hidroelectrica publica rezultatele semestriale pe 13 august, fiind urmate la o zi de Antibiotice, Digi, Romgaz si Nuclearelectrica.
STIAI CA?[edit | ]
O medalie de aur obtinuta la Paris este mai valoroasa ca niciodata. Mediala contine 6 grame de aur pe langa alte materiale, ducand pretul la 900 USD. Acest lucru se intampla in contextul unei cresteri sustinute a pretului aurului din ultima perioada.